Napüdvözlet

2011. szeptember 09. - kreativiki

Rég írtam, és még nem is sokat az egészséges életmódról, pedig – szerintem – földi életünk egyik, ha nem a legfontosabb feladata, hogy vigyázzunk testünk egészségére. Ennek egyik alappillére a mozgás. Úgy vélem, jó, ha mindenki megtalálja ennek a maga számára „testhezálló” formáját. Az enyém a jóga-torna. Szándékosan így írom, mert maga a jóga egy életforma sok-sok összetevővel, amit én nem mindenben követek hűen, a hagyományos ásznákat kombinálom a hozzájuk közel álló callanetics elemekkel.
Még jó pár évvel ezelőtt összeállítottam magamnak egy kb. 30 perces mozdulatsort, ami remekül megmozgatja minden porcomat és szó szerint életerővel tölt fel. Ezt kicsit módosítottam két várandósságom idején. Mindezeket szép sorjában, rajzokkal kiegészítve be is jegyzem majd.

Egyszóval a jóga-tornámnak már évek óta próbálok helyet szorítani változó életemben, - néha nem kis erőfeszítéssel :o) most is reggelente inkább 20-30 perccel korábban kelek - mert nagyon érzem jótékony hatását és a hiányát is mert rendszeres, mindennapos gyakorlással az egész test hajlékonnyá és rugalmassá válik.

Kezdje a sort a bemelegítés, a Surya Namaskara azaz a ’Napüdvözlet’. Ha csak pár percem jut megmozgatnom magam, ezt a 12 mozdulatot mozgom végig 2szer-3szor. Ha több időm van, ez a bemelegítés.

A szanszkrit nyelvben a Surya szó alatt a Napot, mint égitestet értik, a Namskara pedig egy szeretetteljes köszöntés, üdvözlés.
Ez egy olyan jótékony hatású 7 testhelyzetből álló gyakorlatsorozat, ami egy 12 részből álló, összefüggő ciklust alkot. Hagyományosan hajnalban végezték, arccal a felkelő nap felé. Ágyból kikászálódás után tornázva hihetetlen mennyiségű energiával tölt fel, felfrissíti az egész izomzatot, felgyorsítja a légzést, felpörgeti a szervezetet előkészítve azt az aznapi helytállásra.
A tizenkét egymást követő pózt, összefüggő gyakorlatként kell végrehajtani. Lehet nagyon lassan (az első körben feltétlenül), vagy hosszú ki-és belégzések közben gyorsabban is mozogni. Nagyon fontos, a gyakorlat közben figyelni a helyes légzésre (ezeket a rajzon kis csigabigákkal jelöltem, de egy kis koncentrálás után, már a dolog adja magát). Ez azért lényeges, mert minden póz az előző ellentettje (ez a jóga egyik ’alapszabálya’), ami azt jelenti, hogy a testet ellentétes irányba nyújtja, és a mellkast kitágítja, majd összehúzza.

1. Állj egyenesen, összezárt lábakkal, és lélegezz mélyen BE, majd lassan fújd KI a levegőt és közben tedd össze a két tenyereidet a mellkasod előtt.
2. BElégzés közben nyújtsd ki a karjaidat a fejed fölé, és addig hajolj hátra, ameddig, amíg kényelmesnek érzed, közben a csípődet egy kicsit told előre.
3. KIlégzéskor egyenesedj ki és csípőből hajolj előre, egyenes gerinccel. Tedd le a tenyereidet a lábfejekkel egy vonalba. Ha egyenes lábbal ez nem sikerül, hajlíts be nyugodtan a térdeidet :o).
4. A következő mély BElégzés közben nyújtsd hátra a jobb lábadat, és a térdedet engedd le a talajra, a csípőd told előre; egyszóval homoríts, és a fejedet billentsd hátra, de a tenyereid ne mozduljanak el a helyükről.
5. BENNTARTVA a levegőt, a jobb lábad mellé nyújts hátra a bal lábat is fekvőtámaszállásba. Az egész tested egy egyenes vonalat legyen.
6. KIlégzés közben először a térdeidet tedd a padlóra, aztán a két mozdulatlan kezed közt a mellkasod, végül a homlokod (ha Neked úgy könnyebb, akkor az állad), de a csípőd továbbra is legyen a levegőben.
7. BElégezés a csípőddel előrecsúszva, a lábujjaidat kiegyenesítve emeld hátra a fejedet, a vállaidat, és a felsőtesteddel homoríts hátra, de a karjaidat, a könyökeidet ne egyenesítsd ki, zárd őket a törzsed mellé.
8. Újabb KIlégzéssel egyenes lábakkal nyomd fel a csípődet ’Hegytartásba’, azaz fordított „V” betűbe. Próbáld meg közelíteni a sarkaidat a talajhoz, a fejedet pedig jól húzd be a két nyújtott karod közé.
9. BElégzés közben lépj vissza a két kezed közé a jobb lábaddal, a bal térded maradjon a földön, a fejed hátradöntve. A csípődet próbáld meg előretolni, hogy minél jobban nyúlhassanak a belső combizmok.
10. KIlégzés közben a jobb lábad mellé zárd a bal lábadat, a gerinced legyen közben egyenes. Némi gyakorlás után sikerülni fog az is, hogy az orroddal megérintsed a térdeidet. :o)
11. BElégzés közben egyenesedj ki, nyújtózz a magasba, és kényelmesen hajolj hátra.
12. KIlégzés közben összenyomott tenyereidet engedd le a tested mellé.

Kicsit megpihenve néhányszor lélegezz mélyet, majd végezd el a gyakorlatsort megint, de most a bal lábaddal lépjél hátra a 4. pózban, és vissza a 9-ben. Ha ezt is befejezted, akkor értél igazán körbe.

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr443213961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása