Kozmetikumok káros összetevők nélkül, vagy mégsem...

2011. június 21. - kreativiki

Már írtam a kozmetikai cégek által előállított termékekben előforduló káros anyagokról. Szerencsére vannak olyan gyártók is, akik igyekeznek egészségesebb összetevőkkel készült piperéket kínálni nekünk.

A legbiztosabban akkor kerülheted el a szervezetedet károsító kozmetikumokba kevert anyagokat, ha ellenőrzött (BDIH, ECOCERT, BIOKONTROLL tanúsítvánnyal rendelkező) natúrkozmetikumokat használsz. (Ezeket mindig az adott szervezet logójával jelölik az adott kozmetikum csomagolásán.) Azért még ilyenkor is fusd át az összetevők listáját, mert érhetnek meglepetések! Emellett próbáld figyelemmel kísérni a fogyasztóvédelmi magazinokban, oldalakon megjelentetett teszteredményeket (tudatosvasarlo.hu), sok érdekeset meg lehet tudni belőlük.

Van néhány fogalom ezekkel kapcsolatban, amit sűrűn használnak manapság, de számomra is csak nemrég vált világossá, hogy melyik, mit is takar.

Natúrkozmetikum, az ami bioösszetevőket is tartalmaz, vagy csak azt. De nem natúrkozmetikum például az a sampon, krém vagy bármilyen más kozmetikai termék, ami a „A kozmetikumokban található leginkább károsító anyagok” című korábbi bejegyzésemben szereplő bármely anyag (kőolajszármazékok vagy egyéb szintetikus anyagok) mellett "némi" természetes anyagot is tartalmaz.
Azt hiszem, magyaráznom sem kell, hogy a natúrkozmetikumok nagy előnye a mesterséges összetételűekkel szemben, hogy nem tartalmaznak károsító anyagokat, sőt, bőr rokon alapanyagok felhasználásával készülnek, ami által a bőr ezeket könnyebben tudja hasznosítani. Ezek a hozzávalók (gyógynövények, gyümölcsök, méhviasz, növényi olajok stb.) azonban sokkal rövidebb ideig őrzik meg minőségüket, szavatosságukat, mint a tartósítószerekkel dúsított kencék. Ezekben is vannak a mikrobiológiai biztonság (romlandóság elkerülése) érdekében tartósítók, de erre a célra is csak meghatározott természetazonos tartósítószerek engedélyezettek, amiket külön kell tanúsítani. Éppen ezért vásárláskor érdemes figyelni a lejárati időre, hogy melegtől és nedvességtől is elzárva (saját dobozukban, a tetőt mindig jól visszahelyezve, hűtőszekrényben) tároljuk őket és csak tiszta kézzel vegyünk ki belőlük.
Ha egy natúrkozmetikum bioösszetevőkkel készül, akkor a gyártónak az összetevőlistában csillagozással kell feltüntetni, hogy mik származnak ökológiai (vegyszermentes) gazdálkodásból.

Biokozmetikum az a natúrkozmetikum, amiben leginkább ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó alapanyagok találhatók. Ha valami bio, akkor az azt jelenti, hogy olyan szerves összetevőkből készült, amik előállítása, termelése során nem használtak műtrágyát, mesterséges permetezőszert, és a génmanipuláció is kizárt. Természetesen egy biokozmetikumnál az állati kísérletek sem jöhetnek szóba a gyártási folyamatban, ahogy az sem, hogy az összetevők között találjunk akár csak egy szintetikus illatosító- vagy színező- és tartósító anyagot is. Mind e mellett a gyártójának környezetbarát csomagolóanyagot is kell használnia.

A natúrkozmetikai kritériumok betartását független vizsgálóintézet felügyeli. Magyarországon a Biokontroll Kht-nak van kizárólagos joga az ökológiai termesztésű biokozmetikumok minősítésére. Ez a cég a BDIH minősítésénél szigorúbb feltételeket szab, ugyanis azt is előírja, hogy a felhasznált növények legalább 70%-ának biodinamikus gazdálkodásból kell származnia.
Ez az ökológiai gazdálkodásnak egy olyan ága, amiben nem csak az a fontos, hogy ne szennyezzék a környezetet vegyszerekkel, hanem szem előtt tartják a „nagy természeti összefüggéseket” is. (Vetésnél, növénygondozásnál figyelembe veszik például a holdállást is. Mottójuk: „EGÉSZSÉGES FÖLD = EGÉSZSÉGES EMBEREK”. No, Magyarországon (más országban sem) ez a gazdálkodási forma még egyáltalán nem nevezhető elterjedtnek…)

Jelenleg az itthon is kapható piperék közül a Biola márkanéven futó magyar termékek rendelkeznek a Biokontroll minősítésével.

A drogériákban egyre több a német Öko-test magazin emblémájával ellátott termék. Az Öko-test egy német nyelvű vásárlói magazin, ami 1985 óta foglalkozik különböző termékek egészségi és környezeti szempontú tesztelésével. Megtévesztő a jelölés, mert ez a logó nem ellenőrzött biominősítést jelent. A lap a tesztek kritériumait a legújabb tudományos eredmények alapján határozza meg, és független laboratóriumokban végzi a méréseket. Olvasgatva egy-egy ilyen termék összetevőit, azért gyakran és bőven lehet látni nemkívánatos adalékokat is.

Lényegében a Demeter minősítésen kívül semmilyen bio-, öko-, natúr minősítés nem garantálja a valódi tisztaságot. Ahány minősítő szervezet, annyi minősítési feltétel. A BDIH pl. simán engedi az SLS-t, a NaTrue szemet huny a fluornak és a parfümnek, van olyan minősítő szervezet, aki engedi az állati összetevők alkalmazását, vagy legyint a glikolokra.

Szóval, vásárlás előtt böngészd át az összetevők listáját, ne otthon érjen meglepetés!

De! Egy kozmetikum sem csak attól jó, hogy nincs benne káros anyag; nem csak a tisztaság számít, hanem a hatékonyság is, aminek lényege az Egyén és az egyéni Tapasztalat.

FORRÁS:
Többek közt; tudatosvasarlo.hu/cikk/hogyan-ismerheto-fel-natur-es-biokozmetikum, vitaminsziget.com, antalvali.com

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr283002489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása