Más országok híres farsangi mulatozásai

2012. február 21. - kreativiki

Idén ma van a farsang utolsó napja, húshagyó kedd. Mivel holnaptól, hamvazó szerdától szigorú böjt kezdődik, ma még teleehetjük és bulizhatjuk magunkat.
Nem véletlen, hogy a nagy és híres karneválok is ezekben az utolsó napokban zajlanak.
Néhány szót a leghíresebbekről…

Dél-Európában a farsang az év egyik legnagyobb ünnepe volt, így nem véletlen, hogy a tavaszváró karnevál őshazája Itália.
Az olasz, különösen a velencei karnevál a leghíresebb és leglátogatottabb népünnepek közé tartozik, nagy idegenforgalmi látványosság. Már István naptól (december 26.) szabad álarcot viselni egészen Húshagyókeddig. Januártól pedig jönnek a bálok és a nagyböjthöz közeledve egyre nő az izgalom és a mulatság. A farsangi időszak utolsó hetében pedig tetőfokára hág a karneváli hangulat. Velence városát belengi a zene, utcáit és vizeit ellepik ilyenkor a gyönyörűbbnél gyönyörűbb maszkokat és jelmezeket viselő arisztokratikus, misztikus lények. Fel alá sétálnak és hajóznak, színjátékot játszanak, ahol a házak adják a díszletet, az emberek színészek és nézők is egyben. Ilyenkor felszabadul az élet, tombol a karnevál, az egész város a látványosságok bölcsőjévé válik. A Szent Márk tér is átváltozik; különleges megvilágítást kap, és tele lesz a világ minden részéről érkezett bohócokkal. Minden éjszaka tűzijáték színesíti az eget a Canale Grande vize felett.
Az utolsó nap záró eseményeként végül elbúcsúznak a Karnevál Hercegétől, mindent elvesznek tőle, elkísérik utolsó útjára, majd megsiratva máglyán elégetik. Mindezt azért, hogy elűzzék a tél rossz szellemét, hogy mindenki megszabadulhasson a bűneitől.
Kicsit bővebben ITT olvashatsz a Velencei karneválról, ITT pedig láthatod az ideit képekben.

Manapság a másik leghíresebb a Riói karnevál, ami egy hatalmas, díszes felvonulás feldíszített kocsikkal, amiken a szambaiskolák táncosai ropják a táncot vidám, színes, leginkább ledér öltözetben. Itt szó sincs arisztokratikus emelkedettségről, riszálás van és fedetlen testtájak.
Bővebben ITT olvashatsz a történetéről.
Erről is eszembe jut egy kedvenc mesénk a Rió, ahol egy papagáj a gazdájával épp a karnevál idején érkezik a városba és kalandjaik során még szereplőivé is válnak a szambás felvonulásnak.


A NewOrleans-i Mardi Gras-ról már a beignet nevű fánk készítésénél tettem említést. Ez az Egyesült Államok legrégebbi karneválja, amit a város francia negyedében rendeznek meg húshagyó kedden a rióihoz hasonló színes, zenés felvonulással, de itt szamba helyett dixieland szól. New Orleans-ban csak pár órás az ünnepség, éjfélkor véget is ér az annál fékevesztettebb, ma már egyre erotikusabb részeges mulatozás. Azt mondják, a Mardi Gras nem volt mindig ilyen orgia hangulatú, bár sokat elárul róla, hogy a legfőbb pénzforrását a szerencsejátékok, a lottó és a bingó jelentik.
Bővebben ITT olvashatsz a történetéről.

A már szintén említett A hercegnő és a béka című mese főcímdala is sokat elárul a városról...Érdemes megnézni az egész mesét!

A Finomságok közt megtalálod a Tiana által (is) készített NewOrleans-i beigne receptjét.

Persze, a legjobb lenne mindezeken személyesen is részt venni, hogy tapasztalva vehessük át az ünnep hangulatát. Talán majd egyszer...

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr134147030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása