Nálunk a családban Karácsonykor az az éves gyakorlat, hogy az ünnep első napján beülünk az autóba és körbeutazzuk a nagymamákat, dédiket, ilyen-olyan családtagokat. Mivel nem szeretek sehová üres kézzel beállítani, gyűjtöm az olyan recepteket, amik
- pár nappal korábban elkészíthetők, és álltukban sem veszítenek finomságukból,
- aránylag gyorsan összedobhatók,
- egyszerű alapanyagokból állnak,
- alkalomhoz illőek,
- könnyen szállíthatók,
- no, és persze ínycsiklandóak.
Igen, ilyen ez a Karácsonyi Kuglóf recept is!
Hozzávalók
- 100 g liszt
- 200 g őrölt dió vagy mandula
- 1 csomag sütőpor
- 1-1 teáskanál őrölt gyömbér és fahéj
- 1/2 tk kardamom
- 5 db tojás
- 200 g (puha) vaj
- 150 g cukorféle
- fél citrom facsart leve,
vagy 4 csepp 100% tiszta citrom illóolaj - 1 evőkanál dió-, vagy mandulalikőr (elhagyható)
- 50 g (ét)csoki
és még a tetejére olvasztott csoki, dió, mandula...
Elkészítés
A liszthez hozzáadom a darált diót/mandulát, sütőport és a fűszereket.
A tojásokat haboska keverem a vajjal és a cukorral és beleöntöm a citromlevet, likőrt is.
Apránként összedolgozom a szárazakat a nedvesekkel, majd beledarabolom a csokit is.
Vajazott és zsemlemorzsával megszórt kuglófformában, előmelegített kb. 150ºC sütőben (gázsütő 4es fokozat) kb. 45 perc alatt megsütöm.
Még melegen kifordítom a formából, majd, ha kihűlt rácsorgatom az olvasztott csokit és díszítem.
Tipp
- Finomabb lesz, ha nagyobb dió/mogyoró darabok is vannak a tésztában, nincs minden porrá őrölve.
- Lazább lesz a tészta és gluténmentes, ha rizslisztet használsz.
- A csokiként kiválóan felhasználhatók a maradék mikulások.
Forrás
A recept eredetijét a divany.hu oldalon találtam.