A sütőtök – ahogy már írtam korábban – nagyon tápanyag dús, rostos zöldség, ezért teljes kiőrlésű kenyérre kenve kifejezetten egészséges, no és isteni finom!
HOZZÁVALÓK
- kb. 300 g sült sütőtök
- kevés (szőlőmag) olaj
- 1 közepes fej vöröshagyma
- pici só, bors
- 2 ek majonéz
ELKÉSZÍTÉS
A sütőtököt nem méregetem; egy jókora darabot megmosok, meghámozom, ujjnyi szeletekre vágom és mindkét oldalukat olajjal megkenve sütőlapra sorakoztatom.
kb. 200 fokos sütőben 40-45 perc alatt puhulásig sütöm.
A krém elkészítéséhez ebből veszek ki kb. 300 grammnyit és összeturmixolom az apróra vágott hagymával, fűszerekkel és némi tejföllel.
Lehűtve kenyérre kenhető, köretként tálalható vagy egyszerűen csak kiskanállal majszolható.
Zárt dobozban néhány napig eltartható.
TIPP
Egy másik változat, vagy a "megmaradt" többi sült tököt pürésíthetjük és egy kis mézzel elkeverjük. Így még a gyerekek is szeretni fogják...
Ajánló:
A sütőtök egészségességéről EBBEN az írásomban olvashatsz.
ITT pedig találhatsz több receptet, leírást a sütőtök házi felhasználhatóságáról.