A növényi vajak és viaszok nagyobb részben telített (stabil, egyszeres kötésű) zsírsavakat (pl. palmitinsav, sztearinsav, laurilsav, mirisztinsav, arachinsav) tartalmazó, magvakból nyert (préselt) növényi olajok (szobahőmérsékleten folyékonyak), zsírok (szobahőn szilárdak). (Korábban a telített zsírsavakat okolták a szív- és érendszeri betegségekért, de ma már tudjuk, hogy azért a mesterségesen előállított transz-zsírok a felelősek, a telített zsírok mértékkel fogyasztva egészségesnek mondhatók.)
Szobahőmérsékleten többnyire szilárdak, különböző gyorsasággal szívódnak be a bőrbe, ahol vékony védőréteget alkotnak. Ez nem egy zárt réteg (mint a paraffin és egyéb kőolajszármazékok), így a bőr tud alatta lélegezni, ugyanakkor véd a külső káros hatásoktól (szél, hideg, száraz levegő, UV-napsugárzás). A növényi vajak segítenek a bőrsejtekben tartani a vizet, azaz hidratálnak. Általános bőrápolóként önmagukban (különösen száraz, vízhiányos, viszkető, irritált, ekcémás bőrre), vagy más növényi olajokkal keverve a hidratáló hatás fokozásaként, sűrítőként használhatók.

Kókuszvaj (más néven kókuszolaj vagy zsír) hidegen sajtolással, vagy 110ºC-on gőzöléssel távolítják el a friss-, vagy szárított (coprából) kókuszdióból.
Hatóanyagai: közepes szénláncú zsírsavak (leginkább laurinsav, ami az anyatejnek is egy fő alkotója; besegít az immunrendszernek.) (A zsírsavak hossza fontos meghatározója, hogy a szervezet hogyan hasznosítja őket, és hogy milyen hatást gyakorolnak a szervezetünkre.)
Milyen? szobahőmérsékleten általában még szilárd, fehér. 24°Con olvad, akkor átlátszóvá válik. Csak a szűz kókuszolajnak van enyhe kókusz íze, aromája, a szűrt (coprából készült) kókuszolajnak nincs, de hatóanyag tartalmuk hasonló. Stabil szerkezetű. A bőrbe könnyen, gyorsan beszívódik és nem hagy zsíros hatást maga után.
Hatása: erős antimikrobiális (baktérium és gombaölő, azaz fertőtlenítő), remek hidratáló, tápláló, csökkenti a ráncokat, fényvédő.
Mire? minden bőrtípusra, akár önmagában is, nappali krémként is. Kifejezetten jó pattanásos, problémás bőrre, vagy fogkrémalapként, ajakírként, borotválkozás után, egyszóval imádni való!
Egyéb tulajdonsága: hűtés nélkül is friss marad legalább két-három évig, már, ha addig nem került volna felhasználásra…Kenyérre kenve is Isteni, ráadásul javítja az inzulin felszabadulását, ezáltal csökkenti a glikémiás indexet, tehát még diétában, fogyókúrában is kiválóan fel lehet használni.
Más olajokkal keverve szép fényt ad a kozmetikumnak, de befolyásolja a krém állagát is! Hűvös környezetben besűrűsödik!
Fényvédő, 2es faktorú.
Hevíthető.
Honnan? Nagyobb bio-, fűszerboltokban, webáruházakban lehet kapni igencsak eltérő árakon. Én a Culinarisból szoktam beszerezni; természetesen, hidegen sajtolt kókuszolajat 5-600,-Ft/250ml.

Shea vaj, más néven karitévaj A karitéfa (Butyrospermum parkii, vagy Vitellaria paradoxa) fa csonthéjas dió terméséből készül. és remekül táplálja.
Hatóanyagai: telített és telítetlen zsírsavak sokasága (leginkább sztearin- és olajsav) , magas A-, E- és F-vitamin (omega-3 és omega-6 zsírsavak, amiket az emberi szervezet nem képes előállítani, más néven esszenciális zsírsavak) tartalmú.
Milyen? közepes keménységű, sárgás színű, édeskés illatú, könnyen felszívódó vaj(krém).
Hatása: serkenti a bőr öngyógyító képességét; gyulladáscsökkentő, puhító, nyugtató, hosszantartó hidratáló, öregedés gátló hatású.
Mire? minden bőrtípusra jó ápolószer, különösen érzékeny, beteg (kisebesedett, repedezett, ekcémás, allergiás, égett) bőrre. Önmagában alkalmazva kézkrémként, popsikenőcsként, ajakírként, napozás- és borotválkozás utáni testápolóként is kiváló.
Egyéb tulajdonságai: 6-os fényvédő faktorú.
Nem jó hűtőszekrényben tárolni, mert nagyon megkeményedik és nehezen használható lesz. Az optimális tárolási hőmérséklet 20-25°C, lezárt tégelyben.
Magas hőmérsékletre érzékeny, aza finoman olvasztani lehet, de sütni-főzni nem.
Honnan? Bioboltból, vagy webáruházból. Különböző kiszerelésekben árulják; 100 ml (kb.75 g) kb. 1.500-2.000,-Ft.

Kakaóvaj A kakaófa (Theobroma cacao, azaz ’Az Istenek eledele’) termésének magjaiból, a kakaóbabból nyerik, préselik.
Hatóanyagai: nagyrészt telítettlen zsírsavak (sztearin-, olaj-, palmitin- és linolsav), antioxidánsok ’sejtvédők’ (karotinoidok, polifenol, vitaminok), fehérjék, ásványi anyagok (foszfor, kálium, mangán).
Milyen? szobahőmérsékleten szilárd, kemény állagú, halványsárga, finom illatú zsír, ami 32-36oC-on azonnal olvadni kezd. (Ez a tulajdonsága teszi a csokigyártás legfőbb alapanyagává; ugyanis elolvad a szájban ;o). A bőr felületén zsíros hatást keltő réteget hagy.
Hatása: védelmet nyújt a környezeti ártalmakkal szemben, a sérült bőrt regenerálja, hidratál, puhít, lassítja a bőr öregedését. Segíti az egyenletes barnulást.
Mire? csokoládékészítésen túl, zsírozó és filmképző hatása miatt elsősorban száraz, repedezett, ekcémás bőr ápolására alkalmas. Napkrémek alapanyaga.
Hogyan? lehet önmagában, „nyersen” egy kis darabot végighúzni a bőrön, így a kellő mennyiség jut a bőrfelszínre, de a hatás fokozása érdekében össze is lehet olvasztani más olajokkal, illókkal. Keverékekben segíti a többi anyag beszívódását a bőr mélyebb rétegeibe. Természetes síkosítóként is használható (kúpokban, együttléteken).
Egyéb tulajdonságai: 5-7 faktorszámú napvédő hatású.
Honnan? Egyes (sajnos, nem minden) gyógyszertárban, bioboltban, vagy webáruházban kapható, és elég változó minőségben. 50g kb. 4-500,-Ft.

Mangóvaj A mangó (Mangifera indica) magjából készül.
Hatóanyagai: telített és telítetlen zsírsav aránya közel egyenlő, jelentős mennyiségben tartalmaz antioxidáns vitaminokat (pl. C-vitamint).
Milyen? sárgásfehér színű, puha állagú, az éretlen dióra emlékeztető illattal. Összetétele hasonló a shea- és kakaóvajhoz, azonban a shea vajnál kevésbé zsíros tapintású, lágyabb, és valamivel gyorsabban szívódik fel.
Hatása: puhítja, nyugtatja, rugalmasabbá, egészségesebbé teszi a bőrt, emellett ránctalanít, és feszesít.
Mire? általános testápolásra, illetve a száraz bőr jellegzetes viszkető tüneteinek enyhítésére. A shea vajhoz hasonlóan jól használható kisebb sebek gyógyítására, bőrkeményedések puhítására, ekcéma és pikkelysömör kezelésére.
Egyéb tulajdonságai: kismértékben fényvédő hatású. Az érzékeny embereknél allergiás reakciókat okozhat!
Honnan? Bioboltból, vagy webáruházból; 100 g kb. 1.500-2.000,-Ft.

Jojobaolaj A jojoba bokor (Simmondsia/Buxus chinensis) dióterméséből készülő nemes olaj. Az egyik leghatékonyabb bőrápoló olaj, bár igazából folyékony viasz (97% ban viaszos észter alkotja), de ugyanolyan jó tulajdonságai vannak, mint a többi bázisolajnak (mandula-, szőlőmag-olaj, stb.).
Hatóanyagai: hosszú szénláncú észterek, nagy mennyiségű Omega-9 (oleinsav), magas E-vitamin és ásványi anyag tartalom.
Milyen? könnyű, kellemesen lágy, aranysárga, olajosan folyós. Gyorsan és mélyen beszívódik a bőrbe és nem kelt zsíros érzetet.
Hatása: sejtregeneráló, bőrmegújító, hidratáló, puhító, gombaölő hatású; rugalmasabbá teszi a bőrt, helyreállítja a faggyútermelés egyensúlyát, segíti a gyulladások gyógyulását, ezáltal kordában tartja a pattanásokat.
Mire? minden bőrtípusra (érzékeny, száraz, öregedő, aknés, ekcémás bőrre egyaránt), emellett remek hajbalzsam, ajakír és napozóolaj.
Egyéb tulajdonságai: illóolajok hordozójaként is ideális; könnyű vivőolaj és antioxidáns tulajdonságai révén megakadályozza a többi olaj gyors romlását.
16 faktoros fényvédő hatású.
Hevíthető.
Honnan? Nagyobb (vagy készségesebb) patikából, bioboltból, vagy webáruházból; 50 ml kb. 1.200-1.500,-Ft.

Ricinusolaj A kutyatejfélék családjába tartozó ricinusfa (csodafa, csodafű, jónásfája), magvaiból állítják elő.
Hatóanyagai: telített- (palmitin- és sztearinsav) és telítettlen (olaj-, linolsav, azaz ’omega 3’) és ricinolsav) zsírsavak. Ezek mellett egy rendkívül mérgező anyag is van, a ricin, de ez a méreg préseléskor nem megy át az olajba.
Milyen? színtelen (teljesen átlátszó), szagtalan, nehezen száradó, nehéz, sűrűn folyós, zsíros olaj.
Hatása: bőrpuhító, hidratáló, tápláló, szabályozza a faggyúmirigy-működést, serkenti a szőrnövekedést (szempillákat, hajat), és alkalmas ízületi gyulladás elleni borogatásra is.
Mire? szőrzeterősítésre, dúsításra. Szemfesték lemosóként kifejezetten ajánlott, ha mindennap smink kerül a szemre (ilyenkor érdemes fele-fele arányban olívaolajjal hígítani, hogy ne legyen nagyon sűrű).
Hogyan? Majd egy sminkelős bejegyzésnél részletesen leírom…
Egyéb tulajdonságai: könnyen avasodik, ezért mindig jól zárható edényben, fénytől, hőtől és levegőtől elzárva tartsd, de ne hűtőben, mert ha nagyon lehűl nehezen önthetővé válik.
Jó habzást ad a (házilag készített) szappannak.
Honnan? legkönnyebben patikákban, vagy gyógynövény szaküzletekben szerezhető be; Maximális kiszerelése 30ml, ami kb. 300,-Ft.

A képek forrása a morningasource.com és az international.stockfood.com oldalak.

Szerző: kreativiki  2011.07.29. 14:51 Szólj hozzá!

Címkék: kókuszolaj növényi olaj Szépség

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr283109835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.