Mítikus május emléknapokkal meghintve

2012. május 07. - kreativiki

Május, vagyis Tavasztutó,
ősi magyar nevén Pünkösd, azaz ’Ígéret’ hava,
a 18. századi nyelvújítók szerint Zöldönös,
az asztrológiában Ikrek hava (bár a nap csak május 21-én lép be az ikrek jegyébe).

Elnevezése természetesen a görög mitológiából ered; Majáról (jelentése ’anyácska, dajka, bába’) a termékenység istennőjéről, vagy férfi párjáról Maiusról (’nagyobb, idősebb’) nevezték el.
Nyelvtani szempontból maior, maius a latin magnus, azaz ’nagy’ melléknév közép- és felsőfoka, és a növekedést fejezi ki.

Maia (a római mitológiában Maia Maiestas) egy kevésbé ismert, alacsonyabb rendű istennő volt a görög mitológiában, Hermész (Mercurius) anyja, a termékenység, a virágzás, a jókedv, a játékos öröm istennője.
Atlasz titán és Pléioné Ókeánisz tengeri nimfa hét lánya közül ő volt a legidősebb, a legszebb és a legszégyenlősebb. Testvéreivel, a nimfákkal (másnevükön pleiaszok) együtt Árkádiában éltek, a Külléne hegyen, ezért néha hegyi istennőknek is nevezték őket.
Maia, aki Zeusz szeretője volt Külléne barlangjában adott életet a főisten fiának, Hermésznek, aki az istenek hírnöke, a pásztorok, utazók, kereskedők, súly- és hosszmértékek istene, az ékesszólás, irodalom, az atlétika és a tolvajok védelmezője. Ezek mellett közismert volt furfangjáról és ravaszságáról.

Egy kedvenc történetem Hermész első csínytevéséről szól, aki alig, hogy megszületett, még azon a napon ellopta bácsikája, Apollón marhacsordáját. A nyomokat úgy tüntette el, hogy hátrafelé vezette be az 50 tehenet egy barlangba, így azok fordított nyomokat hagytak maguk után. Útközben mellesleg talált egy teknőst, akit megölt, a belsőségeit kiszedte és a páncélra ráerősítette az egyik tehén beleit. Így született meg a líra nevű húros hangszer. Végül, mint aki jól végezte dolgát, visszabújt a pólyába.
Másnap Apollón számon kérte Maián a fia gaztettét és követelte vissza az állatokat, de az anya természetesen nem hitte el, hogy újszülöttjének köze lett volna a lopáshoz. Az istenek hangos vitába keveredtek, amibe Zeusz is beszállt, de egyszer csak egy lágy dallamot hallottak; Hermész játszott a líráján. Apollónt azonnal rabul ejtette a hangszer finom hangja, és Hermésznek adta egész csordáját cserébe a líráért. A kis istenke beleegyezett a cserébe, így lett Hermészből pásztor, Apollónból pedig a líra mestere.
Később a furulyát is az isteni hírnök találta fel, aminek csodálatos hangja ismét meggyönyörködtette Apollónt. Újra üzletet ajánlott a gyereknek, így Hermész megkaphatta Apollón varázserejű aranypálcáját a kerükeiónt, ami a szárnyas saru mellett Hermész egyik attribútuma lett. Apollón tanácsára Hermész megtanulta a jóslás művészetét is. Erről a különleges figuráról még szeretnék bővebben is írni a Tarot kártya kapcsán, mert Crowley paklijában ő képviseli a Mágus lapját.

Egy másik mitológiai történet is kötődik a májusi virágbaboruláshoz;
a régi görögök ugyanis úgy gondolták, hogy akkor virágzik ki a föld, amikor Perszephoné, az alvilág királynője fellátogat a földre, szerető édesanyjához, Démétérhez, a termés és a termékenység istenasszonyához, aki a viszontlátás örömére kivirágoztatja a mezőket, erdőket, termőföldeket és vadonokat.
Ez a mese úgy kezdődött, hogy Perszephoné, a gyönyörű, fiatal leányka barátnőivel együtt táncolt, énekelt, virágokat szedett a réten, egyszerre azonban megnyílt a föld és a mélységből Hádész, az alvilág főistene érkezett tüzes szekerén. Elrabolta Perszephonét, levitte magával az alvilágba és feleségül vette. Perszephonénak ez nem is volt olyan rossz, mert a halottak istene jó férjnek bizonyult, és a királynői hatalom is tetszett az istennőnek.
Anyja, Démétér azonban gyászba borult amiért elszakították tőle kedves leányát. Bánatában egyszeriben elhervadtak a virágok, kiszáradtak a patakok és a kutak, a nap sugarai elé felhők költöztek. Démétér felment panaszt tenni az Olymposzra régi szeretőjéhez, Zeuszhoz. A főisten magához hívatta Hádészt és Perszephonét is, hogy béküljenek ki Démétérrel. Végül a közös boldogság kedvéért megegyeztek abban, hogy Perszephoné az év egyik részében királynőként éljen Hádész mellett a holtak birodalmában, az év másik részében azonban jöjjön fel a felvilágra édesanyjához. Démétér megígérte, hogy amikor a lánya mellette lesz, akkor kivirágoztatja a földet, kizöldíti a vetést, sugárzó, meleg napfény teremt, és hagyja, hogy eláradjon a szerelem az emberek között.
Minderre a legkiválóbb kezdetnek a vidám Maia istennő hónapját találták, ezért tehát évről évre májusban kezdődik a virágzó derű, ami után, ha már ősszel betakarították a termést, és az emberi élet biztonsítva van, Perszephoné visszatérhet alvilági férjurához, jöhet a zord idő.
Azóta is, pedig sok-sok évszázad múlt el, a május a szerelem és vidámság hónapja. A fiatal fiúk ilyenkor fácskát ültettek a leányok ablaka alá májusfaként, az emberek táncolni, mulatozni, együtt enni-inni kimentek a rétre majálisozni.

Muszáj beszúrnom ide a görög szerelemhez egy újabb mesefilm a Herkules egyik sántítva passzoló, de annál tutibb betétdalát Megara előadásában...

 

Az ókori rómaiaknál a május az engesztelő és tisztító szertartások böjti időszaka volt a tavaszi megújulás részeként. Rómában tilos volt ilyenkor új ruhát ölteni, házasságot kötni, és házaséletet élni. Ekkor takarították ki a templomokat, mosták le az istenszobrokat előkészületként a nyárközépi nagy ünnepekhez.
A legjellegzetesebb római ünnep a május közepén tartott Lemuria, a ’holt lelkek engesztelőnapja' volt, amikor kákából készült babát dobtak a vízbe, hogy megóvják a gabonatermést az ártó szellemektől (akárcsak nálunk a kiszebábot a tavasz kezdetén).
Május 23-án Flora istennőt köszöntötték a rózsák fesztiváljával, május végén pedig a napokig tartó földszentelés ünnepségsorozat az Ambarvaliaval, a mezők körüli körmenettel, állatáldozattal és vészelhárító varázslatokkal zárult.

A hónap szinte minden napjára jut egy ünnep, vagy emléknap

május 1.: A munka ünnepe, a munkavállalók szolidaritási napja
május 2.: A papi hivatások világnapja
május 3.: Nemzetközi sajtószabadság napja
május 4.: A magyar Tűzoltók és Szent Flórián napja
május 5.: Esélyegyenlőség napja, Európa nap
május 6.: Jászok és Kiskunhalas napja, és a magyar Sport napja
május 7.: Asztma világnapja
május 8.: Nemzetközi Vöröskereszt és Vörös Félhold napja
május 9.: Az Európai Unió Ünnepe, a Győzelem napja
május 10.: A Mentők és a Madarak és fák napja Magyarországon
május 11.: Miskolc ünnepe
május 12.: Pongrác fagyosszent napja és az Ápolónők nemzetközi napja
május 13.: Szervác fagyosszent napja és az Egészség és Biztonság nemzetközi napja
május 14.: Bonifác fagyosszent napja
május 15.: A Fővárosi Állat- és Növénykert kezdeményezésére az Állat- és Növényszeretet Napja Magyarországon, valamint a Család nemzetközi napja és a Szlovákiai magyarok emléknapja
május 16.: Telefonos lelki-elsősegély szolgálat napja
május 17.: Távközlési világnap, a Telefonos lelki-elsősegély szolgálat napja, valamint az AIDS áldozatainak világnapja
május 18.: Internet és Múzeumi világnap, valamint a földtani természetvédelem napja
május 19.: A Tömegtájékoztatás világnapja
május 21.: Szeged Napja és a magyar Honvédelem napja
május 22.: a biológiai sokféleség (diverzitás) nemzetközi napja
május 24.: az európai nemzeti parkok napja
május 25.: Orbán napja a szőlőművesek, kádárok és kocsmárosok patrónusáé
május 29.: Hősök napja
május 31.: Nemdohányzó világnap

Mozgó ünnepek a hónapban:
május első vasárnapja: Anyák napja, (az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában és Ausztriában május második vasárnapján ünneplik)
Anyák napja utáni első hétfő: Anya Nélkül Nevelkedő Gyermekek Napja
május utolsó keddje: Nemzetközi Tejnap
május utolsó szerdája: Kihívás Napja
május utolsó vasárnapja: Gyermeknap, A magyar hősök emlékünnepe
Húsvét utáni 50. nap: Pünkösd napja (ez valamikor május 10-e és június 13-a közé esik).

Megjegyzés:
Az egyes szentekről és fontosabb jeles napokról majd külön-külön írok a konkrét napjukon.

Forrás: Supka Géza: Kalandozás a kalendáriumban és más érdekességek, Hegedüs Géza: Fontatlanságok, Wikipédia
A képek eredetijének forrása a thepoeticlandscape.com, az evorodisa.hubpages.com és a turningpointgallery.com oldalak.

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr574495731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása