Sütőtökös - Kakaós Süti

2011. október 28. - kreativiki

Így, hogy itt az idény, és én nagyon szeretem a sütőtököt, vadászom a jó recepteket. Ezt a változatot Rita konyhájában találtam. Azért tetszik, mert nem igényel hosszas előkészületet, gyorsan kész van és leginkább, mert a sok finomság közt ott van elrejtve a jókis zöldség, amit "natúran" nehéz beadagolni a Gyerkőceimbe. Így már ők kérik, hogy "uzsira megint olyan csokis sütőtököset süssél, Anya!"

Némileg változtattam az eredeti recepten és a húgom nagy ötlete alapján legközelebbi újításként muffin formában fogom kisütni.

Hozzávalók 24 szelethez:

  • 150 g sütőtök hámozva, lereszelve
  • 100 g vaj
  • 80 g cukorféle
  • 2 db tojás
  • 2 ek natúr joghurt
  • fél citrom leve
  • 180 g teljes kiőrlésű liszt
  • 2 ek cukrozatlan kakaó
  • csipet só
  • 1 csapott tk szódabikarbóna
  • ¼- ¼ kk őrölt gyömbér, szegfűszeg, szerecsendió, kardamom, fahéj (bármelyik elhagyható, vagy helyettesíthető mással az ízlésednek megfelelően.)
  • 24 kocka (kb. 1 tábla) (ét)csokoládé

Elkészítés:

A vajat felolvasztom és habosra keverem a cukorral, majd egyenként hozzáadom a tojásokat, a joghurtot, a citromlevet és végül a reszelt sütőtököt is.
A lisztben elkeverem a kakaóport, a sót, a szódabikarbónát, és a fűszereket. A száraz anyagokat csak akkor keverem a masszába, ha már előkészítettem (kibélelem sütőpapírral) a (20x27cmes) tepsit és a sütőt is előmelegítettem, mert a szódabikarbóna azonnal működésbe lép (oxigént termelve lazítja a tésztát), ha érintkezik a savas citromlével és joghurttal. Így minden keletkező oxigén növeli, lazítja a tésztát.

Ha mindez már megvan, összekeverem a fűszeres lisztet a sütőtökös masszával, beleöntöm a tepsibe és elsimítom. A 24 kocka csokit egyenlő távolságban, a leendő szeletek közepébe nyomom, egymástól kb. egyenlő távolságban (4x6 sorban).
180 fokos sütőben kb. 25-30 percig sütöm.

Tápanyagtartalma nagyban függ a felhasznált kakaó és csokoládé milyenségétől, így azt most nem számolom ki. Mindenesetre csak módjával, mert kalória és szénhidrát tartalma biztosan sok...

Megjegyzés: Pár nap múlva is finom puha (már ha el nem fogyott…)

Ajánló:

A sütőtök egészségességéről EBBEN az írásomban olvashatsz.

ITT pedig találhatsz több receptet, leírást a sütőtök házi felhasználhatóságáról.

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr83336295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ritakovacs 2011.10.30. 00:19:58

Húúú, ez nagyon finomnak tűnik. Loptam a receptet és kipróbálom! Úgysem eszi máshogy a csemete a sütőtököt... Kösz a receptet! :)

Gildenstein 2011.11.06. 11:13:58

Én már ettem belőle, nagyon különleges íze van, csak ajánlani tudom!
süti beállítások módosítása