Most még a nagyböjt előtt lehet, dőzsölni, jókis húsos ételeket enni. Ez a recept nálunk a Szalonnás-sajtospuffanccsal karöltve a Fiúk nagy kedvence; megosztom Veled is, hátha lesz kedved elkészíteni a párodnak (nem csak) a szerelmesek ünnepére.
Hozzávalók:
- 2 db szikkadt zsemle
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- kevéske (hidegen sajtolt repce) olaj
- 150 g sajt (legjobb a füstölt)
- 12 szelet bacon szalonna
- 600 g darált hús (pulyka)
- 1 csokor petrezselyem
- 1 tk mustár
- kb. ½- ½ kk pirospaprika, kakukkfű, rozmaring, bazsalikom, őrölt babér, borsikafű, őröltbors, ha pikánsra szeretnéd, akkor cayanne bors
- só
- 2 db tojás
Elkészítés:
A zsemléket langyos vízbe áztatom.
A hagymát és a fokhagymát apróra vágom, és olajon kissé megfonnyasztom.
Amíg hűl, felkockázom (kb. 1,5 x 1,5 x 1,5 cm) darabokra a sajtot.
A baconszalonna csíkokat hosszában félbevágom és 1-1 keresztbe fektetett „szalaggal” kibélelek egy 12 csészés muffinformát.
A darált húshoz hozzáadom a jól kinyomkodott zsemlét, a párolt hagymát, az apróra vágott petrezselymet, mustárt, a fűszereket (ízlés szerinti mennyiségben), végül a tojásokat, majd az egészet jól összedolgozom.
Egy fagylaltadagolóval (de nevezhetem rizskupacoló-félgömbölyű kanálnak is, de egy sima evőkanál is megteszi) 1-1 gombócot formálok a masszából, és mindegyik golyó közepébe belenyomok 1-1 sajtdarabkát. A gömböket a muffinkelyhekbe teszem a baconokra, majd a szalonnavégeket visszahajtom a húsgombócokra (becsomagolom őket). Az összehajló szalonnacsíkokat a gombócok tetején megtűzöm 1-1 fogpiszkálóval.
180°Cra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt megsütöm, majd még 10 percig a formában hagyom hűlni őket és a fogpiszkáló segítségével kiemelem a mélyedésekből.
Tejfölös-majonézes salátával, krumplipürével, vagy vegyes körettel tálalom.
Megjegyzés:
A férfiak (akik eddig kóstolták) imádják!
12 darabnál a köret nélküli, darabonkénti energia tartalom 400 kcal, szénhidrát 7 g.
A recept eredetijét a Nők Lapja egyik 2004-es számában találtam.