Rózsavíz

2011. június 20. - kreativiki

Szombaton, a húgom esküvőjére készülve rózsaszirmokat gyűjtöttünk a kis KoszorúsLányoknak és ennek kapcsán meséltem a rózsavízről...

Mi is az? A rózsavíz egy aromavíz, ami a rózsa illóolajának készítésekor keletkezik egyfajta melléktermékként. Megtalálhatóak benne ugyanazok a hatóanyagok, mint az illóolajban, de gyengédebb minőségben, így érzékenyebb bőrűeknek, babáknak inkább ilyen formájában ajánlott.
Mire? Bőr-, szájápolásra, illatosításra, a konyhában édességek és italok ízesítésére.
Külsőleg, lemosóként alkalmazva sejtregeneráló, hámosító, hidratáló, feszesítő, tisztító, ránctalanító hatása van. Nagyon tápláló, így nemcsak lemosónak, de szinte arckrém helyett is remekül használható minden bőrtípusra.
Borogatásként megnyugtatja a fáradt, irritált szemet, szájvízként alkalmazva csökkenti az ínygyulladást.
Vasaláskor a ruhára spriccelt, vagy csak a levegőbe permetezett (esetleg párologtatóban „elgőzőlt”) rózsavíz a ruhának vagy a szobának rendkívül friss, üde illatot ad.
Kellemes illata megnyugtatja, felvidítja a lelket.

RÓZSAVÍZ készítése házilag

Hozzávalók:
1 rész (pl. bögre) rózsaszirom
2 rész forralt, vagy desztillált víz

Elkészítés:
Kertben termő (ha lehet nem virágbolti), vegyszermentes (vagy jól megmosott), minél illatosabb rózsa szirmait tépkedd le és szórd bele egy üvegedénybe. Önts rá kétszeres mennyiségű forralt (és kicsit már visszahűlt, kb. 60°C meleg) vizet és lefedve hagyd állni kb. 1 napig. Az első órákban gyakran kevergesd meg fakanállal, hogy a szirmok a vízszint alatt legyenek.
Ha letelt az idő (és kellően kiáztak a hatóanyagok) az illatos lét végül szűrd át egy jól záródó üvegbe.

Használat:
Az uborkaléhez, és más növényi arclemosókhoz hasonlóan; előveszem a hűtőből a kellemesen hűvös, illatos rózsavizet. Meleg vizes arcmosás után rózsavízzel benedvesített vattapamacsokkal áttörlöm az arcomat, a nyakamat, a dekoltázsom, majd hagyom, hogy a bőröm magától megszáradjon.

Kisebb méretű (200 mles) szórófejes (permetező) flakonba is szoktam tölteni a főzetből és időnként csak úgy spriccelek a levegőbe, no meg az arcomra.
Ez utóbbi (az arcraspricc) annyira kellemes, hogy kimostam jó alaposan (2 napig tömény szódabikarbónás vízben áztatva, amíg már nem éreztem a régi illatot) egy régi, kicsi parfümös üvegcsét és abba is töltöttem rózsavizet. Ezt a táskámban cipelem, és időnként elővéve felfrissítem az arcbőröm. (Ez csak egy kis „pára”, így nem mossa le a sminket.)

Megjegyzés:
Gyógynövényfőzetek készítéskor ne használj semmilyen fémet keverésre és tárolásra se!
Hűtés nélkül pár napig, hűtőben tartva kb. 1-2 hétig eláll.

Tipp:
Ha nem akarsz „főzőcskézni” gyári, desztillációval készült (tartósított) rózsavizet bioboltokból, webshopokból, vagy keleti (arab és indiai) élelmiszer-, fűszerboltokból is be tudsz magadnak szerezni. (100 ml kb. 7-800,- Ft.)

Egészségplussz:
Azt mondják, a rózsavíz ivókúraként erősíti a nőies jegyeket, kiegyensúlyozza a hormonokat, enyhíti a depressziót, szorongást és segít az álmatlanságban szenvedőknek. Bevallom, ezt még nem próbáltam, nem tudok nyilatkozni róla.
A receptje úgy szól, hogy:
1,5 l vízben keverj el 10-15 ml aromavizet és kortyolgasd el egy nap alatt, 3 héten át, majd tarts 1 hét szünetet. Majd újra 3 hét ivás, egy hét pihenő még kétszer.
Ennek forrása: Ujvári Gyöngyi, Kiss Bernadett: Stresszoldás illóolajokkal
 

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr833000551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása