Szemvidítás

2011. október 27. - kreativiki

Egyik reggel arra ébredtem, hogy az egyik szemem csúnyán be van duzzadva, szúr, véreres és váladékozik. A tüneteket jól ismertem gyerekkoromból, amikor sokszor és sokat szenvedtem tőle; kötőhártya-gyulladás.
Még régen egy kedves Barátnőm hívta fel a figyelmem a Szemvidító fűre, amit akkor (is) nagy nehezen sikerült beszereznem, és teát főzve belőle borogattam a szemem. El is felejtettem, milyen a kötőhártya-gyulladás, egészen mostanáig…

Ez az a fű (többek között), ami nem hiányozhat az itthoni készletemből, mert szemszárazság ellen is ezt használom műkönnyek helyett. Rögtön készítettem a teát, elővettem a szemöblítő poharat is, és napjában többször „átmostam” a begyulladt szemem. Estére már épp hogy csak piros volt, és harmadnapra teljesen helyre is jött.

Jöjjenek a részletek:

Orvosi szemvidító fű, latin nevén: ’Euphrasia rostkoviana’, gyógyszerkönyvi nevén: ’Euphrasiae herba’. Az Euphrasia a görög ’boldogság’ Euphrosyne szóból származik. Euphrosine az egyik grácia volt a görög mitológiában; a szépség, kellem, vidámság megtestesítője. Az ókori görögök úgy vélték, hogy a növény nem csak a szemre van jó hatással, a növényt használó személy jókedvű és boldog is lesz, bár ennek miértjére még nem találtam információt. Népies neve magyarul is hasonló: vigasztalófű, szemüdv, szemfű.

Milyen? Maga a növény a tátogatók (Scrophulariaceae) családjába tartozik. A szemvidító fű egy 10-30 cm magas, kecses, hegy- és dombvidékeket, nyirkos erdőket, réteket kedvelő egyéves gyógynövény, amit június-júliusban gyűjtenek. Felső, virágos hajtását használják gyógyászati célokra. Virága olyan, mint egy tágra nyílt szem…

Mire jó? Gyógynövényként általános gyulladás-csökkentő hatással bír, különösen a szemek kötőhártyáján és a bőr felszínén.
Szembetegségekre kiváló gyógyír, így például árpa, kötőhártya-gyulladás, allergia esetén, vagy fáradt, duzzadt, karikás szemek ápolására, szemszárazság megszűntetésére.
Teája fertőtlenítő, tisztító, gyomorerősítő hatású; a gyomor- és bélhurut ellenszere. A népi gyógyászatban köhögés ellen is alkalmazzák.

Hogyan használjuk? Langyos főzete használható borogatásként, vagy öblítő léként, belsőleg teaként.

Honnan? Mennyi? Gyógynövényboltokban és néhány bioboltban is beszerezhető; 20g kb. 300,-Ft.

Szemöblítő pohár, másnéven szemfürdőkád
Milyen? Hajó formájú, lekerekített peremű, vastag üvegből készülő „talpas pohár”.
Mire?
- kiszáradt, túl erőltetett szemek,
- szemfertőzés, árpa,
- szénanátha, allergia,
- rossz látás, szemizom gyengeség, szemfenék elmeszesedés
esetén szemöblítésre.

Használata:
Alaposan mosd le a szempilla és szemhéj festéked.
Töltsd fel a szemöblítő poharat kb. 2/3ig szemvidítófű főzettel, vagy sóoldattal, hajolj előre és illeszd szorosan a szemedre, majd lassan hajtsd a hátra a fejed. Az üveg speciális kiképzésének köszönhetően szorosan illeszkedik a szemünkre, így nem folyik ki belőle az oldat, de azért tehetsz készenlétbe egy kis törölközőt. Hátrahajtott fejjel, szemedet nyitva tartva, 1-2 percen keresztül pislogj többször az oldatba, mozgasd körbe-körbe, hogy a szemed kellően benedvesedjen.
Ugyanezt csináld végig a másik szemeddel is.

A szemöblítés napjában többször is elvégezhető; ajánlatos reggel és este.

Tisztítása, fertőtlenítése: Alkohollal átitatott vattával, esetleg eszközfertőtlenítő kendővel (gyógyszertárban kapható) lehet áttörölni, vagy forró vízben 10-15 percet főzni. Beteg szem öblítése után nagyon gondosan kell fertőtleníteni!

Honnan? Mennyi? Gyógyászati segédeszköz boltokban kapható kb. 1.000,-Ft-ért.

Tea és oldatkészítés:
Szemvidítófű tea:
Öblítésre, borogatásra: 1 teáskanálnyi füvet tegyél egy kis teáscsészébe és forrázd le kb. 100-120 ml forró vízzel. Fedd le a csészét (tedd rá a kistányérját), hagyd állni 15-20 percig, majd szűrd le. Ha kihűlt használhatod.
Inni: 2 tk drogot forrázz le 2-3 dl vízzel, lefedve hagy állni 5-10 percig, majd szűrd le.

1% -os sóoldat:
Egy befőttes üveget rakj tele kristálysó darabokkal, majd öntsd fel ásványvízzel, vagy tisztított csapvízzel, úgy, hogy az a kristályokat ellepje. Néhány óra múlva az oldat eléri a 26%-os töménységet, és a sókristályok oldódása megáll, a sókoncentráció állandó marad. Az oldat telítettségét jelzi a benne levő fel nem oldódott sókristályok jelenléte. Ez az oldat feltölthető vízzel mindaddig, amíg a kristályok teljesen fel nem oldódnak. (Utántöltéskor persze várni kell egy órát, míg az oldat újra telítetté nem válik.)
Ez a sóoldat teljesen steril és csíramentes, így évekig eltartható zárt üvegedényben. Nem csak kiváló fertőtlenítő hatású, de érösszehúzó hatása csökkenti a váladékképződést is.

Szem-, orr- vagy fülcseppként ezt a tömény oldatot kell tovább hígítani.
1 %-os sóoldat = 2,5 dl víz + 10 ml 26%-os sóoldat vagy
1 gr finomszemcséjű természetes kristálysó + 100 ml víz, vagy
1 teáskanál tiszta sót oldani 250 ml tiszta vízben.

Az 1% -os sóoldat megfelel a könnyeink só koncentrációjának, ezért nem csípi a szemet. (A legegyszerűbb a hígított oldatot megkóstolni, és ha nem túl sós, akkor biztosan nem fog csípni sem.)
Nincs benne tartósítószer, sem semmi egyéb kemikália (mint a műkönnyekben), így természetes módon szünteti meg a szemszárazságot.

Mindkét oldatból érdemes mindig frisset készíteni, nehogy időközben kórokozók szaporodjanak el bennük.

Borogatás:
Duzzadt, karikás fáradt szemet nem csak öblíteni, de borogatni is lehet. Ehhez
gyógyszertárakban kapható steril, 100%-os pamut vattát itass át/márts bele a sóoldatba/teába és tedd a csukott szemedre úgy, hogy az szorosan illeszkedjen. Pihenj le 5-15 percre.
- A táskák eltűntetésére régi praktika a ’burgonyás pakolás’. Reszelj le egy szem nyers krumplit, majd gézdarabok közé téve 10 percre tedd a szemeidre.
- Hasonlóan régi és jó megoldás egy-egy a szemekre helyezett uborkaszelet.

Szemszárazság esetén (ami mai, számítógépes/TV nézős világunkban népbetegség) fontos a pihentetés és nagyon-nagyon sok tiszta vizet inni egy nap (ez rendkívül fontos a szemnél, de minden más szerv esetében is).

Megjegyzés: A gyógynövényhasználat nem zárja ki, az esetleges az orvos által előírt gyógyszerek alkalmazását.

Érdekesség: Sokféle, különböző századokból származó, különböző anyagokból és formákban készült szemöblítő poharat láthatsz és (angolul) olvashatsz a történelmükről a spurgeongeneral.com oldalon.

A szemöblítés módjának képei eredeti formájukban a dr-barbara-hendel.com oldalon találhatók.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr913334092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása