Hógömb házilag

2011. december 13. - kreativiki

Az oviban Luca napon és Húsvét előtt is van vásár, ahová a szülők bevisznek mindenfélét, hogy azt az óvó nénik eladva gyarapíthassák a csoportpénzt. Ezeket mindig kíváncsian várom, mert nagyon jó kreatív ötleteket lehet ellesni.
A mai nagy csalódást hozott, de egy kedves tavalyi élményem volt a házilag készített hógömb. Csináltam is akkor jópárat ajándékba...

A hozzávalók és az elkészítés is nagyon egyszerű; dísznek és ajándéknak is kitűnő.

Hozzávalók:

  • bébiételes (vagy befőttes) üveg
  • műanyag, vagy kerámia figurák
  • szilikonpisztoly, vagy pillanatragasztó
  • kevés glicerin (patikákban kimérve lehet kapni; 2 dl kb. 450-500,-Ft)(el is hagyható)
  • kb. 1 kk csillámpor (hobbikellék boltokban kapható)
  • víz
  • esetleg akrilfesték a kupak befestésére


Elkészítés:

A kiválasztott figurát(kat) a kupak belső felületére ragasztom és hagyom kicsit megszáradni (ennek ideje a ragasztó fajtájától függ, de valószínű, csak pár perc).

Az üveget kb. a kétharmadáig feltöltöm vízzel, majd beleszórom a csillámport. Túl sokat nem jó beletenni, mert összecsomósodhat, vagy letapadhat az aljára.

Lassan adagolva hozzáadok egy kevés (a befőttes üveg méretétől függően kb. 30-40-50 ml) glicerint is; közben figyelem, hogy a csillámok kellő lassúsággal úszkálnak-e az üvegben.
Minél több a glicerin, annál lassabban hullanak le a csillámok felrázás után.
Végül színültig feltöltöm az üveget vízzel és mosdókagyló fölött (mert ugye a vízbe mártott test kiszorít némi vizet) rázárom a tetejét.

Megjegyzés:
A kész hógömb szépségét leginkább a benne lévő figura adja, így a készítés nehézségét egy ilyen megfelelő darab megtalálása és mégvétele jelenti.
A fenti képen szereplő hógömbök csak az illusztráció érdekében készültek; ebben az esetben nem törekedtem különösebb szépségre (itthon éppen meglévő figurákkal dolgoztam...).

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr843454452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása