Mézes Ajakír házilag

2011. október 16. - kreativiki

Most, hogy vége van a vénasszonyok nyarának, hűvös szelek járnak, egyre inkább szükség van tápláló, hatásos ajakírra. Tapasztalatom szerint a könnyen beszerezhető, jónevű stiftes ajakápolók csak rövid időre jelentenek gyógyírt a kiszáradt, cserepesedő, szélfútta ajkakra, folyamatosan újra és újra kenni kell őket.
Jöjjön hát egy számomra jól bevált ajakbalzsam recept, amit könnyen, percek alatt el lehet készíteni és hosszú időre kellemesen puhává varázsolja az ember ajkait, hacsak le nem nyalogatja…

Hozzávalók:

  • 4 g (1 ek) reszelt méhviasz
  • 10 ml (1 ek) jojoba, vagy mandula, esetleg olívaolaj
  • 10 ml (1 ek) kókuszolaj vagy shea vaj
  • 5 ml (1 tk) méz (nem szabad többet tenni bele, mert a sok méz szárító hatású!)

Esetleg még

  • 1 E-vitamin kapszula
  • 1-2 csepp citrusos (vagy ízlés szerinti) illóolaj
  • színezéshez a kívánt árnyalatnak megfelelő (1-2 kávéskanál) cékla- vagy áfonyalé.

Elkészítés:
A méhviaszt lereszelem és egy kis üvegtálba mérem a jojoba, vagy mandulaolajjal. (Ha olívaolajat használsz, azt csak később, a mézzel együtt keverd hozzá, mert hőérzékeny!) A kókusz vagy shea vajat is a tálba teszem.
Ezt a tálat egy kevés vizet tartalmazó lábaskába állítom és meggyújtom alatta a gázt. Szóval vízfürdőn folyamatos kevergetéssel felolvasztom a méhviaszt a vajjal és a (nem hőérzékeny) olajjal.
Ha teljesen összeolvadtak (pár perc után), kiveszem a tálat a forró vízből és kicsit hagyom hűlni.
Végül hozzákeverem a mézet is és esetleg a többi hozzávalót (az olíva olajat, E-vitamint és az illót).
Ha nem csak csillogó fényt, hanem vöröses színt is szeretnél, tegyél bele egy kevés (frissen préselt, vagy 100%os bioital) cékla- vagy áfonyalét.
Az egészet (egy hurkapálcával) jól elkeverem, míg sűrű krémes nem lesz. Jó alaposan kell keverni, különben kicsapódhat a méhviasz!
Praktikusan inkább több kisebb (4db 10 ml-es) tégelykébe öntöm, hogy a család minden tagja vihesse magával a táskájában.

Használata:
Egyszerűen csak egy keveset a tiszta ujjammal kiveszek a tégelyből és az ajkaimba masszírozom, mielőtt kilépnék az ajtón, vagy, ha éppen szükségét érzem.

Tárolása:
Nincs benne víz, sem avasodásra hajlamos olaj, így nem szükséges hűtőben tárolni. A méz, a kókuszolaj és az E-vitamin kapszula is garantálják az eltarthatóságot. A növénylével színezett változatot jó, ha minél előbb elhasználod.

Tipp:

  • Krém kéveréshez, tároláshoz használható különböző méretű műanyag tégelyt fodrászkellék boltban lehet vásárolni, vagy internetes áruházból rendelni. De jó szolgálatot tehetnek a kiürült ajakápolós stiftek is.
  • Ezt a krémet kézkrémként is jó használni, igaz egy kis idő kell, míg a bőr beszívja.
  • Ha nem akarsz kutyulni, használj az ajkaidra natúr shea vajat, vagy dióolajat, csak úgy önmagában.
     

Ajánló:
Egy másik, shea- és kókuszvaj tartalmú ajakír receptemet ITT találod.

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr383307258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása