Hozzávalók:

  • 4-500 g gyümölcs (meggy, cseresznye, eper, stb)
  • 2 db tojás
  • 150 g cukor
  • 100 g vaj (jó puha)
  • 250 ml tej
  • 1 tk vanília esszencia, vagy egy fél rúd vanília „kimagozva” (elhagyható)
  • 1-2 tk frissen facsart citromlé
  • 250 g liszt (150 g rizs, vagy rétes + 100 g fehér (tönköly-)búzaliszt)
  • 1 csomag sütőpor
  • csipet só
  • 1-1 kk őrölt fahéj, kardamom (vagy gyömbér), szegfűszeg

Elkészítés:
A kiválasztott gyümölcsöt előkészítem; megmosom, kimagozom.
A két tojást habosra keverem a cukorral és a vajjal, majd hozzáadom a tejet is és ízesítem némi vanília kivonattal és a citromlével.
A liszteket kimérem egy tálba; jól elkeverve hozzáadom a sütőport (vagy, ha gyorsan dolgozom, és azonnal sütőbe megy a süti, akkor a szódabikarbónát), a sót és a fűszereket. (Ez utóbbiakon bátran lehet változtatni, a mennyiségen és fajtákon egyaránt.)
A „nedves anyagokhoz” apránként hozzáadom a „szárazanyagokat”.
Egy kb. 22 x 30 cmes tepsit vajjal kikenek, morzsával megszórom és elterítem benne a tésztát. Az előkészített gyümölcsöt összekeverem némi liszttel és kevés kristályos (barna)cukorral, hogy ne süllyedjen le a süti aljára, majd rászórom a tésztára.
Előmelegített, kb. 200°Cos sütőben 25-30 perc alatt szép pirultra sütöm.

Megjegyzés:
Természetesen, a vanília elhagyható, vagy helyettesíthető vaníliás cukorral is, bár én óva intenék tőle Mindenkit, mert az egy szintetikusan előállított valami, azaz 2% kristályos vanillin, becenevén 4-Hidroxi-3-metoxibenzaldehid. Ez egy igen káros anyag, amihez 98% cukrot is adnak. Kicsit jobb alternatíva a Bourbon vaníliás cukor, amiben ugyan csak 3%, de legalább valódi, növényi eredetű vanília őrlemény van a cukor és a természetes aroma mellett.

Tipp:
A különböző híres-neves fűszercsaládokban is van igazi bourbon vaníliarúd; 1 db kb. 500,-Ft.
Vanília esszencia fűszerboltokban vásárolható (én a Culinarisban vettem 118 ml 1.990,-Ft), de elkészíthető házilag is, például a chiliesvanilia.blogspot.com oldalon szereplő recept szerint.

Tápértéke (kb. 24 darabnál, darabonként átlagosan): energia: 100 kcal és szénhidrát: 18 g

Szerző: kreativiki  2011.06.09. 15:35 Szólj hozzá!

Címkék: citrom Finomságok

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr982970707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.