Jöjjön ismét egy jól bevált recept, a rend és a juhtúró-kedvelők kedvéért...

JUHTÚRÓS POGÁCSA
(Kb. 35 darabnál darabonként) Energia: 100 kcal Szénhidrát: 7 g

Hozzávalók:

  • 300 g liszt
  • (150 g rizs- vagy rétesliszt + 150 g fehér tönköly-, vagy sima búzaliszt)
  • ½ kk só
  • 300 g vaj (vagy margarin)
  • 1,5 csomag (11 g) száraz-, de lehet 35 g friss élesztő is
  • ½ csomag sütőpor (a biztonság kedvéért ;o)
  • 150-200 g juhtúró
  • 100 g sajtkrém (kb. 60 g reszelt sajt néhány kanál tejföllel keverve)
  • 1 tojás

Esetleg még a szóráshoz:
1 felvert tojás
némi sajt, vagy szezámmag

Elkészítés:
Kimérem a liszteket egy nagy tálba és elkeverem bennük a fél kávéskanálnyi sót, majd a vajjal addig morzsolgatom, míg egy egészen morzsalékos tésztakezdeményt nem kapok. Beleszórom az élesztőt 8tapasztalatom szerint itt jobban működik a száraz, mint a friss) és a sütőport, eldolgozom benne a juhtúrót és a sajtkrémet, majd a tojást is. Sima, könnyű tészta lesz belőle, amit egy lefedett tálban több órára (egy éjszakára) hűtőbe teszek.

Pihentetés után, a további feldolgozás előtt egy fél órával kiveszem kicsit melegedni a tésztát. Még egyszer átgyúrom, majd lisztezett felületen jó ujjnyira (kb. 2 cm) kinyújtom. Kisméretű (kb. 3,5 cm átmérőjű) pogácsa-szaggatóval kis korongokat vágok ki a tésztából és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatom őket, kicsit távolabb egymástól. Tetejüket megkenem tojással, majd megszórom reszelt sajttal, vagy szezámmaggal.
Konyharuhával letakarva még kb. 30 percig (vagy tovább, annál jobb) pihentetem, majd alaposan felforrósodott sütőben, 200°Con kb. 25-30 perc alatt pirultra sütöm őket.

Megjegyzés:
Ahogy a piskótatésztánál, úgy a pogácsánál sem szabad nyitogatni a sütőajtót, mert eldőlhetnek a pogácsák.

Forrás:
Az eredeti recept, amiből kiindultam és alaposan átgyúrtam, a Nők Lapja Konyha 2011. áprilisi számában olvasható.

Szerző: kreativiki  2011.06.07. 14:10 Szólj hozzá!

Címkék: Finomságok

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr122964519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.