Fülbebigyók házilag

2014. december 21. - kreativiki

Nagyon szeretem a hosszú, lógós fülbevalókat; azt méginkább, ha kellően harmonizálnak az aktuális kinézetemmel, ruhámmal. Minden szetthez venni, sőt találni megfelelő ékszert elég nehéz, ezért inkább elkészítem őket - nem csak - magamnak.

Hozzávalók

  • A dolog egyik alapját képezik a megfelelő alapanyagok: szerelőpálcák, kapcsok, alkatrészek, kövek, gyöngyök, kiegészítők és egyebek. Ezeket általában a Gyöngyház Blaha Lujza térhez közeli áruházában szoktam beszerezni. (Kis- és Nagykereskedésük is van szinte egymás mellett, természetesen lényeges árkülönbséggel.) Régi megunt, "nemtetszik" ékszereket, is sűrűn fel szoktam használni alapanyagként.
  • Szinté fontos tényező a megfelelő szerszámkészlet; lapos-, csípő-, kúpos fogók, csipeszek és hasonló társaik. Ezeket bármely barkácsáruházban be lehet szerezni.
  • No, és persze némi kreativitás és fantázia.

Egy kis ízelítő néhány általam készített darabról:

fulbebigyok.jpg

zoldek.jpg lilak.jpg

horgoltak.jpg

ekszergomb.jpgElkészítés

A dolog nagyon egyszerű; a pálcákra, láncokra, zsinórra, damilra felfűzöm a tervemnek megfelelő gyöngyöket, golyókat, kiegészítő elemeket a megfelelő sorrendben, majd a pálca végét kúpos fogóval visszahajlítva összekapcsolom az akasztóval.

Ami érdekesebb; a gömbök horgolása. Ennek mikéntjét ITT írtam, rajzoltam le pontosan.

Ha fülbevalóhoz készítek gömböt általában az alábbi minta szerint horgolok:fej.jpg

1. kör: 6 kispálca magic ringben
(6x)
2. kör: az 1. kör minden pálcájára 2 kp (szaporítás)
(6∨, azaz 12x)
3. kör: a 2. kör minden páratlan pálcájára 1, a párosokra 2 kp.
(x ∨ 6szor, azaz 18x)
4-5-6. kör: minden pálcára 1 kp.
(18x  3 körön át)
7. kör: a 6. kör páratlan pálcáira 1 kp, a két következő pálcát fogyasztom.
(x ∧ 6szor, azaz 12x)
Ezután a kör után elkezdem kitömni a gömböt; általában (rövid/méteráru boltban kapható) vatelinnel, vagy vattapamaccsal.
8. kör: a 7. kör minden pálcáját fogyasztom végig.
(6∧, azaz 6)
Végül néhány hamispálcával, vagy varrótűre váltva néhány öltéssel "bezárom" a gömböt.

Tipp

  • A gömb méretét lehet változtatni a fonal/tű vastagságával/méretével, a horgolt pálcák milyenségével (kispálca, félpálca, egyráhajtásos pálcák, stb.), a szemek és sorok számának változtatásával.
    A különböző pálcák készítéséről ITT írtam.
  • A sorok elejét érdemes megjelölni, hogy, ha leteszed valamiért a munkát később tudd, hol tartottál, ne kelljen számolgatni. Ehhez sok mindent lehet használni. eltérő színű fonalat, biztosítótűt, vagy boltban kapható sorjelölőt.
  • Más kicsit a kész gömb vonalvezetése, ha spirálban horgolunk, vagy, ha különálló soronként.

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr897272225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása