Krémkészítés házilag - A keverés menete

2011. szeptember 29. - kreativiki

A kozmetikai krémek olajból, vízből és egy őket összehozó anyagból; emulgeátorból állnak. Ezen összetevők mennyiségétől függően többféle krémről beszélhetünk, amiket különféle módokon kell elkészíteni:

100%-OS ZSÍRTARTALMÚ, VÍZMENTES KRÉMEK
Magas zsírtartalmuk miatt érdemes inkább éjszakai krémként használni őket, mert kissé fényes hatásúak, nem moshatóak le vízzel. Megkötik a vizet, így jobban védik a bőrt a kiszáradástól.

Elkészítés:

Ha csak folyékony állagú olajból készíted, akkor csak szép sorjában keverd össze a kiválasztott alkotókat.
Ha szilárd összetevő is van a receptben, akkor vízfürdőn (egy tálkát egy lábaska forró vízbe) téve melegítsd fel a nem hőérzékeny olajokat, majd a tűzről levéve folytonos keverés mellett add hozzájuk a használni kívánt vajakat (shea vaj, kakóvaj, mangóvaj....) hogy azok is beleolvadhassanak a krémbe. Csak ez után adagold hozzá az érzékeny olajakat. A kihűlt krémhez különböző hatóanyagokat (vitaminokat), és illóolajokat is keverhetsz.
A krém sűrűségét növelheted méhviasz hozzáadásával; a méhviaszt az olajokkal együtt olvaszd fel.
Tartósítani nem kell, mivel nincsen benne víz alapú anyag, ezért aránylag sokáig eláll, de készítéskor ettől függetlenül figyelni kell a higiéniára!

VÍZTARTALMÚ KRÉMEK
Általános metód:
Ebben az esetben a krémet két egymással nem elegyedő folyadékból (vízből és olajból) kell megalkotni. Ezt úgy tudod elérni, ha a melegíthető (nem hőérzékeny) olajakat ez a zsírfázis kiméred egy edénykébe, a vízben oldódó (levendula-, rózsa-, desztillált, vagy forralt víz, aloe vera, növényi főzet (tea), méz, emulgeálóként borax, lecitin, Emulsan) ez a vízfázis, melegíthető anyagait egy másik edénybe, és mindkettőt vízfürdőbe állítva teljes olvadásig, hasonló hőfokra melegíted.

A nővényi zsírokat, vajakat csak a tűzről levétel után add a zsírfázishoz, különben külön életet élve kiválhatnak, kikristályosodhatnak. A meleg hatására értékes anyagait vesztő olajakat is csak ez után keverd a zsírokhoz.

Ezek után a két fázist összeöntheted és kézi mixerrel (én erre a célra a kávéhabosító szerkezetet használom) addig keverd (néhány percig), míg az emulzió ki nem alakul. A lényeg a folyamatos keverés! Akkor lesz igazán krémes, ha kihűlés közben végig kevered.

Ha hideg vízbe állítod a keverőedényt, úgy gyorsíthatod a hűlési folyamatot.
A természetes tartósítókat (antioxidánsokat, vitaminokat (pl. E-vitamin), alkoholt és alkoholos kivonatokat) illóolajakat egymás után adagolva, mindet jól elkeverve, csak akkor szabad a krémbe keverni, ha az már kézmelegre lehűlt.
A kész krémet fertőtlenített, száraz tégelybe tedd (én már abban is szoktam összeönteni a két fázist és keverni dermedésig), és ne felejtsd el feliratozni, hogy mi van benne és mikor csináltad.

Olaj a vízben emulziók:
Víztartalmuk max. 70-80%.
Könnyen felkenhetők, gyorsan felszívódnak, de a bőr mélyebb rétegeibe nem jutnak el. Rövidtávon főleg a hám felső rétegeit nedvesítik, puhító hatásúak, de ahhoz, hogy ne szárítsák ki a bőrt sűrűn, 4-5 óránként újra fel kell kenni őket.
A SZÁRAZ KRÉMEK zsírtartalma max. 15%.
Elkészítés:
A két fázis hőre nem érzékeny alkotóit melegítsd fel hasonló hőmérsékletűre, majd állandó, lassú kevergetés közben a zsíros fázist apránként add a vizes fázishoz.

Ne feledd! A hatóanyagokat, illatanyagokat a már kézmelegre hűlt krémbe keverd. A krémeket mindig kihűlésig keverd, ellenkező esetben a krém szemcséssé válhat. Ha hőérzékeny olajakat használsz, azokat csak azután keverd a zsírfázishoz, miután azt a vízfürdőből kivetted!

Víz az Olajban emulziók:
Víztartalmuk max. 40-50%.
Hatóanyaguktól függően a bőrre különböző hatást gyakorolhatnak, a bőrfelületet puhává, bársonyossá varázsolják.
A ZSÍROS KRÉMEK összes zsírtartalma legalább 30%.
Elkészítés:
A zsíros és a vizes részt külön edényben, vízfürdőben hasonló hőmérsékletűre melegítsd, majd ebben az esetben a vizes fázist öntsd a zsírokhoz, természetesen folyamatos keverés mellett.
A hatóanyagokat, illatanyagokat itt is a már kézmelegre hűlt krémhez adagold, és vigyázz a hőérzékeny vajakra, olajokra!

A FÉLZSÍROS KRÉMEK zsírtartalma legalább 20%.
Elkészítésük ugyanaz, mint a zsíros krémeké, tehát melegítés után a vizes fázist öntsd a zsírokhoz, mondanom sem kell, hogy folyamatos kevergetés mellett, vigyázva a hőérzékeny összetevőkre.

A KOLD KRÉM (’cold cream’). Egy speciális krémtípus, aminek víztartalma változó lehet. Ennél a krémtípusnál nincs emulgeátort, csak a méhviasz, a (rózsa)víz (vagy növényi főzet) és valamilyen olaj, esetleg vitaminok, illóolajok.
Elkészítés:
A méhviaszt (praktikusan lereszelve) az olajokkal együtt olvaszd fel és a vizet is hasonló hőmérsékletűre melegítsd.
Általában ebben az esetben is a zsírokhoz öntjük a vizes fázist, folyamatos keverés mellett, egészen kihűlésig keverd. A hatóanyagokat, illatanyagokat itt is a már kézmelegre hűlt kencéhez add.
Ezeknél a krémeknél előfordulhat, hogy az elkészült krémből víz csapódik ki.

Ha nem használsz külön tartósítószert, akkor különösen figyelj a higiéniai szabályok betartására, és a kész kozmetikumot mindenképpen tárold hűtőben és 1-2 hét alatt használd fel! Ha nagyobb adagot készítesz, kisebb mennyiségekre adagolva le is fagyaszthatod.

Azonban többféle tartósító módszer is létezik:
Például a vízfázis egy részét alkohollal helyettesíthetjük.
96%-os alkohol esetén ez. kb. 12-15 % -a vízfázisnak.
70 %-os alkohol esetén kb. 20-23 %-a, ha
50 %-os alkoholt használunk, akkor a vízfázis kb.30-35 %-a.
Az alkoholt ne melegítsd együtt a vízfázissal, mert könnyen elillan, a kézmeleg emulzióhoz keverd.
Ha nem zsíros a bőröd, vigyázz vele, mert az alkohol szárítja a bőrt!

Kálium szorbát + grapefruitmag kivonat / Kálium szorbát + tejsav
A kálium szorbát egy ártalmatlan tartósítószer, ami gátolja az élesztők, a penészgombák és néhány baktérium növekedését. Hatékonysága savas közegben a legnagyobb, ezért korrigálni kell a krém pHját valamilyen savas alapanyaggal, amire kiváló pl. a grapefruitmag kivonat, vagy a tejsav.
(10 csepp kálium szorbát oldat + 5 csepp grapefruitmag kivonat, vagy 1 csepp tejsav)

E vitamin (lágy zselatin kapszula), vagy propolisz tinktúra, amik patikában könnyedén beszerezhetőek.

Tartósítószer alkalmazásakor is figyelni kell a megfelelő higiéniára!

Megjegyzés:
Hidd el, ezt mind nehéz volt és sokáig tartott megfogalmazni (remélem, érthetően) és begépelni...Megcsinálni ezerszer egyszerűbb és gyorsabb! Próbáld ki! ;o)

Forrás: Dr. Rózsa Sándor/Testápoló kislexikon, Lesley Bremness/Füveskönyv, cosmio.hu és némi saját tapasztalat.
A képek forrása: international.stockfood.com oladal.

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr843265241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása