A hordozás előnyei

2011. július 05. - kreativiki

Már első leánykám születése előtt elhatároztam, hogy én hordozókendőben fogom őt cipelni, pedig akkor még elvétve lehetett csak hallani ilyesmiről. Leginkább azért tetszett meg a dolog, mert nagyon természetesnek és baba-mama barát megoldásnak tűnt. Második gyermekemnél 1 éves koráig elő se vettük a babakocsit. Akkor is csak azért, mert korán (10 hónapos korára) megtanult járni, és már nehézkes volt le-föl kötözni a kinti séták során.

A hordozás előnyei:
Alapvetően, szerintem a hordozás a kisbaba életét jobbá teszi, a mamáét könnyebbé.
• Azáltal, hogy a Picúr folyamatosan érzi anyja közelségét nyugodtabb, kiegyensúlyozottam; ezt gondolom, nem nagyon kell magyaráznom…;o) Kendőben heverészve egy újszülött erőfeszítés nélkül mindent megkap, amire szüksége van, ami számára ismerős ebben a nagy új világban; anyja ismerős hangját, illatát, táplálékot, az egyszerre nyugtató és stimuláló mozgást, a szorosságot, kellemes meleget.
• A hordozás erősíti a bizalmat és a kötődést baba és mama, baba és papa között. Fejlődéslélektani kutatások igazolják, hogy azok a csecsemők, akiket gyakran ölbe vesznek, megölelnek, érzelmileg sokkal egészségesebben fejlődnek, mint „elhanyagoltabb” társaik.
• A megfelelő pozícióban (békaterpeszben, támasztott gerinccel) hordozott baba végtagjai ortopédiailag helyesen fejlődnek.
• A szemmagasságban levő hordozott babának több alkalma nyílik arra, hogy részt vegyen a körülötte zajló beszélgetésekben, megfigyelje, ahogy anyja tesz-vesz. Többet tanul, kevésbé unatkozik és mindeközben tökéletes biztonságban van.
• Nyüzsgő városi forgalomban a baba feje nem az autók kipufogójával van egy szinten (, mint általában egy babakocsiban), hanem a fölött.
• Kevesebbet is sírnak, hiszen kevesebb zajjal is jelezni tudják, ha éppen szükségük van ránk (éhesek, fáradtak, vagy tiszta popóra vágynak).
• Egyszerűbb a városi közlekedés, mint babakocsival. Könnyebb le- és felszállni járművekre, aluljárókon átjutni, nem kell cipelni a gyerekkel együtt a kocsiját is.
• Könnyebb az ügyintézés; kis boltocskákba is be lehet menni vásárolni.
• Ha a kicsi hordozóban csücsül, nagyobb testvérével is könnyebb játszani.
• A jó babahordozó a baba súlyát egyenletesen elosztja a törzsünkön, így kényelmesebben tarthatjuk a babát, mint karon.
• Két felszabadult kézzel házimunkát is lehet végezni.

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr123041845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása