Péntek 13.

2012. január 13. - kreativiki

Tudtad, hogy ma péntek 13-a van? Ha nem rengetett meg a tény, akkor szerencsés vagy, és nem babonás…
Honnan ered Péntek tizenharmadika legendája? Igyekeztem utánaolvasni, de, konkrét választ nem találtam. Mivel a néprajzkutatók szerint (is) valószínűleg két egymástól független babona összeolvadásából jött létre; külön gyűjtöttem a 13-ra és a péntekre vonatkozó "adatokat".

Tizenhárom

  • Egy évben ennyi telehold van. (Oh, igen, a holdállások hatásairól is írnom kell még...)
  • Kínában kifejezetten szerencsés szám.
  • Nyugaton nagyon nem. New York felhőkarcolóinak 80 százalékában kihagyták a 13-dik emeletet a számozásából, a szállodákban nincs 13-as szoba, a kórházakban 13-as kórterem, a színházak nézőterén 13. sor, az utcákon 13-as házszám.
  • A Forma-1-ben nincs 13-as rajtszámú versenyautó. Ha jól tudom a sportban is ahol lenne sincs 13-as "játékos".
  • Az időszámításunk előtt majd’ kétezer évvel keletkezett Hammurapi-féle törvényoszlopon sincs 13-as törvény az amúgy számozott, hosszú listában.
  • A régi egyiptomiak az élet tizenharmadik szakaszának a halált tartották, vagyis a túlvilági életet, ami náluk viszont nagyon jó dolognak számított.
  • A tarot jóskártya-pakliban a halál kártyája szintén a 13-as számú, és híre ellenére nem egyértelműen negatív jelentésű lap; az átváltozást, a régiből valami új születését jelképezi. No, ezen kedvenc témámról; a Tarot kártyáról, majd később bővebben is írok...
  • A keresztény kultúrkörben az utolsó vacsorán tizenhárman ültek az asztalnál; a tizenharmadik volt az áruló Júdás.
  • Hasonló történet szerepel a kelta mitológiában is, ahol a főisten Odin 11 társával tartott lakomát, amit a meg nem hívott Loki, a viszály istene tett tönkre tizenharmadikként. (Egy mérgezett nyílvesszővel megölte a szépség istenét, Baldrt, ami végül az istenek háborújához vezetett.)
  • Rooseveltről úgy tartják, hogy mindig maga mellett tartotta egyik titkárnőjét, hogy ha valaki esetleg az utolsó percben visszamondta a meghívást, vagy hirtelen csapódott a társasághoz, akkor se legyenek pont tizenhárman.
  • Párizsban volt egy "quatorziéme", azaz a '14-dik' nevű szolgáltatás, ahol szükség esetén bárki rendelhet egy tizennegyedik vendéget.
  • Decemberben Luca napja szintén 13-án van, amikor el kell kezdeni a székcsinálást, hogy Szenteste láthatóvá váljanak a boszorkányok.
  • A számoknak különös jelentőséget, pozitív vagy negatív tulajdonságokat tulajdonítanak; e szerint a 13-as önmagában is misztikus, boszorkányos, vagy bűbájoló erejű, ami felerősíti a "varázslatokat".
  • A számmisztikában a 13 eggyel több, mint a tökéletesség szimbólumának tartott 12. No, ebbe most nem mennék bele; megér egy-két külön, önálló bejegyzést…

Péntek

  • Az ókori Rómában (majd később a középkori Angliában is) a péntek volt a kivégzések napja.
  • Az európai pogány kultúrákban a hét ötödik napja volt a szent nap, amit az isteneknek tiszteletének szántak. (Ez is magyarázhatja a babona egy részét, miszerint pénteken elkezdeni egy utazást, vagy bármilyen fontos tevékenységet, balszerencsét hoz, hiszen ezt a napot az isteneknek kellett volna áldoznunk.)
  • Az angol „friday" szó a szerelem és a termékenység kelta istennőjére, Freyjára utal („Freyja's day"). Egyes történészek szerint a keresztény egyház szándékosan állította be hívei előtt rivális vallás istennőjét boszorkánynak, Freyja szent napját pedig szerencsétlenséget hozó, elátkozott napnak.
  • A keresztény hit szerint Jézus keresztre feszítése is péntekre esett. De e napra sorolják az Édenkertből való kiűzetést, az özönvíz kezdetét, és a bábeli torony leomlását is.

A 13-as számtól való félelelem (tudományos nevén: triskaidekafóbia) egy létező „betegség”. Az ebben szenvedő emberek ilyenkor a szerencsétlenségektől rettegve nem használnak elektromos tárgyakat, nehogy kigyulladjon tőle a ház, nem mozdulnak ki a otthonról, nehogy baleset érje őket, nem veszik fel a telefont, nehogy rossz hírt kapjanak...

Tetszik, vagy sem, a péntek tizenharmadikát nem lehet megúszni, mert minden évben legalább egyszer, legfeljebb háromszor együtt állnak a naptárban. Idén bőséges évünk lesz; január után márciusban, aztán augusztusban is péntekre fog esni tizenharmadika….
Hogy tényleg szerencsétlen-e ez a nap, azt nehéz lenne tudományosan bebizonyítani, bár ha valaki elhiszi, hogy az…Nos, a gondolatnak teremtő ereje van.


Szerencsés, szép napot!

Ajánlás:
Hogy mi minden okozhat szerencsétlenséget ma, azt megnézegetheted a life.com oldal képes összeállításában.


A felsorolt tények forrása többek között, de leginkább: astronet.hu, eletforma.hu.
A kép forrása a lanikae.blogspot.com oldal.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr343541261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása