Kígyó Éve 2013

2013. február 10. - kreativiki

Idén ma, 2013. február 10-én ünneplik Keleten a Holdújévet, amikor a vízsárkány átadja az uralmat rokonának a vízi kígyónak.
A kínai asztrológia alapjairól és a sárkányokról a tavalyi aktualitáskor írtam már.

Idén talán kevésbé nehezíti a kelet és nyugat közötti ellentétes gondolkodás a a jövendő kígyó éve lényegének megértését, hiszen a kígyó alakja önmagában is hordozza a polaritást, ami itt is ott is megjelenik a szimbólumban.

Mi jut eszünkbe nekünk, itt Európában a kígyókról?
nyugatikigyo.jpgA nyugati kultúrkörben talán a Biblia történetéből ismerjük leginkább a gonosz, ördögi kígyót, aki rávette a nőt a bűnre és azóta lábak nélkül hason csúszik a porban; az ember, ha látja eltapossa.
Sokan viszolyognak tőle; nyálkás, hideg, kiszámíthatatlan veszélyes lénynek tartják.
Rejtőzködő életmódja, téli álma és mérge az alvilág és a halál jelképévé tették.

Furmányos észjárása - ami természetesen az esetek nagy részében gonosz indíttatású - és az agyéhoz hasonlóan tekergő teste révén az okosság, logika szimbóluma. Szugeráló szeme révén a jóstehetség jelképe is. A kígyók spirálba összetekeredve labirintusként vigyázzák a középen elrejtett kincset; a „bölcsesség gyöngyét” az isteni tudást, vagy az "élet füvét", az életerőt.

Vágott, villás nyelve, fenyegető sziszegése révén a rosszindulatú pletykálkodást, áskálódást is az álnok kígyónak tulajdonítják.

A saját farkába harapó kígyó, az uroborosz az idő körforgásának, az örökkévalóságnak és a tökéletességnek jelképe. Gyakori vedlése miatt a megújulás, az újjászületés, a gyógyulás-gyógyítás, a halhatatlanság szimbólumává is vált. A néphit szerint a kígyó összetört csontja, lenyúzott bőre, mérge gyógyerejű.
bot.jpgAszklépiosz (a gyógyítás görög istene) botja, ami köré egy kígyó tekeredik, ma is a gyógyszertárak emblémája. (Időnként egy kehely látható bot helyett.)
Hermész botja a kerükeión (római elnevezése caduceus) a nyugati ezoterikus tradíció legismertebb emblémája. A bot köré tekeredő, egymással szembeforduló fejű kígyók a polaritások (szellemi és a földi birodalom, jin-jang, Nap-Hold, stb.) egyensúlyi állapotát jelképezik, a világtengelyén.

A kígyó önmagában is hordozza az ellentéteket. Kiegyenesedve a férfias, összetekeredve a nőies erőt sugározza. Vedlik, de mégis önmaga marad, önmagát regenerálja, eltűnik és megjelenik, megújul akár a Hold. A kígyóméreg halálos, de gyógyító ereje is van.
Hullámvonalú mozgása révén képviseli a haladást, fejlődést; csigavonalba tekeredő pihenő teste az állandóságot.

A sárkány alakjának egyik alapja (fényes bőre, nyelve) a kígyó.

Milyen a kínai kígyó?
kinaikigyo.jpgA keleti kultúrákban a kígyó szoros rokonságban áll a pozitív jelentésű sárkánnyal.
A kígyó is a víz őselemhez tartozik, így az érzelmek, az intuíció, az álmok, belső képzelet, belső utazások támogatója. Az alakváltozás varázserőit hordozza, az alkalmazkodást tanítja Némely ábrázolásokon a kígyó polaritását hangsúlyozva kettős fejjel; férfi és női (Jin és Jang) fejjel látható.
A szépséget, a lassú, megfontolt, elmélyült gondolkodást, a sprituális útkeresést,
a bölcsességet jelképezi, emellett az emberben élő szexuális és teremtő életerő szimbóluma. A kundalini kígyó a gerinc tövében összetekeredve fekszik, ami a jógagyakorlatok során felszabaduló kozmikus energiaként kúszik fel a gerinc mentén, a csakrákon keresztül a fejbe.


Színe a piros, a hagyomány szerint ez a jó szerencse színe. A boldogságot, az erőt, a tervek sikerét és a család virágzását jelképezi. Kínában a piros a legnépszerűbb szín; a holdújév idején piros papírra írt jókívánságokat az ajtókra és a kapukra tűzik ki.

Milyen tulajdonságúak a kígyó évében születettek?
Úgy tartják, a Kígyók általában h
atározottak és tevékenyek, szeretik az érdekes beszélgetéseket, az átgondolt eszmecserét, az üres fecsegést azonban nehezen viselik.

kigyojellem.jpgJó az ítélőképességük, gyorsan meglátják az újonnan adódó lehetőségeket és
elképzeléseiket energikusan, kitartóan véghez is viszik. Mindig hisznek abban, amit csinálnak, és sem az időt, sem az energiát nem fecsérlik kilátástalan tervekre. Igyekeznek a lényegre koncentrálni, elhagyva a számukra felesleges részleteket. A sikerben általában biztosak, ezért többnyire nem hallgatnak a tanácsokra, pedig semmi sem bántja őket jobban, mint ha kiderül, hogy mégis tévedtek. Ha elérik céljukat, rendszerint visszavonulnak, hogy rendezzék gondolataikat és kipihenjék magukat.

Komolyan érdeklődnek a titkos, a misztikus dolgok iránt.
Nehéz helyzetekben is megőrzik a tisztánlátást, józanságot és higgadtságot, és ilyenkor is határozottan cselekednek. Gondolkodásuk logikus, memóriájuk kiváló, kitűnő szervezők.

Barátaikat gondosan választják meg akikhez hűségesek és nagyvonalúak; barátságaik tartósak. Ha azonban úgy érzik, hogy visszaéltek a bizalmukkal és megbántódnak, gyorsan megharagszanak. Bosszúállók.
Leginkább a kígyó nők sokat adnak a külsőre, külsőségekre; igyekeznek megbabonázni, elbűvölni másokat.
Született csábítók, akik még, ha flörtölnek is másokkal, a megszerzett "zsákmányt" nem eresztik; kapcsolataikat féltékenyen őrzik, bár számukra fontos a szabadság.

Mit hoz a kígyó éve? Mit jelent ez a sok szimbólum a gyakorlatban?
2013.jpgA Kígyó éve jó alapot ad a tanulásnak, az elmélyült gondolkodásnak, a spirituális útkeresésnek. Segítséget nyújt a megújulásban; megválni a régitől, és helyet adni az újnak életünk bármely területén.
Ezévben könnyebb lesz felszámolni a visszahúzó negatív gondolkodást, rossz szokásokat, megromlott kapcsolatokat. Érdemes lesz rászánnunk magunkat rég várt gyökeres
változásokra. Merjünk meglepő dolgokat tenni, mert most nagy lesz az esély a sikerre, azonban kell majd hozzá inspiráció, bátorság és kitartás.
A Kígyó éve kedvez az új vállalkozások elindításának, költözésnek, nagy utazásnak is.
Megéri idén kockáztatni, de előbb nem árt gondosan mérlegelni, átlátni az erőviszonyokat, letisztázni a célt, és, ha minden világossá vált, gyorsan cselekedni.

Hogy mit hoz a kígyó éve a többi állatövi jegy szülötteinek azt például ITT elolvashatod.

Ez évben is hadd kívánjam Neked a kínaiak Öt Áldását; Gazdagságot, Boldogságot, Hosszú életet, Szerencsét, Jólétet! És hadd emlékeztesselek: a gondolatnak teremtő ereje van!

A víz-kígyó éve 2014. január 30-ig fog tartani; akkor átadja helyét a fa-lónak.

Forrás:
A keresztény művészet lexikona,
Hoppál-Jankovics-Nagy-Szemadam: Jelképtár, Temesvári Gabilla: Mitikus állatok, Man-Ho Kwok: Kínai asztrológia, wikipedia

A képek eredetijeinek forrása a tumbnart.com, a zazzle.com és az 123rf.com oldalak.

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr245070980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása