A Nagyböjtben elővettem az összes vegetáriánus szakácskönyvem és élvezettel próbálgatom a húsmentes recepteket.
Ez a rizspuding (ami kicsit hasonlít a rizskochra, de egyszerűbben készül és nem olyan száraz) nagyon bevált nálunk, mert egy kiadós zöldségleves utáni főfogásnak, de önmagában reggelire-uzsonnára-vacsorára is kiváló amellett, hogy nagyon egyszerű elkészíteni és isteni finom!
Hozzávalók:
- kevés vaj kikenni a tálat, de, ha elmarad sem baj
- 6 ek (100 g) rizs
- 1-2 ek kókuszreszelék és/vagy mazsola (elhagyható)
- 2 (-3) ek (nyers barna nyírfa) cukor
- 2 dl sűrű kókusztej (vagy helyette másmilyen tej)
- 4 dl tej
- 1 tk vanília esszencia (elhagyható)
- 1 tk fahéj, vagy szerecsendió, vagy kínai ötfűszer keverék
- esetleg még durvára vágott dió, mogyoró, mandula, stb…
Elkészítés:
Egy kis hőálló tálat kikenek vajjal, beleöntöm a megmosott rizst amit összekeverek a kókuszreszelékkel (esetleg mazsolával is), majd a cukorral.
A tejeket kimérem, elkeverem bennük a vaníliát és a rizsre öntöm.
A tetejét megszórom a fűszerrel, esetleg a durvára vágott csonthéjasokkal.
A legalacsonyabb tűznél (kb.160°-on) fedő nélkül 2-2,5 órát "sütöm" a sütőben.
Csak így „csupaszon” is nagyon finom, de nyakon lehet önteni bármilyen édes öntettel; lekvárral, kompóttal, vanília sodóval, vagy megszórni kakaóval.
A recept kókusztalan eredetijét a Szakácskönyvtár Vegetáriánus konyha című szakácskönyvében találtam.