Szódabikarbóna

2011. október 14. - kreativiki

A szódabikarbóna annyi mindenre használható, remek anyag, ami szerintem megér egy külön bejegyzést.
Az alább felsorolt felhasználási módokat (csakúgy, mint a blogban szereplő többi bejegyzésnél is) kipróbáltam, sőt rendszeresen alkalmazom is.

Szódabikarbóna (NaHCO3, azaz nátrium-hidrogénkarbonát, nátrium-bikarbóna, régiesen kettedszénsavas szikeny)

Nagyanyáink jól bevált, sokoldalú háztartási csodaszere, az egyik legjobb öko-takarítószer.

Kitűnően használható

  • zsíroldó súrolószerként,szodabikarbona.jpg
  • (hűtőszekrény, cipő) szagtalanításra,
  • duguláselhárításra,
  • fényezésre,
  • folteltávolításra, fehérítésre,
  • kozmetikumként fog és hajápolásra, izzadásgátlóként és pattanások leszárítására,
  • sütésre (tészták lazítására).

Tulajdonságai

  • Enyhén lúgos,
  • meleg vízben jól oldódik,
  • jó nedvszívó és szagtalanító,
  • a savakat szén-dioxid felszabadulása közben semlegesíti.
  • A szódagyártás és egyéb vegyipari folyamatok melléktermékeként keletkezik, és a környezetre ártalmatlan.

Nagyobb mennyiségben (½-1kg-os kiszerelésben) kapható háztartási és bioboltokban is kb. 500-1.000,-Ft-ért. Természetesen egyszerű közértekben is kapható a ’fűszerek-ételízesítők’ polcon 50g-os kiszerelésben 60,-Ft-ért…

HASZNÁLATA
Fehérítőként: 2 evőkanálnyit szórva a fehér ruhák áztatóvizébe, vagy 1 ek a gépimosás mosóporához téve. (Színes ruhákhoz nem jó használni; ahhoz inkább az ecet a jó!)

Súrolószerként: a konyhában a leégett, elszíneződött edények, poharak tisztítására. (Az odaégett edényben kevés vízben kevert szódabikarbónát kell forralni. Ha kihűlt, könnyen kitisztítható a lábas.) Rozsdamentes acéledénynél is használható.

Hűtőszekrény takarításához jó a forró vízben oldott szódabikarbóna.

A sütő tisztításához jobb kevés vízzel pasztát készíteni a szódabikarbónából, és rákenni a még forró sütő belsejébe. Ha megszáradt, forró vízzel és kefével könnyen kitisztítható.

Gyümölcsökről és zöldségekről a szennyeződések és felületi vegyszermaradványok eltávolítására (1-2 evőkanál szódabikarbóna 1 liter vízben oldva).

A fürdőszobában a fényes (fémes) felületeket forró vízben oldott szódabikarbónával, és erős kefével lehet szépre súrolni.

A csempére tapadt makacs szennyeződéseket nedves rongyra szórt szódabikarbónával is meg lehet próbálni ledörzsölni.

A WC-kagylót is lehet vele fertőtleníteni, tisztítani, csak a belsejét körbe kell szórni szódabikarbónával, majd kefével kisúrolni.

Kárpitokon a kávé- és teafoltot nedves szivacsra szórt szódabikarbónával könnyű eltávolítani.

Fémtárgyak, ezüst ékszerek tisztítására, fényesítésére: kevés vízzel készíts pasztát a szódabikarbónából, majd egy fogkefével dörzsöld végig a fémeket, ékszereket.

Szagtalanításra: hűtőszekrény, szemetes, cipő szagtalanítására is alkalmas, mert semlegesíti a baktériumok okozta savas anyagokat. A szekrényekbe, hűtőbe egy kis edénykébe téve. A cipőbe pedig csak bele kell szórni, állni hagyni benne egész éjszaka, majd kiszórni. Nemcsak szagtalanítja a lábbelit, de megakadályozza a későbbi lábgombásodást is.

Fertőtlenítésre: fésűk, kefék, manikűrkészlet, smink-ecsetek, szivacsok és más hasonló eszközök tisztítására, fertőtlenítésére is kiváló. Egy mosdókagylónyi (vagy kis lavórnyi) vízben 6-8 evőkanálnyi szódabikarbónát feloldva készíthető erre a célra áztatólé. Ebben kell hagyni állni egy éjszakára a tisztítandó tárgyakat, majd másnap reggel átöblíteni őket tiszta vízzel.

Dezodorálásra, izzadásgátlóként: egy kevés port bedörzsölve a hónaljba vagy a lábfejre, eltűnik az izzadságszag. Vagy 2-3 liter vízben oldott kb. 2-3 ek szódabikarbónából készült lábfürdőben lábat áztatva.

Dugulás elhárításra: néhány evőkanál szódabikarbónára önts ugyanannyi ecetet, hagyd állni kb. 15-20 percet, majd engedj rá forró vizet. Persze, ha hajjal, vagy egyébbel van tele a lefolyó, akkor a szódabikarbónától se várj csodát...

Fogmosásra, fogfehérítésre: glicerinnel, vagy kókuszolajjal és pár csepp illóolajjal keverve. Konkrét recepteket itt találsz.

Korpás hajra: hajmosás előtt egy kis időre maroknyi szódabikarbónát kell dörzsölni a száraz fejbőrbe, majd szokás szerint hajat mosni.

Bőrradírként: az elhalt hámsejtek szódabikarbónával is eltávolíthatók. Mosd le az arcod, majd készíts pasztát 2 ek szódabikarbónából és kevés (kb. 1 ek) vízből. Masszírozd óvatosan, körkörös mozdulatokkal az arcbőrödbe, elkerülve a szem környékét, majd öblítsd le. Érzékeny bőrűek inkább ne használják, mert kicsípheti a vékony bőrt.

Pattanások szárítására: kevéske (kb. 1 mokkáskanál) bikarbónát pépesre keverve kevés vízzel, glicerinnel vagy kókuszolajjal. Érdemes 1-1 csepp levendula, vagy teafa illóolajat is belecseppenteni, majd éjszakára a pattanásra kenni. Reggelre remekül leszárítja.

Konyhában:
Megőrzik élénk színüket a zöldségek, ha főzéskor kevés szódabikarbóna is kerül a vízbe.

Keményebb és tartósabb marad a tejszínhab, ha felverés előtt egy csipetnyi szódabikarbónát teszünk bele.

A tészták lazítására sütőpor helyett. Ez igazán csak akkor fog működni, ha valamilyen savas anyag (citromlé, joghurt, ecet…) is kerül a tésztába (ez indítja be a buborékképződést) és a süti azonnal megy is a forró sütőbe.

Emésztési zavarokra: ha túl sok sav van a gyomrodban, nyelj le egy fél kiskanálnyi szódabikarbónát és igyál rá vizet (vagy old fel egy kis pohár vízben). A legtöbb emésztést javító gyógyszernek is szódabikarbóna az alapanyaga…
 

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr543300654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása