A kozmetikumokban található leginkább károsító anyagok

2011. június 03. - kreativiki

Elég sok helyen bele lehet botlani hasonló összeállításokba a szervezetünket így-vagy úgy károsító anyagokkal kapcsolatban. Azt gondolom, nem lehet ezeket eléggé hangsúlyozni, ezért én is publikálom az ezekkel kapcsolatos saját jegyzeteimet. Ennek a listának a szűkített kivonatával jártam a drogériákat, hogy olyan termékeket találjak, amik nem tartalmaznak feketelistás összetevőket. Mire megfelelő alternatívákra bukkantam már nem is kellett a puska...

Most ahogy ígértem a kozmetikumokkal kapcsolatban, de előbb utóbb az élelmiszer-mérgek is sorra kerülnek.

Jó, ha tudod, hogy bármely terméken az összetevőket felsorakoztató anyaglista csökkenő mennyiségi, töménységi sorrendben tünteti fel a benne szereplő hatóanyagokat.
Minél előbbre írtak valamit a listán, annál többet tartalmaz belőle az adott készítmény.
Ha az alábbiakban felsorolt anyagok benne vannak a fürdőszobád polcain sorakozó kozmetikumok összetevőlistáiban, az már rossz, minél előbbre, annál rosszabb…

  • Lauryl Sulfate -ok (ALS, SLS, SLES, ALES)

Miben fordul elő?
Hab-, tusfürdők, babafürdetők, sampon, fogkrém, arclemosók, stb…
Miért káros?
Ezek habképző, mosóaktív anyagok, ezáltal nagyon erős zsíroldó hatásúak. Tudósok szerint a Sodium Lauryl Sulfate a leggyakoribb bőrallergén anyag. Gyorsan felszívódik, és az agyba, májba, szembe és szívbe kerülve maradandó károsodást okozhat. Bizonyos adalékanyagokkal reakcióba lépve rákkeltő nitrátok és dioxidok keletkezhetnek, amik például csupán egyszeri hajmosással nagy mennyiségű nitrátként bekerülhetnek a vérkeringésbe.

Helyettük használható bőrbarát megoldás a kókuszolajból (Cocamide-, Cocamido-) és pálmaolajból (Palm-) kivont tenzidek.

  • Triethanol amine (TEA) –k, mesterséges emulgeátorok

Az emulgeátorok segítségével elegyednek a zsíroldékony és vízoldékony hatóanyagok (amik maguktól nem képesek elegyedésre).
Miért káros?
Az összes trietanolamin származék rákkeltő vegyületekké válik a szervezetben, bőrirritáló hatású, súlyos vesekárosító, megterheli a májat.

  • Alumínium származékok

Miben fordul elő?
Dezodorokban, borotválkozás utáni készítményekben, arckrémekben, fogkrémben, napozószerekben, babaápolási termékekben.
Miért káros?
Az alumínium sók pórusösszehúzó, verejtékcsökkentő, vérzéscsillapító tulajdonságúak. Minél hatékonyabb készítményt szeretnénk használni, annál nagyobb az esélye, hogy a lehető legfelszívódóbb formában van benne az alumínium (és származékai), ami az egyik legsúlyosabban mérgező vegyületcsoport.

  • Kőolajszármazékok

Mineral oil (’szintetikus zsír’), Paraffinum liquidicum (’paraffin-olaj’, azaz ásványi olaj), Vazelin, Petrolatum, Cera Microcristallina (’mikrokristály viasz’), Ozokerit (’ásványi paraffin’), Ceresin
Miben fordul elő?
Dezodorokban, testápolók, gyógyszertári krémek alapja, popsikenőcsök, naptejek, arckrémek, ápoló krémek, ajakírok, hajápoló készítmények. Sajnos az összes gyógyszertári illat- és tartósítószer mentes készítményben is, így ezek sem jelentenek igazán használható alternatívát.
Miért káros?
Eltömítik a pórusokat, ezáltal blokkolják a bőr természetes élettani folyamatait: a légzést, az anyagcserét és a kiválasztást, akadályozzák a bőr méregtelenítését, ezáltal élettelenné, törékennyé teszik. Gátolják a bőr természetes kopását, aminek a következménye a megvastagodott szaruréteg. Elősegítik a mitesszerek és a pattanások kialakulását. Erősítik a gyulladásra való hajlamot, és a gyulladással együtt járó bőrbetegségek kialakulását. A fent már említett SLS/SLES-ek és a kőolajszármazékok okozzák a "száraz, húzódó, viszkető érzés"-t. Egy láthatatlan (fel nem szívódó) réteget képeznek a bőrön, ami megakadályozza nem csak a bőr légzését, a párolgást (természetes vízleadást), ami az egészséges bőr hőháztartása szempontjából nélkülözhetetlen.
Megjegyezendő, a ’Mineral oil’-ról és vazelinről, hogy rossz hírneve ellenére Paula Begoun (ő egy elismert nemzetközi kozmetikai szakértő) véleménye szerint a kozmetikai tisztaságú ásványi olaj a valaha talált legbiztonságosabb, legkevésbé irritáló hidratáló anyag. Ezen kívül hatásos sebgyógyító is. Az ásványi olajnak azonban némi pórus eltömítő hatása is van, így kombinált és zsíros bőrűeknek jobb kerülni.

  • Fényvédőszerek

Methyl-Benzylidencamphor (MBC), Octyl-Methoxycinnamate (OMC), Homosalate (HMS), Octyl-Dimethyl-Para-Amino-Benzoic-Acid (OD-PABA), Benzophenone, 3-Benzylidencamphor
Miben fordul elő?
Nem csak a napozószerekben, hanem arckrémekben, tusfürdőkben, szappanokban, samponokban, testápolókban és a babatermékekben is.
Miért káros?
Beszívódnak a bőrbe, esetleg a véráramba is, azonban a kémiai fényvédők egy része az UV sugarak hatására lebomlik. Felmerült a gyanú, hogy elősegítik a káros szabadgyökök képződését.

  • Szintetikus színezékek C.I.-k

A bőrápoló termékekben a színezékek a termék tényleges minőségét nem befolyásolják, csupán esztétikai jelentőségük van, de szervezetünkre igen negatív hatással vannak.

  • Propylene glycol (PG)

Igen, ő a fagyálló. A többi glikolhoz hasonlóan vízmegkötő, hidratáló anyagként használják a kozmetikai iparban. Segít megőrizni a krém állagát (hogy a krém ne olvadjon meg nagy melegben, illetve ne fagyjon meg nagy hidegben) valamint segíti a többi összetevő beszívódását.
Miben fordul elő?
Fogkrémekben, samponokban, hajkondicionálók, dezodorok, krémek, make-up-ok.
Miért káros?
Erősen irritálja a bőrt, és használatával májelégtelenség és vesekárosodás léphet fel. Hozzájárulhat ahhoz, hogy más kemikáliák a bőr mélyebb rétegeibe bejuthassanak, és ezzel könnyebben a vérbe juthatnak. Az iparban fagyálló szerként alkalmazzák. Helyettesítésére a kevésbé veszélyes butylene glycol a legalkalmasabb.

  • Butylhydroxytoluol (BHT), Butylhydroxyanisol (BHA)

Szintetikus antioxidánsok, öregedés gátló készítményekben a természetes antioxidánsok helyett, vagy tartósítószerként alkalmazzák őket.
Szörnyen mérgezőek!

  • Silica

Miért káros?
Kimutatták róla, hogy belélegezve tüdőrákot okoz, ezért a hintőporokban és a púderekben való alkalmazása veszélyes.

  • Triclosan

Kozmetikai termékekben tartósítóként, fertőtlenítőként és baktérium ölőként alkalmazzák.
Miben fordul elő?
Dezodorokban, fogkrémekben.
Miért káros?
Szörnyen mérgező! Az elvégzett vizsgálatok során gyakori allergénnek, valamint vese- és májkárosító hatásúnak bizonyult. Rákkeltő dioxint, anilint és furánt tartalmazhat, ami mérgező és allergén. Erős baktérium- és gombaölő, így nem csupán a „rossz”, hanem a „jó” mikroorganizmusokat is kiírtja. Lenyelve különösen veszélyes, ugyanis az emésztőrendszerbe jutva elpusztítja az emésztéshez elengedhetetlen baktériumokat.

  • Diazolidinyl Urea, Imidazolidinyl Urea

Szintetikus karbamidok, amikkel a jótékony hatású karbamidot (Urea) helyettesítik.
Miért káros?
Bőrbe való felszívódásakor formaldehidet ad le, ami erősen allergén, mérgező és fehérjekárosító anyag.

  • A-hidroxisav

Nem csupán a bőr sejtjeit támadja meg, hanem a bőr védőköpenyét is, így hosszan tartó bőrkárosodást is okozhat. Fotoallergén hatású is, azaz napsugárzás hatására nem kívánt kémiai folyamatok indulnak el miatta a bőrben, ami súlyos allergiához vezethet.

  • Bentonit és kaolin

Eltömíti a pórusokat, így elzárja a bőrt a szabad levegőtől.
Lemosható paszta-pakolásokban megengedhetőek.

  • Diethylphthalate (dietilftalát)

Károsítja a májat, a vesét és a szaporodási szerveket, valamint a szervezetre a hormonokhoz hasonló hatást gyakorol.

  • Fluorid és Sodium Fluorid (nátrium fluorid), Sodium Monofluorphosphate

Minden elemnek és vegyületnek lehet szerves és szervetlen formája. Ez a fluorra is igaz. A szerves forma legtöbbször zöldségekben és gyümölcsökben fordul elő, a lehető legtökéletesebb formában és biokémiai környezetben, pontosan úgy, ahogy azt a szervezetünk megkívánja.
A szervetlen - azaz a hozzáadott - fluor és annak sói, vegyületei nem természetes kötésben találhatóak, ezért a szervezetünk idegen anyagként fogja fel azokat. Ezért van az, hogy a hozzáadott fluor még a megengedettnél alacsonyabb mennyiségben is káros hatást fejt ki a szervezetre. Dr. Hardy Limeback professzor a Torontói Egyetem Preventív Fogorvosi Tanszékének vezetője szerint, három év alatti gyermekeknek sohasem lenne szabad fluoridos fogkrémet használniuk. Egyetlen tubus fogkrém egy kisgyerek számára halálos mennyiségű fluort tartalmaz.
Miben fordul elő?
Fogkrémekben.
Miért káros?
Károsítja az ideg- és emésztőrendszert, újabb kutatások alapján potenciális rákkeltő alapanyag, ráadásul a fogszuvasodás ellen is hatástalan.
A Sodium Monofluorphosphate az egyik legerősebb méreg a világon, mely bizonyítottan csontbetegséget, rákot, gyermekhalandóságot, agykárosodást, korai öregedést és sok más problémát okozhat.
Olyan adalékanyagok is előfordulnak a fogkrémekben, melyek kiütéseket, sebeket okozhatnak a szájban (maga a fluorid is). A fogkrém csiszolóanyaga ugyan szépen kifényezi a fogat, de a sok sikálás kikezdi a fogzománcot és a gyökereket is. Sok kifejezetten dohányosok számára ajánlott fogkrémekben túlságosan erős dörzsölő anyag van.

  • Formaldehyd (formaldehid) és származékai

(Bronidox, bronopol, diazolidinyl-karbamid, diazolidinyl-urea, hydantoin, imidazolidinyl-karbamid, imidazolidinyl-urea,2-bromo-2-nitropropán-13-diol, 5-bromo-5-nitro-1,3 -dioxane.)
Vízzel kombinálva a formaldehidet fertőtlenítőszerként, rögzítőként, illetve tartósító-szerként használják
Miben fordul elő?
Körömápolási termékekben.
Miért káros?
Már kis mennyiségben is irritáló hatású, és rákkeltő anyag. Fejfájást, súlyosabb esetben depressziót, asztmát okozhat, és gyengíti az immunrendszert.

  • Kollagén és elasztin

Állati bőrből és apróra őrölt tyúklábból nyert protein.
Miben fordul elő?
A legtöbb kozmetikai termékben.
Miért káros?
Méretük miatt nem képesek beszívódni a bőrbe, filmrétegszerűen helyezkednek el a bőrön, ezáltal nem engedik azt szabadon lélegezni. A cégek reklámfogásként alkalmazzák a termékeikben, hátha szimpatikusabb így a "bőrrokon, bőrbarát" termék.

  • LAS-Tenside (lineáris alkylbenzol-szulfonát)

Miért káros?
Erősen bőrizgató hatású, a szennyvízbe kerülve nehezen lebomló anyag.

  • PEG (polietilénqlükol)/ PEG-származékok: (Copolyol, Polyglykol, Polysorbate)

Miért káros?
Áteresztővé teszik a bőrt, így a káros anyagok akadály nélkül jutnak át rajta.

  • Tartósító szerek (leggyakrabban a parabének)

A bőr számára haszontalan, de szükséges segédanyagok, hogy az adott termék ne romoljon meg pár hét alatt. Ezek általában az összetevőlista végén szerepelnek, ami azt jelenti, hogy csak igen kis mennyiségben találhatók meg a kozmetikumokban.
Miért káros?
A szervezetre a hormonokhoz hasonló hatást gyakorolnak és lehetséges rákkeltők.
Mivel szinte mindegyik szintetikus tartósítószer valamilyen formában káros (így igen hosszú lenne a lista), az alábbiak, amik NEM károsak (ez meg igen rövid lista):

  • Sorbic Acid (karboxil sav)
  • Alkohol (de csak kis mennyiségben, mert bőrszárító hatása is van)
  • Ascorbic acid, Ascorbyl Palmitate (C-vitamin)
  • Tochopheryl Acetate/Tocopherol (E-vitamin, aminek természetes változata a D-alpha-Tocopherol, szintetikus pedig a D,L-alpha-Tocopherol)
  • Apple Acid (almasav)
  • búzacsíra olaj
  • Kálium-szorbát

És a természetes 100%-os illóolajok szinte mindegyike

  • Illatanyagok

A felhasznált illatanyagokat nem kell részletesen felsorolni a csomagoláson, elég csak együttesen „parfume”ként jelezni azokat. Előállításukhoz használt több ezer vegyi anyag létezik, amik közül egyesek légzési nehézséget, allergiát válthatnak ki.

És még sokan mások…

A hatóanyagok erdejében való eligazodásban több internetes oldal is segít. Ha sorra begépeled a keresőjükbe a vizsgálandó krémed összetevőit, megmondják Neked, hogy kerülendők-e vagy sem. Ilyen leginkább a cosmeticdatabase.com, a kremmania.hu vagy az antalvali.com (ez utóbbihoz a lényegi tartalom megszerzéséhez regisztráció is szükséges).

Ha már kellően kétségbe estél, mert elég sok kártékony összetevő pislogott rád vissza a tusfürdős és samponos flakonokról, megnyugtatlak, van bőven egészséges alternatíva ezek kiváltására. Keresd a drogériákban a BDIH emblémával ellátott termékeket, de azért nézd meg az összetevők listáját, mert olvasni ott is furcsaságokat...Amire én váltottam a károsítóanyag-lista elolvasása utáni első ijedségemben az a Rossmann saját termékcsaládja, az Alterra (ugyan ilyen a DMben az Alverde). De ezeket is érdemes még a boltban alaposan szemügyre venni és keresni a BDIH körlogót. Lehet, hogy minőségükben középszerűek, de könnyen elérhetőek, egy árban vannak a "hagyományos-káros" termékekkel, nem tartalmaznak egészségkárosító összetevőket és nálunk maximálisan beváltak. Több natúr kozmetikum is létezik persze a piacon ezeken kívül is, például a magyar BIOLA, vagy Dr.Hauschka kicsit magasabb árkategóriában.

Egyszóval, ne keseredj el, ha kitartóan keresel, előbb-utóbb megtalálod a Számodra megfelelő minőségű és árfekvésű egészséges tisztálkodó és ápoló szereket.

Ha pedig biztosra akarsz menni, és az adalékoktól mentes, házi-kozmetikum kutyulást választod, akkor nézz vissza időnként, mert fogok írni kipróbált recepteket még bőven.

Forrás:
Rózsa Sándor: Testápoló kislexikon,
levegő munkacsoport: Hétköznapi mérgek (ez utóbbi kettő ingyenesen letölthető PDF formátumban a levego.hu oldalról)
cosmeticdatabase.com, kremmania, wikipedia, vitaminsziget.com, tudatos vásárlók egyesülete (tudatosvasarlo.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr82954118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása