Már többször írtam, hogy KisCsaládommal mennyire szeretjük az egyszerű, lágyan krémes, finom ételeket. Nos, egyik ilyen desszert típus az amerikai cheese cake, aminek végre sikerült kikísérleteznem a számunkra tuti változatát! Megosztom Veled is, hátha Nálatok is bejön.

Hozzávalók az alaphoz (22 cm-es tortaformához)

  • 10-12 db (kb. 180-200 g) sima Zabfalat kekszchc01.jpg
  • 80 g vaj
  • 2 db tojás
  • 100 g cukorféle (vagy valamivel kevesebb méz)
  • 500 g (1 nagy doboz) Mascarpone krémsajt
  • 125 g (1 doboz) sima Philadelphia krémsajt
  • kb. 175-200 g tejföl
  • 1 (csapott) evőkanál (rizs-, vagy zab-)liszt, esetleg étkezési keményítő

és még némi vanília, facsart citromlé és pici só.

Elkészítés

A kekszet ledarálom és összedolgozom az olvasztott, kissé kihűlt vajjal. Egyenletesen belenyomkodom a tortaformába, majd kb. 10 percre 160°C meleg (gázsütő 4es fokozat) sütőbe teszem.

Amíg sül, majd hűl az alap, addig összekeverem jó alaposan a többi hozzávalót.
Kikeverem a tojást a cukorral, majd jöhetnek a tejtermékek, a liszt és a fűszerek.

Ha elkészültem, a kekszlapra öntöm a krémet és kb. 40 percre visszateszem a sütőbe.

Az idő lejártával lehet, hogy a torta közepe folyós lesz kicsit, de ne aggódj ezen, idővel megszilárdul! Tapasztalatom szerint a kellően krémes állag elérése érdekében jó hagyni teljesen kihűlni, majd még pár órára hűtőbe tenni.

Tipp

  • Nálunk az alaphoz a zabfalat-keksz vált be, de természetesen lehet más típusokkal is készíteni.
  • A keksz-vaj mennyisége lehet kevesebb-több is, azzal csak a "tortaalap" vastagsága fog változni.
  • Lehet más krémsajtokkal is kísérletezni, nekem ezek és ilyen arányban váltak be. (Mascarponéból az Auchan saját márkás termékét szeretjük a legjobban.)
  • Ha növeled a sajtok, vagy a tejföl mennyiségét, a torta nagyobb lesz, de akkor kicsit több lisztet, vagy tojást is használj, hogy legyen ami összetartsa.
  • Előfordult, hogy megégettem a tetejét; majd korrigálásképp tejfölt összekevertem kis mézzel és azt simítottam "retusként" a torta tetejére. Gyönyörű és finom lett a kicsit elbakizott végeredmény.
  • Lehet tovább turbózni az alapsütit a tetejére halmozott különböző (savanykás) gyümölcsökkel, vagy bármilyen öntettel, csorgatott esetleg reszelt csokival, lekvárral. De magában is Isteni!
  • Felszolgálás előtt egy órával ki szoktam venni a hűtőből, hogy a kekszes alapban kicsit felengedjen a vaj és könnyebben lehessen szeletelni a sütit.

 

Szerző: kreativiki  2014.12.28. 12:28 Szólj hozzá!

Címkék: sajt Finomságok

A bejegyzés trackback címe:

http://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr467259763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.