Szódabikarbónával a mitesszerek ellen

2012. február 11. - kreativiki

A mitesszerek nem feltétlenül a zsíros bőr velejárói; bármely típusú bőr nyitott pórusai, amik azért feketék, mert a piszok megül a kis mélyedésekben. Ezek a kis pöttyök begyulladva képesek átalakulni pattanássá, főleg akkor, ha valaki szakszerűtlenül próbál tőlük megszabadulni. A legegyszerűbb ellenszerük a rendszeres és alapos tisztítás. Ennek módozatairól és eszközeiről egész fejezetnyit találsz a bal oldali menüben, és mindjárt megtoldom e gyűjteményt egy újabb gyöngyszemmel.

Hozzávalók:

  • 2 egységnyi (például teáskanál) szódabikarbóna
  • 1 egységnyi kókuszolaj, vagy rózsa-, esetleg forralt víz

Ha érzékeny a bőröd tehetsz bele egy picuri (pár csepp) mézet is.

Elkészítés:
Egy kis tégelyben elkeverem a szódabikarbónát a kókuszolajjal.

Használat:
Hetente egyszer-kétszer (zsíros bőrnél lehet háromszor) a pépet vékonyan rásimítom az arcom azon részeire, ahol a tág pórusokban megül a por.
Én leginkább az orromra, a szemeim alatti területekre, az államra használom, de (nyáron mindenképp') bevethető a dekoltázs, esetleg a vállak fekete pöttyös részein is. Ha nem érzékeny a bőröd, akkor bőrradírként is használhatod akár a teljes testeden is.

Pár percig rajtahagyom a bőrömön, majd langyos vízzel leöblítem. (Én ezt praktikusan zuhanyzáskor szoktam megejteni; először felkenem a pépet, hagyom hatni, addig megmosom magam, majd végül lemosom a pépet is.)

Ekkora mennyiség (teáskanálnyi egységekkel számolva) nekem a heti kétszeri adagom.
Nem kell hűtőbe tenni, elég csak lefedni az edénykét a következő használatig.

Magyarázat:
Mindkét összetevő remek fertőtlenítő, baktériumölő tulajdonságú, így megelőzik a gyulladást, felülfertőződést.
A szódabikarbóna szemcséi eltávolítják az elhalt hámsejteket, így a bőr megújul, jobban tud lélegezni, a pórusok kitisztulnak.
A kókuszolaj enyhíti a bikarbóna "maró" hatását, hidratál.
Ha mézet is teszel bele, akkor az fokozza mindezt.

Ha mégis kialakult a pattanás akkor hasonló módon készíthetsz rá pasztát éjszakára:
Kevéske (kb. 1 kávéskanál) szódabikarbónát keverj péppé pár csepp kókuszolajjal, glicerinnel vagy (rózsa)vízzel.
Érdemes ilyenkor 1-1 csepp levendula, vagy teafa illóolajat is belecseppenteni.
Ezt a pasztát kend éjszakára a pattanásra, de csak arra. Reggelre remekül leszárítja.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr54085543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Icipici kertész 2012.07.06. 11:06:00

Kedves Viki,
A mitesszerek után olvasgatva találtam Rád. Mivel, így nyáron úgy érzem, még gyakrabban gyülekeznek orcámon a mitesszerek a nyitottabb pólusok miatt egy jó kis poros hobbizós hét után különösen. A gyári erre valók? termékek viszont nem hoztak kicsi megoldást sem, kerestem valami természeteset.
Nagyon megörültem a szódabikarbónás receptnek, hiszen sok mindenre használtam már akár belsőleg és több helyen a háztartásban. Lefolyók fertőtlenítéséhez ecettel vagy szagtalanítónak cipőbe szórva, hűtőbe téve.
Viszont erre a célra nem. Mivel még sosem vásároltam kókuszolajt nem is ismerem közelebbről és vízzel keverem és alkalmazom kb. 3-4alaklommal hetente arc+dekoltázs részre. Az eredmény szenzációs. Az érintet, terület mintha kisebb lenne és sokkal tisztább kevésbé telítődik újra és nagyon selymes a bőröm és sokkal tovább tart, mint kozmetikus után.
Úgy tapasztaltam a szódabikarbóna az anyagokkal keverve reakcióba lép pl. ecetnél. A kókuszolaj nyilván teljesen más, de avval keverve nem lét fel valamilyen reakció? Mi a tapasztalatod?
Előre köszönöm válaszod.
Mona

kreativiki 2012.07.08. 14:20:16

Kedves Mona!

Először is nagyon köszönöm, hogy írtál a tapasztalataidról; külön örülök, hogy bevált számodra (is) a recept!

Megnyugtatlak, az ecet és a szódabikarbóna találkozásakor létrejövő reakció azok eltérő kémhatása miatt történik (az egyik erősen savas, a másik kissé lúgos). A kókuszolaj esetében ilyen nem fordul elő.

Én régóta használom a kókuszolajos változatot amit azért szeretek, mert a hámtisztítás után kellemesen hidratálja is az arcom, de mégsem zsíroz feleslegesen. A kókuszolaj remek fertőtlenítő hatású is, ami által gátolja a pattanások kialakulását.

Ha nem akarsz beruházni tiszta, hidegen sajtolt kókuszolajra, akkor készítsd nyugodtan vízzel továbbra is a bőrradírodat, hiszen írtad, hogy bevált.
Mégis javaslom, hogy próbáld ki egyszer a kókuszolajat is, mert egy fantasztikus anyag!
Nem csak ebbe a receptbe, hanem például nyáron nappali hidratálóként (fényvédő hatása is van), vagy egyszerűen kenyérre kenve (Isteni finom és egészséges!).
Már több bejegyzésemben méltattam a kókuszolajat (a bal oldali címkefelhőben rátalálsz), szóval csak biztatni tudlak a vásárlásra!
:o)
Köszönöm mégegyszer a hozzászólásod és kérdésed!
Szép nyarat és sok hűs szellőt kívánok Neked!
üdv
v

Icipici kertész 2012.07.13. 10:17:36

Kedves V!
Nos, miután a múltkor leírtam a Hozzád vezető utat, és azt nem is írtam illetlen módon mennyire tetszik az oldalad, munkád. Nagyon gratulálok hozzá.
Nagyon tetszik minden és bizti itt ragadok és többször is visszatérek okulni és tanácsokért, tippekért.
Ki fogom próbálni a kókusz olajat is, feltétlen, mert nagyon felkeltetted az érdeklődésemet.
Amikor olyan alapanyaggal találkozom, amit nem ismerek ahhoz tényleg az kell ha vaklaki”konyhanyelven” elmondja mit is lehet róla tudni és többféle felhasználása is praktikus, mert akkor nem csak a szekrénybe porosodik:)
Úgyhogy mindenképp felveszem a vásárlólistára.
A címkefelhőt is imádom, mert nagyon könnyen, gyorsan megtalálható minden és nagyon-nagyon szerteágazó, mint ahogy a Te ismereteid is.
Köszönöm a hús szellőt, amit kívántál jelentem ideért és örökködök is miatta.
szia
folyt köv….
Mona

kreativiki 2012.07.16. 15:29:26

Szia!
Köszönöm a dicséretet, leginkább azért mert végre érkezett visszajelzés, hogy, mint Olvasónak, Keresőnek is használhatók a firkálmányaim és nem csak én gondolom logikusnak a "menürendszerem"...;o)
Köszönöm ismét a kommenteket és a visszajelzést!
Kellemes hűsölést és minél sűrűbb visszatérést!
:o)
üdv
v
süti beállítások módosítása