(Kalória és szénhidráttartalma a felhasznált alapanyagoktól függően eltérő lehet, de egy átlagot számolva 1 adag kb. Energia: 270 kcal CH: 50g)

Hozzávalók (4 főre):

  • 500 g gyümölcs (meggy, cseresznye, ribizli, alma, körte…stb. egyenként, vagy vegyesen)
  • 5-6 ek (nád)cukor
  • 1 kk fahéj
  • ½-½ kk kardamom vagy gyömbér, szerecsendió, szegfűszeg
  • 1-2 tk vanília esszencia, vagy ½ vaníliarúd kimagozva (elhagyható)
  • 3-4 ek tejföl, vagy tejszín, vagy joghurt
  • 1 púpozott ek rizs, vagy zabliszt, vagy vaníliás pudingpor
  • ½ citrom kifacsart leve

Elkészítés:
1 liter vizet felforralok, majd beledobom az előkészített (mosott, magozott, hámozott, darabolt) gyümölcsöt, a cukrot és a fűszereket. Míg fortyog, egy kis tálban elkeverek 1 púpozott evőkanálnyi lisztet (vagy pudingport) 3-4 evőkanálnyi tejfölben (vagy tejszínben, joghurtban) és folyamatosan kevergetve apránként beledolgozom a levesbe. Ismét felrottyantom az egészet, majd elzárom alatta a gázt. Ha már kicsit hűlt, beleöntöm egy fél citrom levét, hogy a hőérzékeny C-vitaminból minél több megmaradhasson.

Én inkább "langyosan" szeretem tálalni (a család pedig enni), de melegen és hűvösen is rendkívül finom.

Megjegyzés:
Természetesen a fűszerezést és édesítést más arányokkal, más ízlés szerint is el lehet készíteni; nálunk így vált be.
A keményebb gyümölcsöket (alma, barack stb.) kicsit tovább kell főzni, így ha vegyes gyümölcslevest készítek, akkor ezeket teszem be először, majd, ha már nagyjából megpuhultak, akkor öntöm hozzájuk a többi gyümit is.

Szerző: kreativiki  2011.06.29. 15:33 Szólj hozzá!

Címkék: gyümölcs citrom vegakaja Finomságok

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr973024842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.