Sajna, sok ember tányérján csak szilveszterkor fordul elő a lencse a sok pénz és gazdagság reményében, pedig érdemes év közben is sokszor megfőzni, mert még ha gazdagságot nem is biztosan, de egészséget mindenképpen várhatunk tőle.
HOZZÁVALÓK
- 200 g lencse
- 50 g füstölt hús (szalonna, tarja, karaj, csülök…)
- 1 ek (hidegen sajtolt repce)olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2-3 db sárgarépa
- 1 nagy fehérrépa
- kevéske zellergumó és a zöldje
- 1 póréhagyma (el is hagyható)
- 1 db nagyobb szem krumpli (egész vékonyan szeletelve)
- 1(-2) ek vegamix
- 1 kk őrölt babér vagy
1 szép nagy babérlevél (amit aztán ki lehet venni a kész levesből) - 1 kk (őrölt) szegfűszeg
- 1 csipet (őrölt) feketebors
- 2 gerezd fokhagyma
- kevéske só
- petrezselyem
- 2 pár virsli
A tálaláshoz tejföl
ELKÉSZÍTÉS
A lencsét (a babbal ellentétben) nem kell sokat áztatni, elég neki annyi idő, míg a zöldségeket megpucolom és felaprítom. A krumplit egészen vékonyka szeletekre vágom, hogy jól szétfőjenek a levesben és szépen besűrítsék.
A szalonnát, vagy/és a husit vékonyra szeletelem és az olajon kicsit megpirítom. Rádobálom először az előkészített hagymát, kicsit később a többi zöldséget is, és jól átforgatom őket. A lencsét most már leszűröm és azt is belezuttyantom.
Annyi vízzel öntöm fel, hogy jól ellepje.
A fűszereket én szeretem frissen őrölve belefőzni a levesbe, de egészben, teatojásba téve is lehet készíteni és a főzés végén egyben kiemelni.
A sóval csak óvatosan, mert lehet, hogy a hústól is elég sós lesz a leves!
Lefedve, kis lángon hagyom őket főni, de vigyázat, ez nem tart olyan sokáig (kb. 40 perc)!
Ha már a zöldségek szépen felpuhultak, hozzáadom az apróra vágott fokhagymát és petrezselymet, majd a felkarikázott virslit is.
Ha nem érzem kellően sűrűnek, 1-2 merőkanálnyit kiveszek a levesből, botmixerrel pépesítem, majd visszaöntöm a leveshez.
Tálaláskor ízlés szerint lehet rá tejfölt kanalazni.
TIPP
Igazán akkor lesz finom a lencseleves, ha állt egy kicsit és az ízek összeértek, ezért én kora reggel szoktam elkészíteni, hogy tálaláskor tuti legyen, de másnap az igazi...