Nagyon szeretem a krémes ételeket (is), ehhez nálam az egyik alapvető alap a Sajtmártás, ami remekül locsolható tésztákra (sajtos makaróniként), húsokra, zöldségekre, kenyérre is kenhető, no és amire a fantázia engedi...egyszóval Univerzális.
HOZZÁVALÓK
- 30 g vaj
- 2 dl tej, vagy (házi) tejszín
- 150-200 g sajtféle
- 1-2 evőkanál zab-, vagy rizsliszt
- 1-2-3 csipet só, őrölt fehérbors és kömény
- sok friss metélő-, medve, fokhagyma és petrezselyem
ELKÉSZÍTÉS
A vajat felolvasztom a tejben, majd beleszórom a reszelt sajtot.
Ha az is elolvadt, akkor jöhet a liszt, amit csomó mentesen elkeverek, majd a fűszerek.
Egy újabb rottyanás és kész!
TIPP
- Ha túl sós lett a sajtmártás, akkor 1-2 kanál tejföllel korrigálható az íze.
- Több vajat és/vagy keménysajtot használva kenyérre kenhető sajtkrémnek is kiváló.
- Ha tésztára készül, akkor a tészta főzővizéből jó beletenni 1-2 merőkanálnyit, hogy még krémesebb legyen a végeredmény.