Már többször írtam, mennyire szeretem a sütőtököt és előszeretettel alkotok is belőle valami finomat.
Ha csak kevés időm van és a hideg, ködös időben ennék valami krémesen édes lélekmelengetőt, akkor gyors levest főzök belőle; így:
HOZZÁVALÓK
- kevés vaj
- 1 közepes sütőtök
- 1 fej vöröshagyma
- 2 dl (házi vagy főző) tejszín
- 2 tk vegamix (ízfokozó és tartósítószer nélküli, természetes anyagokat tartalmazó ízesítő)
- só, (cayenne)bors, szerecsendió
- petrezselyem
ELKÉSZÍTÉS
Megpucolom a hagymát és a tököt, kis darabokra vágom őket. (Nem kell nagyon apróra kockázni, mert a turmix úgyis felaprítja majd.)
Kevés vajat olvasztok és rádobom előbb a hagymát, majd, ha az üvegesre párolódott, ráteszem a tököt is. Átforgatom őket, majd felöntöm tejszínnel és annyi vizet még, hogy bővebben ellepje.
Vegamix-szel és sóval ízesítem, majd 15-20 perc forralom, míg a tök megpuhul.
Mielőtt levenném fűszerezem borssal, szerecsendióval.
Turmixgépben pépesítem, majd a végén ízlés szerint korrigálom a fűszerezést, ha kell, vízzel hígítom, megszórom apróra vágott petrezselyemmel.
AJÁNLÓ
A sütőtökről szóló korábbi írásaimat, receptjeimet ITT találod.