Padlizsánkrém

2012. április 12. - kreativiki

Most láttam csak, hogy hiányzik a kenyérre való kencék közül a padlizsánkrém receptje, pedig ez az, aminek mindig ott a helye reggelizőasztalunkon…

HOZZÁVALÓK

  • 2 közepes méretű padlizsán
  • pár csepp citromlé vagy balzsamecet
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál majonéz
  • 1-2 ek tejföl
  • petrezselyem
  • csipet só, bors

esetleg még:

  • kevéske (hidegen sajtolt extraszűz) olíva olaj
  • egy kevés fokhagyma
  • medvehagyma, metélőhagyma
  • 1-2 teáskanál tahini (szezámmag krém)
  • 1-2 teáskanál szezámpástétom (szendvicspor)

egyéb ízváltozat szerint:

  • 1-2 db paradicsom szurokfűvel (oregánó), bazsalikommal kombinálva

ELKÉSZÍTÉS

A padlizsánokat megmosom, a szárukat (kocsányt) levágom, felnegyedelem őket, majd közepes lángon kb. 40-50 perc alatt szép barnultra sütöm.

Tapasztalatom szerint, ha még forrón hideg vízzel leöblítem a gerezdeket, akkor könnyebb vékonyan lehúzni a héját, de a húst ki is kaparhatod egy kanállal.

A belsejét egy keverőedénybe teszem, csepegtetek rá egy kis citromlevet (vagy balzsamecettel), így kevésbé barnul meg.
Hozzáadom a feldarabolt vöröshagymát, a majonézt, a tejfölt, a petrezselymet és botmixerrel alaposan pépesítem.

Végül sózom, borsozom, olajozom, korrigálom az ízeket, ha kell, majd pár órára hűtőbe teszem.

TIPP

  • Szárlevágás után hozzáérintem mindig nyelvem a fehér húshoz, hogy megbizonyosodjak róla, hogy nem keserű-e a zöldség, mert az öregebb példányoknál ez is előfordulhat…olyankor besózással és lecsepegtetéssel szüntethető meg a kesernyés íz.
  • Félbe is lehet vágni őket, de tapasztalatom szerint minél vékonyabb gerezdekre vannak vágva, annál jobban átsülnek, és minél jobban felpuhultak, annál finomabb lesz a krém.
  • Az idővel és az energiával spórolva én a kenyérrel együtt, egy időben, egy sütőtérben szoktam kisütni a padlizsánokat. (Még a sütő előmelegítésekor beteszem a felnegyedelt lilaságokat a sütőbe, így egy kicsit több idejük van átsülni.)
  • Szeretek variálni a hagymákkal; így, ha tehetem, a vörös mellé mindig keverek egy kis medve-, vagy metélőhagymát, de csak módjával (ilyenkor kevesebb vöröset teszek bele), hogy ne a hagymáké legyen a domináns íz.

TUDÁSMORZSA

A padlizsán, régi nevén törökparadicsom egy kiváló egészségőrző zöldség alacsony energiatartalommal és tele fontos vitaminokkal és ásványi anyagokkal (nagy mennyiségben van benne karotin, A, B1-, B2-,és C-vitamin, kálcium, kálium, nátrium, foszfor, vas, magnézium).
Vérképző, vízhajtó, bélgyulladást gátló, emésztést fokozó hatású.
A benne lévő anticianidok kedvezően hatnak a koleszterinszintre, a fenolsavak megvédik a sejteket a szabad gyököktől (azaz véd a rák kialakulása ellen).
Különösen ajánlott cukorbetegeknek, reumában, máj- és vesebetegségben szenvedőknek, de gyomorsav-túltengéses és gyomorfekélyes betegek inkább ne egyék.


Egyszóval egy remek és finom zöldség, úgyhogy majd igyekszem írni róla bővebben is.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr944410647

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása