A növényi olajok - a mai tudásunk szerint - az állati zsíroknál sokkal egészségesebbek, mert a szervezet számára fontos anyagokat tartalmaznak. Ezek leginkább telítettlen zsírsavak, amik között ott találhatók olyan esszenciális zsírsavak is, mint a linolsav (omega-6) és linolénsav (omega-3) (ezeket nevezik F-vitaminnak), sok zsírban oldódó vitamin (A, D, E, K-vitamin) és egyéb sejtvédő, növényi hatóanyag, mint a karotin (az A-vitamin előanyaga), klorofill, fitoszterolok, lecitin.
Valamennyi olajtartalma minden növénynek van, de gazdaságosan csak néhányból nyerhető ki. A préselésre szánt magokat tisztítják, aprítják, majd nagy nyomás alatt préselik. Az így készült olaj a legértékesebb - ezt nevezik hidegen sajtolt olajnak -. Ha a préselésnél használt hengereket felmelegítik, illetve a magvakat és az olajat különböző kémiai anyagokkal kezelik, akkor már finomított olajról beszélünk, ami kevésbé értékes, mert a melegítés és vegyszerekkel való kezelés során a jótékony hatóanyagok nagy része károsodik.
Különlegességnek számítanak az olajok között a csírákból készült olajok, amiknek kiemelkedően magas az antioxidáns tartalmuk. Ezeket nem szabad hőkezeléssel készíteni, vagy ilyen módon felhasználni, mert hatóanyagaik – amik leginkább sejtjeink, immunrendszerünk erősítésére alkalmasak - teljesen eltűnnek.

Avokádóolaj (Avocado oil) a babérfélék családjába tartozó avokádófa (Persea gratissima) körte alakú gyümölcsének magas zsírtartalmú (25%) húsából préselik. A tudomány mai állása szerint az egyik legegészségesebb gyümölcs, ám, jó, ha vigyázunk vele, mert magas zsírtartalma miatt igencsak hizlal…
Hatóanyagai: telítetlen zsírsavak (85%), lecitin (segít összetartani az olajakat és a vizet, azaz emulgeáló hatású), antioxidáns vitaminok (A, B1, B2, C, D, E, K vitamin), klorofill (ami tartalmazza a növény által felvett napenergiát; ezáltal erősíti az immunrendszert, sejtmegújító hatása révén pedig lassítja az öregedést, gyorsítja a sebgyógyulást). Igen magas az elszappanosíthatatlan összetevőinek aránya is.
Milyen? zöld színű, enyhén diós aromájú, sűrű, „félig-száraz” olaj, ami jól csúszik a bőrön és aránylag jól felszívódik benne, azonban zsírosabb hatású, mint a jóval lágyabb mandulaolaj.
Hatása: rendkívül tápláló, bőrregeneráló, kiváló hidratáló tulajdonságú.
Mire? nagyon jót tesz a vitaminhiányos, száraz, hámló, ekcémás, és öregedő bőrnek és száraz hajra pakolásként is remek.
Hogyan? általában inkább valamilyen könnyebb, pl. édesmandula-olajjal keverve. Krém készítésekor együtt melegíthető a bázis olajokkal.
Egyéb tulajdonságai: 1-2 faktoros fényvédő.
Kevésbé avasodik (sok benne az antioxidáns).
Nagyon magas a hőtűrő képessége, azaz bátran hevíthető, de hűteni nem szabad.
Honnan? Leginkább nagyobb fűszerboltokban, vagy webáruházban (ez utóbbibakban 50 ml kb. 1.000,-Ft). Én ezt is a Culinarisban vettem meg 250 ml/3.000,-Ft áron.

Búzacsíraolaj (Wheatgerm oil, Triticum aestivum) a búzamagok kis csírájában koncentrálódik a mag vitalitása, ebből nyerik ki sajtolással az olajat.
Hatóanyagai: antioxidánsok (a legnagyobb E-vitamin tartalmú a növényi zsiradékok közül, de van benne Apro-, B, Dpro-, E és K-vitamin is), ásványi anyagok (kálium, foszfor, magnézium), enzimeket és lecitint is tartalmaz.
Milyen? kissé sűrű, kissé ragadós, sötétsárga színű, de aránylag könnyen, gyorsan beszívódik a bőrbe.
Hatása: antioxidáns, regeneráló hatású (serkenti a sejtek megújulását), enyhíti a bőrbántalmak tüneteit, a bőr sima és rugalmas lesz tőle.
Mire? minden bőrtípusra jó hatással van; leginkább az enyhén mitesszeres, az erősen öregedő, száraz, ekcémás és pikkelysömörös bőr ápolószere.
Hogyan? önmagában, vagy más olajokkal (pl. repceolajjal) keverve. Ez esetben tartósítószerként is funkcionál a keverékben.
Egyéb tulajdonságai: természetes tartósítószer, önmaga is sokáig eltartható. Hőérzékeny.
Honnan? Aránylag könnyen beszerezhető; szinte minden bioboltban kapható 1.500,-Ft/200ml.

Csipkebogyómag-olaj / Vadrózsa olaj (Rosehip oil) a csipkebogyó (Rosa canina) magjának drága olajkülönlegessége (csak 9% a kinyerhető olajtartalma).
Hatóanyagai: többszörösen telítetlen zsírsavak (pl. alfalinolénsav ’omega-3’ esszenciális zsírsav), A és E-vitamin és egyéb antioxidánsok.
Milyen? színe a halványsárgától egészen a narancsig terjedhet.
Hatása: lassítja az öregedési folyamatokat, szövetregeneráló (segít eltűntetni a hegeket, eltűnteti az apró ráncokat), csökkenti a hajszálerek sérülékenységét, késlelteti a bőr öregedését.
Mire? kiváló a száraz, érett (öregedő), gyulladásos, napégette, vagy fakó, valamint a nátha miatt érzékennyé vált orrkörnyéknek, a szem és száj körüli finom bőrnek.
Hogyan? leginkább keverékben (kb. 20%-os arányban) könnyebb bázisolajjal (pl. mandula és ligetszépe olajjal).
Egyéb tulajdonságai: hő- és fényérzékeny, gyorsan avasodik.
Honnan? Eddig csak webáruházban találkoztam vele, ott 20 ml-t adnak 800-1.000,-Ftért.

Dióolaj (Walnut oil) a múmiák konzerválásához használt balzsam egyik fő alkotóeleme volt.
Hatóanyagai: többszörösen telítetlen zsírsavak (72% omega-3), Q10 koenzim, jód és sok E és B-vitamin van benne.
Milyen? kellemes dió illatú, barnás színű, aránylag jól beszívódó olaj, ami hidegen sem sűrűsödik be.
Hatása: antioxidáns, tápláló, bőrvédő, gombaölő hatású, késlelteti a bőr öregedését, enyhíti, csillapítja a bőrirritációt.
Mire? minden bőrtípusra, de leginkább a sebes, gomba fertőzött, öregedő, érzékeny bőrre, valamint szemkörnyékre, ajakápolásra.
Egyéb tulajdonságai: gyorsan avasodik, így hűtőben kell tartani és gyorsan (pár hónapon belül) felhasználni.
Hő és fényérzékeny.
Honnan? nagyobb fűszerboltból, esetleg bioboltból, webáruházból. 1.600,-Ft/200ml.

(Édes)Mandula-olaj (Sweet Almond oil) a legelőkelőbb növényi olajok egyike. A mandulafa (Purnus dulcis) csonthéjas termésének magjából préselik. Létezik édes és keserű változata is, a kozmetikumokban csak az előbbi fordul elő.
Hatóanyagai: magas egyszeresen és kétszeresen telítetlen zsírsavtartalmú (olajsav ’omega 9’, linolsav ’omega-6’), e mellett gazdag vitaminokban (leginkább E-vitamin) ásványi anyagokban és magas a fehérjetartalma is.
Milyen? halványsárga-áttetsző, teljesen szagtalan, kellemes, lágy, gyorsan felszívódó bázisolaj.
Hatása: antioxidáns, kiváló bőrpuhító, enyhíti a viszketést, irritációt, gyulladásokat, egyszóval megnyugtatja, puhává, simává, bársonyossá teszi a bőrt.
Mire? minden bőrtípusra, elsősorban a száraz és az érzékeny, irritált (ekcémás) bőrre. Babáknak való kozmetikumokban is biztonsággal használható.
Hogyan? tuti hordozóolaj (kiválóan vegyül illó- és egyéb olajokkal), de önmagában is remekül használható.
Egyéb tulajdonságai: hevíthető, eltartható.
Honnan? Nagyon könnyű beszerezni; patikából, drogériából, nagyobb bevásárló központokból (a Tescoban, Auchanban és társaikban az illóolajok polcán keresd). 50 ml kb. 7-800,-Ft.

Földimogyoróolaj (Peanut oil) a földimogyoró (’Arachis hypogaea’) más néven amerikai mogyoró a szója után a második legfontosabb olajnövény. A hosszú virágkocsányon lógó, terméshüvelyben fejlődő magok a földbe fúródva, növekednek és ott is érnek meg.
Hatóanyagai: sok (60%) egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsav (olajsav, linolsav, azaz omega-6), (18%) fehérje, sok enzim és nyomelem (főként mangán és kén), e mellett nagyon magas az E-vitamin-tartalma is.
Milyen? halványsárga színű, erősen mogyoró aromájú, tömény illatú, nehéz olaj, ami remekül kenődik, és lassan szívódik be.
Hatása: tápláló, nyugtató, hidratáló és összehúzó hatású.
Mire? jól használható száraz, hámló, de zsíros, gyulladt bőr esetén is. Tuti masszázsolaj.
Hogyan? célszerű erős illatú illóolajokhoz keverve használni.
Egyéb tulajdonságai: nem avasodik, nem fény- és hőérzékeny, azaz sütésre-főzésre is alkalmas. Mogyoró és szója allergiások inkább kerüljék.
Honnan? nagyobb fűszerboltból, esetleg bioboltból, webáruházból. kb. 800-1.000,-Ft/50ml.

Lenmagolaj (Flax-, vagy linseed oil) a kék virágú házi len gubójában (toktermésében) fejlődő sárgásbarna magokból (Lini semen) sajtolják.
Hatóanyagai: gazdag leginkább többszörösen telítetlen zsírsavakban (omega-3), A, B, C, D, és E-vitaminban, és béta-karotinban.
Milyen? aranysárga színű, kicsit kesernyés ízű, „olajoshal” (olvadt vaj) illatú olaj.
Hatása: sejtregeneráló, nyugtató, ápoló hatású.
Mire? elsősorban száraz, érzékeny, irritált bőrre, bőrproblémákra (terhességi csíkok, hegek eltűntetésére, ekcémára, pikkelysömörre, herpeszre) nagyon jó.
Hogyan? leginkább bázisolajokhoz (mandula, jojoba) keverve.
Egyéb tulajdonságai: Hőérzékeny és gyorsan megromlik, úgyhogy hűtőben kell tartani és pár héten belül felhasználni.
Honnan? Bármelyik bioboltból, vagy fűszerestől, bár elképzelhető, hogy csak rendelésre (pár nap alatt meg szokták hozni), mert gyors romlása miatt nem szeretik raktározni. 200ml kb. 600,-Ft.

Ligetszépeolaj (Evening Primrose Oil) a parlagi ligetszépe (Oenothera biennis) este nyíló, rövid ideig virágzó, sárga virágjainak pici, fekete magjából préselt olaj.
Hatóanyagai: sok (72%) linolsav (omega-6-zsírsav), (9%) gammalinolénsav (azaz F-vitamin, ami elsősorban a szívre, a keringésre,
a bőrre és az immunrendszerre hat) és vitaminok.
Milyen? aranysárga színű, sűrű olaj.
Hatása: regeneráló, nedvességpótló, gyulladáscsökkentő, nyugtató hatású, megakadályozza a bőr gyors öregedését, támogatja az öngyógyító képességét.
Mire? elsősorban száraz, öregedő, problémás bőrre (pattanásra, pikkelysömörre, ekcémára), töredező körmökre, korpás hajra jó.
Hogyan? sűrűsége miatt ajánlatos 20%-os arányban hígítani valamilyen könnyebb bázisolajjal és tartósításként E-vitamint vagy búzacsíra olajat is adni hozzá.
Egyéb tulajdonságai: gyorsan avasodik.
Honnan? Rendelésre bioboltból, vagy webáruházból; 50ml kb. 1.300-1.600,-Ft.

Makadámia(dió)-olaj (Macadamia oil), amit a csonthéjas gyümölcsök királynőjének tartott makadámiafa (Macadamia ternifolia) érett magjából préseléssel nyernek ki.
Hatóanyagai: nagy mennyiségű telítettlen- (53-67% olajsavat ’omega-9’), (16-24% palmitolénsavat) és telített zsírsavat (8-10% palmitinsav) tartalmaz. Ezek mellett van benne A, B és E-vitamin, valamint ásványisók.
Milyen? kissé sárgás színű, zsíros hatás nélkül gyorsan felszívódó olaj.
Hatása: gyulladást, irritációt csökkent, valamint simává, bársonyossá teszi a bőrt.
Mire? leginkább érzékeny, irritált, napégette, beteg bőrre.
Egyéb tulajdonságai:3-4. faktorú fényvédő.
A benne lévő sok telítettlen zsírsav miatt gyorsan avasodik és hőérzékeny.
Honnan? Rendelésre bioboltból, vagy webáruházból; 50ml kb. 600-800,-Ft.

Mogyoróolaj (Hazelnut oil) a nyírfafélék családjába tartozó közönséges mogyoró (Corylus avellana) kupaccsal körülvett makkterméséből nyert olaj.
Hatóanyagai: 60%-ban tartalmaz elsősorban telítettlen, kisebb mennyiségben telített zsírsavakat, 18%-ban fehérjét, valamint sok enzimet és nyomelemet (főként mangánt és ként), de E-vitaminban is gazdag.
Milyen? jól kenhető.
Hatása: tápláló, feszesebbé teszi a bőrt, élénkíti a vérkeringést és erősíti a hajszálereket.
Mire? minden bőrtípusra, de leginkább az öregedő bőrnek tesz jót.
Hogyan? általában más olajokhoz adva. A keverékben a mogyoróolaj a sejtregenerálódást segíti.
Egyéb tulajdonságai: hőérzékeny.
Honnan? Webáruházból, ahol 100 ml 800,-Ft.

Napraforgó(mag) olaj (nem finomított!) (Sunflower oil) az őszirózsák családjába tartozó napraforgó (Helianthus annuus) magjából (a szotyiból) préselik.
Hatóanyagai: (65-70%) többszörösen telítetlen zsírsavak (többek közt linolsav ’omega-6’), telített zsírsavak (palmitinsav, sztearinsav), rengeteg E-vitamin, A, B1, B2-vitamin, lecitin, fehérje, ásványi anyagok (foszfor, vas, kálium).
Milyen? lágy szerkezetű, könnyen, zsíros hatás nélkül felszívódó olaj.
Hatása: antioxidáns (védi a sejteket), enyhén fertőtlenítő, tisztító, hidratáló hatású.
Mire? túl száraz vagy túl zsíros, problémás bőrre.
Hogyan? masszázsolajnak kiváló.
Egyéb tulajdonságai: hevíthető, de avasodásra hajlamos.
Honnan? Már láttam a hidegen sajtolt változatot bevásárló központban is, de fűszeresnél, bioboltban is elérhető. 500 ml kb. 5-600,-Ft.

Olívaolaj (Olive oil) az olajfa (Olea europae) éretten fekete bogyójából préselik. Az olajak királynőjének (Homérosz szerint „folyékony arany”) is nevezik, talán sokoldalú felhasználhatósága, karakteres íze és az egészségre gyakorolt jótékony hatása miatt. No, meg azért, mert a királyokat ezzel „kenték fel”, a hercegnőket ezzel kenték be, hogy szépek legyenek, a halottakat pedig balzsamozták, hogy minél tovább megmaradjanak.
Hatóanyagai: sok (60-80%) egyszeresen és (5-20%) telítetlen zsírsav (linol- (omega-6), linolénsav (omega-3), azaz F-vitamin), E-, A-, D-, K- vitamin, és bétakarotin van benne.
Milyen? finom szerkezetű, jellegzetes illatú, zöldessárga, jól kenődő, de lassan felszívódó olaj.
Hatása: antioxidáns, sebgyógyító, nyugtató, hidratáló hatású.
Mire? minden bőrtípushoz jó, de leginkább az érzékeny bőrre (pl. szemkörnyékre), éjszakai kézkrémként, fürdőolajként is kiváló, valamint pakolásként regenerálja a száraz hajat. Hipoallergén, így kisbabák ápolására is alkalmazható.
Hogyan? elsősorban az erősebb illatú illóolajokhoz való, mint például a bazsalikom, a rozmaring, a teafa és a kakukkfű, de más hordozóolajokhoz is keverhető.
Egyéb tulajdonságai: fény- és hőérzékeny.
És még: az olajfa levelei is majdnem olyan hasznosak, mint maga a termés. A levelekből nyert kivonat antiszeptikus hatású, megköti a szabad gyököket, fiatalon tartja a sejteket, stimulálja a kollagén-anyagcserét, nyugtatja az irritált, leégett bőrt. Így védi a bőrt a környezeti ártalmaktól, óv a ráncképződéstől, remek összetevője a napozás utáni kozmetikumoknak és szemránckrémeknek.
És hogy még teljesebb legyen a felsorolása az olajfa kozmetikai jelentőségének; a fatestből nyert gyantát illatszerekben hasznosítják.
Ja, és az olajág sem véletlenül a béke szimbóluma…
Figyelmeztetés: az (extra) szűz változattal szemben a sansa vagy pomace olaj csak elhanyagolható mennyiségű értékes anyagot tartalmaz. Ezeket a vegyileg kinyert olajakat szűz olajjal "ízesítik" (kb. 1%-ot adnak hozzá), nem sok közük van a bogyó értékes olajához.
Honnan? Bármelyik bevásárlóközpontból, fűszerboltból különböző minőségben és mennyiségben. Átlagos ára 500 ml kb. 1.500-2.000,-Ft.

Repceolaj másnéven canola-olaj (Rape seed oil) a repce (Brassica napus vagy Brassica campestris) magjából készül.
Hatóanyagai: az olívaolajhoz hasonló összetételű. Sok telítettlen zsírsavat tartalmaz (61% olajsav ’omega-9’, 20% linolsav ’omega-6’, 10% alfa-linolénsav ’omega-3’), emellett jelentős a B, E és K-vitamin tartalma.
Milyen? sötét színű, könnyű, gyorsan felszívódó olaj.
Hatása: remek hidratáló, nyugtató, gyulladáscsökkentő, puhító, sejtvédő hatású.
Mire? minden bőrtípushoz jó általános testápolóként, masszázs-, vagy fürdőolajként és háziszappan alapanyagnak is kiváló.
Egyéb tulajdonságai: nem hajlamos az avasodásra, hevíthető.
Honnan? Már bevásárló központokban is kapni, vagy fűszerboltban. 500 ml kb. 1.000-1.500,-Ft.

Sárgabarackmag-olaj (Apricot kernel oil) a sárgabarack (Armeniaca vulgaris) gyümölcsének csonthéjas magjából préselik.
Hatóanyagai: több mint 50 %-ban tartalmaz egyszeresen telítetlen zsírsavat, többszörösen telítetlen zsírsavak közül omega-6 zsírsavat, emellett óriási az A, B17, és E-vitamin tartalma.
Milyen? Kicsit sötétebb sárga, mint az édesmandula-olaj, de ahhoz hasonló textúrájú, egészen könnyű, gyorsan és könnyen, zsíros hatás nélkül felszívódó olaj.
Hatása: táplál, hidratál, puhítja, lágyítja a bőrt, gyulladáscsökkentő, serkenti a vérkeringést.
Mire? minden bőrtípushoz, de leginkább a száraz, érzékeny, gyulladásra hajlamos és érett, öregedő bőrnek jó, valamint a száraz, repedezett körömnek. Kiváló arc- és testmasszázshoz is.
Egyéb tulajdonságai: magas antioxidáns tartalma miatt kevésbé hajlamos az avasodásra.
Honnan? Leginkább webáruházból, ahol 50 ml kb. 1.000-1.500,-Ft.

Szezám(mag)olaj (Sesame oil) az egyik legrégebben termesztett lágyszárú olajnövény (Sesamum indicum) toktermésben fejlődő, csepp alakú magokból préselik.
Hatóanyagai: zsírsavösszetétele a manduláéhoz hasonlít; leginkább linol- (omega-6) és olajsavból (omega-9) áll. E mellett rendkívül gazdag vitaminokban (főleg E-vitaminban), és ásványi anyagokban (mangán, réz, magnézium, foszfor, nikkel, vas és rengeteg kálcium). Vannak benne természetes antioxidánsok (sesamol és sesamolin) és sok lecitin.
Milyen? színe tiszta halványsárga, erősen pörköltmag illatú, az egyik leggyorsabban beszívódó (gyors)olaj.
Hatása: hidratáló, antiallergén, puhító, regeneráló, vitalizáló, méregtelenítő, tisztító hatású, gátolja a melanomasejtek növekedését, és sok lecitint tartalmaz, ami segít megőrizni a bőr rugalmasságát.
Mire? nagyon jó hatással van a száraz, zsír-és vízhiányos, igénybevett, fáradt és tisztátalan (aknés, pattanásos), problémás bőrre (pikkelysömörre, ekcémára). Hajmosás előtti pakolásként száraz, töredezett hajra szintén kiváló.
Hogyan? leginkább keverékekben, víztartalmú krémekben használatos, ahol a lecitin kiváló emulgeáló hatása révén összetartja az alkotó anyagokat és segít benntartani a vizet a sejtekben. Esti smink és arclemosóként vattapamacsra zuttyantva is jól használható (nagyon erős a pörköltmogyoró illata).
Egyéb tulajdonságai: magas hőre érzékeny.
Különösen sokáig eltartható.
Fényvédő tulajdonságú (2 faktor).
Honnan? Fűszerestől, bioboltból; kb. 1.500,-Ft/200ml.

Szőlőmagolaj (Grape seed oil) az érett szőlő (Vitis vinifera) magjából préselik.
Hatóanyagai: többszörösen telítetlen zsírsavak (60% linolsav ’omega-6’, 20% linolénsav ’omega-3’ és 16% olajsav ’omega-9’). Gazdag antioxidánsokban is (A, B6, E-vitamin, bioflavonoidok, klorofill).
Milyen? egészen finom, halványzöld színű, enyhe, de jellegzetes illatú. Könnyen és gyorsan felszívódik.
Hatása: antioxidáns, regenerálja a bőr kötőszöveteit, megelőzi az öregedését, csekély összehúzó hatása révén feszesít, ránctalanít.
Mire? valamennyi bőrtípushoz tökéletes, de különösen a szem környékére van jó hatással, illetve a zsíros, tisztátalan, öregedő bőrre. Hajpakolásként elősegíti a hajhagymák gyors regenerálódását.
Hogyan? önmagában is használható, de jól keverhető gazdagabb, testesebb olajokkal. Jó masszázsolaj.
Egyéb tulajdonságai: hevíthető, kevésbé hajlamos az avasodásra.
Honnan? Könnyű beszerezni bevásárló központokból, bio-, vagy fűszerboltból. 200 ml kb. 1.200,-Ft.

Tökmagolaj (Pumpkin seed oil) a sütőtök (Cucurbita maxima) magjából préselik. Úgy tartják, a férfiak olaja, mert a népi gyógyászat szerint a prosztata gyógyszere.
Hatóanyagai: többszörösen telítettlen (leginkább linol- ’omega-6’, olajsav ’omega-9’) és telített zsírsavak (palmitinsav). Jelentős mennyiségű antioxidáns (A, B, C, D, E-vitaminok), nyomelemek (szelén, nátrium, cink).
Milyen? sötétbarna színű, rendkívül aromás (pirított mag ízű és illatú).
Hatása: megvédi a sejteket a káros szabadgyököktől, lassítja a bőr öregedését.
Mire? érzékeny, gyulladásra hajlamos, öregedő bőrre.
Egyéb tulajdonságai: kevésbé érzékeny a hőre, és kevésbé gyorsan avasodik.
Honnan? Bioboltból, vagy fűszerestől, 100 ml-t kb. 1.500,-Ftért.

Megjegyzés:
A fent leírt olajak nagyrészét nap, mint nap használom ilyen-olyan kencékben, lemosókban, amik receptjeit hamarosan szintén bejegyzem. Ezeken az olajokon kívül természetesen még számtalan, kisebb-nagyobb kozmetikai jelentőséggel bíró növényi olaj (borágó, boróka, feketekömény, neem, pórsáfrány, szilvamag és még sorolhatnám) és „macerátumból” bázisolajjal kinyert olaj (körömvirág, rozmaring, sárgarépa és ezt is még sorolhatnám) létezik, amikkel majd később foglalkozom.

Az otthoni kutyuldádba nem kell minden növényi olajat beszerezned, a hasonló összetételűek egymással kiválthatók, helyettesíthetők. Fontos az is, hogy a bőrtípusodnak és a pénztárcádnak megfelelőeket válaszd. Hogy mik legyenek a kozmetikai kezdőcsomagodban, azokról szintén írok majd.

A drága, könnyen megromló, nehezen beszerezhető olajokat akár másokkal, barátokkal szövetkezve is megrendelhetitek, így sokkal gazdaságosabb, a postaköltség is megoszlik és nem romlik rátok az esetleg mégsem tetsző olaj.

A képek forrása az international.stockfood.com oldal.

Szerző: kreativiki  2011.08.06. 10:01 Szólj hozzá!

Címkék: növényi olaj Szépség

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr203129503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.