Gyümölcsök és zöldségek az otthoni kozmetikában

2011. augusztus 26. - kreativiki

Ebben az esetben is igaz, hogy ami belülről, ételként tápláló, az kívülről, kozmetikumként is hatásos, csak kicsit másképpen.
A gyümölcsök, zöldségek rengeteg antioxidánst, vitaminokat, ásványi- és illatanyagokat, gyümölcssavakat tartalmaznak, így kívül-belül fogyasztva szépítenek.
Az interneten, újságokban, könyvekben is találni számtalan gyümölcsökből otthon elkészíthető, „praktikus” arctisztító maszk receptet. Engem nagyon zavart, hogy sok helyen nem írták le, milyen bőrre és hogyan, miért, mire hatnak az adott összetevők, így kutakodni kezdetem az összefüggések után. Rájöttem, a lényeg a bőrtípusnak megfelelő, friss, (leginkább) hazai növényi alkotó összekeverve némi sűrítőanyaggal, esetleg a hatás fokozása érdekében tejtermékkel, vagy mézzel.

Alma (magas gyümölcssav, pektin, ásványi anyag és illatanyag tartalmú) antiallergén, fertőtlenítő, bőrpuhító, regeneráló, bőrkondicionáló, hámlasztó hatású. Visszaadja az arcbőr üdeségét; minden bőrtípusnak.
Tipp: remek arcfrissítő, ha a hámozott héjával áttörlöd az arcod.

Aloe vera (gél) nyugtatja a bőrt, gyógyítja a sebeket, enyhén fényvédő és bőrpuhító hatású.
Tanács: vásárláskor nézd meg a csomagoláson az összetevőket, mert nem minden aloegél, amire ráírják. Sőt, egyedül csak az Aloe barbadensisnek van gyógyító hatása; ha biztosra akarsz menni, keresd az International Aloe Science Council (’Nemzetközi Tudományos Aloe Tanács’) védjegyét.

Ananász az almához hasonlóan nagyszerűen hámlasztja a bőr elhalt sejtjeit, erősíti a bőr rugalmasságát és hidratál.
Tipp: hámozott ananász karikákat teszel az arcodra 10-15 percig, az segít csökkenteni a ráncokat, finoman eltávolítja az elhalt hámsejteket.

Avokádó (ásványi anyagokban (foszfor, vas, nátrium, kalcium, magnézium) vitaminokban (B1-, B2-, B5, D, E-vitamin), fehérjékben, telítetlen zsírsavakban és lecitinben gazdag.) A gyümölcsök közül az avokádó tartalmazza a legtöbb fehérjét, olajat, így különösen jól hidratálja, táplálja a száraz, zsír és vízhiányos, fáradt, öregedő a bőrt. Ekcémára is kiváló.
Tipp: egy korábbi bejegyzésemben megtalálod az általam használt avokádós arcpakolás receptjét.

Banán simává, puhává varázsolja az arcbőrt és segít eltávolítani mitesszereket is. Minden bőrtípusra jó, de kifejezetten a tágpórusú, szennyezett, zsíros a bőrön hatékony.
Tipp: törj össze egy fél érett banánt villával és kend az arcodra kb. 10-15 percre. Ha zsíros bőröd van, tegyél hozzá egy kis facsart citromlét, ha inkább szárazabb, akkor egy kávéskanál mézet.

Birsalma (magas pektin, gyümölcscukor, vitamin és gyümölcssav tartalma révén) hidratáló, összehúzó, tápláló hatású, segít a szemkörnyéki ödémás duzzanatok csökkentésében. Leginkább a tágpórusú, ödémás, laza, ráncos bőrre van jó hatással.

Citrom frissít, feszesít, fertőtlenít, regenerál (helyre állítja a bőr savegyensúlyát), halványítja a szeplőket, bőrhibákat. Szárító hatása miatt inkább a zsíros bőrre van jó hatással.
Tanács: fontos, hogy frissen facsart gyümölcsből legyen, ne gyári citromléből.

Csipkebogyó (sok antioxidánst (leginkább C-vitamint) tartalmaz) erősítő és összehúzó hatású. Leginkább érzékeny (irritált, szeboreás, rozáceás), aknés, bőr ápolására, kezelésére ajánlott.

Cseresznye pórusösszehúzó hatású.

Eper (magas polifenol és C-vitamin tartalmú) védelmet nyújt a bőrnek, kímélően hámlasztja, tonizálja a bőrt, így leginkább zsíros bőrre ajánlott.
Figyelmeztetés: az eperre érzékenyek jobb, ha arcpakolásként is inkább lemondanak róla.

Fekete ribizli (magas vitamin, szerves sav, cseranyag és flavonoid tartalmú) lágyító, bőrkondícionáló, pórusösszehúzó hatása mellett megnyugtatja a fáradt, idősödő bőrt.

Kivi (antioxidánsokat, emellett jelentős a nyomelem, A-, B-, és C-vitamin tartalma) energetizálja és felfrissíti fáradt arcbőrt.

Kökény (magas ásványi anyag (különösen vas), vitamin, csersavtartalom), így élénkíti, feszesíti, táplálja, regenerálja a laza, fáradt, sápadt, vérszegény bőrt.

Krumpli (gazdag vitaminokban, ásványi sókban, aminosavakban) bőrpuhító, simító, nyugtató, tápláló hatású minden bőrtípusra.

Meggy (vitamin, szerves sav, flavonoid, antocianin tartalmú) bőrkondicionáló, frissítő, összehúzó, antioxidáns hatású. Minden bőrre, de különösen a vízhiányos, tágpórusú, idősödő bőr kezelésére ajánlott.

Narancs frissít, feszesít, fertőtlenít, regenerál (helyre állítja a bőr savegyensúlyát, a faggyútermelést). Szárító hatása miatt inkább a zsíros bőrre van jó hatással.

Őszibarack (szénhidrátokban, ásványi anyagokban, vitaminokban gazdag) gyengéden ápolja, hidratálja és regenerálja a zsír- és vízhiányos, miteszeres bőrt.

Paradicsom: (likopin és E-vitamin tartalmú) kipréselt leve bőrkondícionáló, hidratáló, tápláló, összehúzó hatású. Ha a magjaival együtt töröd össze, a bennük lévő zsíros olajjal remek lágyítóhoz juthatsz.

Sárgabarack (gyümölcssavak, vitaminok, béta-karotin tartalma révém) remekül hidratál, tisztít, frissít (élénkíti a bőr vérkeringését, serkenti anyagcseréjét).

Sárgadinnye (egyszerű szénhidrátokat, karotint és más vitaminokat, ásványi anyagokat flavonoidot tartalmaz) antioxidáns, hidratáló, regeneráló hatású a száraz, vízhiányos, öregedő bőrre.

Sárgarépa (rengeteg A-vitamin, antioxidáns vannak benne, így) kiváló lágyító, összehúzó hatású; visszaadja az arcbőr üdeségét, simaságát, nyáron segít lebarnulni. Minden bőrre, különösen a tisztátalan, vagy zsír-és vízhiányos, laza, érzékeny bőr ápolására.
Tipp: keverj össze egy kevés sárgarépa, sütőtök, uborka pépet esetleg némi tejszínnel (de ez utóbbi el is hagyható) és ezt kend az arcodra 10-15 percre. Ne ijedj meg, ez a pakolás kissé elszínezi a bőröd, de 1-2 óra múlva a halvány sárga szín felszívódik.

Sütőtök (A-vitamin, ásványi anyagok, szénhidrátok révén) a sárgarépához hasonlóan regenerálja, hidratálja, táplálja, simítja a bőrt, nyáron segít barnulni. Leginkább zsír-és vízhiányos, laza, sápadt bőrre.

Szamóca (gazdag polifenol és C-vitamin tartalmú) nyugtató, pórusösszehúzó hatású.

Szilva hidratáló, regeneráló, tonizáló, frissítő és tápláló hatású; sápadt, vízhiányos, idősödő bőrre.

Szőlő (leve és a préselt gyümölcshús) hámlasztó, tisztító, hidratáló, tápláló, simító, regeneráló hatású, feltölti vitaminnal bőrt, késlelteti a bőr öregedési folyamatait.
Tipp: a préselt gyümölcslé arclemosó toniknak is kiváló.

Uborka (vitaminokat, ásványi anyagokat, antibiotikus hatású enzimet tartalmaz) hidratál, nyugtat, táplál, frissít, halványítja a szeplőket, bőrhibákat (ez a hatás hozzákevert petrezselyempéppel fokozható) csökkenti a szem alatti duzzanatokat. Minden bőrtípusra.
Tipp: ha 10-15 percre reszelt uborkapépet, vagy egyszerűen csak szeletelt uborkakarikákat teszel az arcodra (különösen a becsukott szemedre) remekül felélénkíti a bőröd, halványítja a karikákat, ráncokat.
Egy korábbi bejegyzésemben megtalálod az általam használt uborkás arclemosó receptjét.

Általános recept gyümölcs, zöldség alapú arcpakolásokhoz
A bőrömnek és az idénynek megfelelő friss, hibátlan, előkészített (mosott, hámozott, magozott) gyümölcsből egy keveset (tényleg nem kell sok; 3 szem eper, 1 szilva, 1/3ad banán, stb.) pépesítem (reszelem, turmixolom, villával összetöröm).
Sűrítésként, (ha önmagában nem maradna meg az arcomon) hozzáadok némi gabona (zab, rizs, kukorica, búza stb.) vagy olajos mag (mandula, dió, lenmag, tökmag) őrleményt (lisztet, vagy korpát).
Esetleg 1 tk mézet (jobban hidratál), vagy 1-2 tk tejszínt/tejfölt (puhít), joghurtot/kefírt/írót (hámlaszt).

Alkalmazás:
Mindenekelőtt előkészítem az arcomat is; jó alaposan megmosom (mandulás) bőrradírral, (Hétvirág) arclemosóval áttörlöm, (kamillás-levendulás főzettel) gőzölök 10 percet, tiszta (zseb)kendővel eltüntetem a telítődött mitesszereket, újra mosok, pórust összehúzok, hogy ki- és letisztuljon a bőröm; minél jobban beszívódhassanak a hatóanyagok.

Az elkészült kutyulmányt felkenem az arcomra (ha nagyon folyós és lecsúszik, akkor vagy lefekszem és vízszintes állapotomban teszem fel, vagy várok pár percet, hogy a liszt megduzzadjon), 10-20-30 percig hagyom száradni, hatni, majd langyos vízzel lemosom. Az időtartam függ a gyümölcs/zöldség savasságától. Minél savasabb (pl. citrom, paradicsom, szőlő) annál rövidebb ideig hagyom a bőrömön.

Tanács:
Nyugodtan variálhatod az alapanyagokat; egyszerre többféle gyümölcsöt/zöldséget is felhasználhatsz; pl.

Megjegyzés:
Déli gyümölcsökből leginkább nyáron érdemes arcpakolást készíteni, mert kifejezetten hűsítő hatásúak.

A képek az 1500as években élt itáliai festő, Giuseppe Arcimboldo alkotásai.

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr443181911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

m-the-judge 2011.09.10. 18:42:17

Hasznos tudnivalók mindenkinek! Gratulálok a bloghoz nagyon tetszik. ;)

kreativiki 2011.09.13. 16:02:09

Nagyon köszönöm!
Jól esik a dicséret :pirulósszámjli)
süti beállítások módosítása