Gofri

2012. január 16. - kreativiki

Kisiskolás koromban a sulink mellett volt egy gofris. Úton hazafelé sokszor betértünk egy-egy túrós, csokis gofrira…Mióta anyuka vagyok, én csinálok gofrit a családnak.
Sok-sok recept létezik ebben a témában is; nekünk az alábbi jött be igazán:

Hozzávalók (elég sok darabhoz):

  • 3 db tojás
  • 4 ek (60 g) (barna) cukor
  • 4 dl tej
  • 80 g vaj
  • 2 tk vanília esszencia
  • fél citrom frissen facsart leve
  • 300 g liszt
    (én 200 g teljes kiőrlésű és 100 g fehér tönkölybúzát használok)
  • ½ csomag sütőpor
  • csipet só
  • 1 tk fahéj
     
  • 1 gofrisütő (bármely nagyáruházban is kapható pár ezer forintért)

A gofrik tetejére:

túrókrém, különböző ízesítésű pudingok, lekvárak, mogyoróvaj, mogyorókrém, olvasztott csoki, tejszínhab és bármi, ami még eszedbe jut.

Elkészítés:

A tojásokat elkeverem a cukorral, a tejjel és az olvasztott vajjal, hozzáadom a vaníliát és a citromlét is.
A lisztben elkeverem a sütőport, a sót és a fahéjat.
Apránként hozzákeverem a folyadékokhoz, ami sokkal sűrűbb lesz, mint a palacsintatészta, de jó lesz úgy, nem szabad felhígítani.
Letakarva hűtőbe teszem legalább egy órára.

Sütéskor bekapcsolom a gofrisütőt, majd, ha már nagyon forróra felmelegedett, egy kb. egy negyed merőkanálnyi tésztát kanalazok a közepére (nem kell, a sütőfelületet elárasztani tésztával, mert kifolyik) és rácsukom a fedelét. Jó 2 percig hagyom sülni, majd egy favillával kiveszem és beállítgatom egy kosárba, hogy ropogósak maradjanak.
Önmagukban is nagyon finomak, de mindenféle édes krémmel is meg lehet kenni a tetejüket.

Megjegyzés:

  • Már egyszer meg kéne számolnom, hány darabot lehet kisütni egy ekkora adagból, de, ha a családom letelepszik enni, akkor folyamatosan csak sütök-kenek-sütök-kenek…Egyszerre nem szokott elfogyni; ilyenkor hűtőbe teszem, és legközelebb tuti, nem marad egy csepp se belőle.
  • Fontos, hogy jó forró legyen a sütő, mikor belekerül a tészta, hogy jó ropogósra süsse a gofrit.
  • A sütési idő gofrisütőnként változó lehet. A lényeg, hogy akkor lesz jó, ha kívül ropogós, belül még puha.
  • Fontos, hogy a sütőből kivéve úgy tedd, hogy a gőz tudjon távozni belőle, mert, ha egymásra teszed a gofrikat, akkor gumiszerűek lesznek, és teljesen elvesztik a ropogósságukat.
  • A túrókrémet én úgy készítem, hogy a tehéntúrót krémesre keverem egy kevés tejföllel, pici mézzel és pici vanília esszenciával.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr183529912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása