A mi 2011-es Adventi naptárunk

2011. december 01. - kreativiki

Szerintem remek ötlet volt az első Adventi naptár elkészítése. A gyerekeknek amúgy is nehéz várni egy konkrét, jókis izgalmakat ígérő, majd bekövetkező eseményt, hiszen nincsenek még igazán tisztában az idő mérésével és múlásával és a türelem sem épült még be igazán a személyiségükbe. Ha a napok fogyatkozását láthatják is az egyre több kinyitott ablakocskában, kibontogatott csomagocskákban, és még meglepi is van hozzá nap, mint nap; a játék még izgalmasabb számukra.

Idén olyan adventi naptárat akartam készíteni, amiben a Lányaim is tudnak ilyen-olyan formában segíteni, így maradtunk a kivágós, ragasztgatós megoldásnál. Kicsi, színes zacskókat készítettünk, amiket még később is, másra is remekül fel lehet használni.

Így csináltuk:

  • Összeszedtünk sok-sok, különböző színű csomagolópapírt és csipeszeket, egy vonalzót, ollót, ragasztót, simító eszközt (könyvkötőcsontot).
  • Egy vastagabb kartonból elkészítettük a zsákocskák sablonját, hogy ne kelljen folyton méricskélni.
  • A sablont 24szer rajzoltuk körbe a színes papírokon, amiket a vonalak mentén kivágtunk.
  • Középen összehajtottuk a kiszabott zsákformákat és a fülecskéket visszahajtva, jól lesimítva ráragasztottuk.
  • Számítógépen anya megalkotta 1-24ig a számozott csillagokat, amiket nyomtatás után kivagdostunk.
  • A könyvespolc két végére felkötöttünk egy szalagot és a csipeszekkel hozzárögzítettük szépen sorban a tasakokat és a csillagokat.

December 1-én reggel pedig alig vártuk, hogy megnézhessük, mit hoztak a Téltündérek az első zsákocskába.



Mikor is kezdődik a visszaszámlálás?

Úgy tapasztaltam, hogy a legtöbben - a „felnőtt adventtől” némileg eltérően - 24 napra osztják a meglepetéseket, ami így december 1-től Szentestéig számolódik. Feltételezem, ez az Adventtől kicsit eltérő, ám minden évben egyforma kivitelezés a „gyári” készítmények könnyebb előállathatósága miatt történik.
Egy-két helyen láttam csak, hogy a kis ajándékok Advent első vasárnapjától Karácsony első napjáig sorakoznak a „házinaptárban”, így minden évben eltérő számban, de igazodva az Advent időszakához.
Bevallom, most idén még én is a klasszikus számolást követem, de jövőre időben fel fogok készülni és a teljes Adventre elkészítem a Lányok naptárát.

Kulisszatitok:
Nálunk minden nap reggelére csak a soron következő csomagba kerül ajándék (kis, téli hangulatú (Trixi) mesekönyvek, apró játékok, kis puzzle-ok, kövek, ásványok, és természetesen édesség). A Lányaim (leginkább a nagy) annyira kíváncsi természetűek, hogy nem bírnák ki, hogy ne kukkantsanak bele, mi lesz majd holnap-holnapután és azután a meglepi. Így kicsit macerás esténként becsempészni a meglepit, mármint a Téltündéreknek, de így megmarad a varázslat.

Egyéb ötletek:

  • Mikor még nem voltak gyerekeim a páromnak készítettem adventi naptárat; édességek helyett/mellett minden napra 1-1 gondolatébresztő gondolatot, idézetet, vagy közös fotókat rejtettem el.
  • Ha beírod a keresőbe, hogy "adventi naptár készítés", vagy "advent calender" rengeteg ötletet láthatsz.
  • Egy helyen összegyűjtve a legtöbbet talán itt: gyermekszoba.blog.hu, vagy itt: flickr.com.
  • Az általunk készített további gyereknaptárakat ITT nézheted meg.
     

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr983433183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása