Első hallásra kicsit ijesztőnek és bonyolultnak tűnhet egy kozmetikum otthoni elkészítése, de ha kevertél már tejszínhabot és olvasztottál csokit gőz fölött, akkor minden valószínűség szerint képes leszel krémeket is kutyulni. Hidd el egy házilag készíthető krém receptjét nehezebb és tovább tart begépelni, mint megcsinálni. :o)

Mi kell hozzá?
A legtöbb kellék egy hétköznapi háztartásban is megtalálható, vagy aránylag könnyen helyettesíthető, beszerezhető. Íme az én listám:

  • Mérőkanál (én a gyerekek köhögés elleni szirupjához csomagolt műanyagkanálkát használom, amin külön jelölték a 2,5 és 5 ml-t, de lehet egyszerű teáskanál is, az is 5 ml. (a kávés kb. 2,5, az evőkanál 10 ml.)
  • Mérőpohár (különféle folyadékok, de szilárd anyagok mérésére)
  • Jó, ha van konyhai mérleg, ami lehetőség szerint digitális, mert azzal kis mennyiséget is pontosan lehet mérni, ha a recept grammokat ad meg.
  • Nagy szájú lábaskák (vízfürdőhöz, tudod, mint a csokiolvasztásnál)
  • Kis lyukú reszelő (méhviaszt darabolni)
  • Üvegtálkák (a gyümölcsös-savanyús épp megteszi) az összetevők összeolvasztásához
  • Kávéhabosító, vagy botmixer (keverni)
  • Hurka-, vagy saslikpálcikák (keverni)
  • Sűrű szövésű szűrő, muszlin, géz, vagy kávéfilter (szűrni)
  • Üvegek (az olajos és alkoholos kivonatok készítéséhez)
  • Patikatisztaságúra mosott üvegek, üvegcsék, tégelyek (a kész kozmetikumok tárolására)
  • Címke és alkoholos filc (feliratozni, hogy mi is van a tégelyben)

No, és lássuk, milyen alapszabályok szerint kell otthon krémet kutyulni.

  • Fontos, hogy még a krémkeverés elkezdése előtt minden eszközt, tégelyt, edényt alaposan fertőtleníts, hogy az elkészült kozmetikumok idő előtt meg ne romoljanak! Az üvegből készült tégelyeket mosd el és fél órára tedd közepesen meleg sütőbe, vagy főzd lobogó vízben 15 percig. A műanyagokkal ezt ne csináld, mert nem biztos, hogy bírják a hőt. Azokat jó, ha patikában kapható Clarasept, vagy egyéb fertőtlenítővel mosod el és alaposan öblíted forró vízzel. Papírtörlőn hagyd őket megszáradni!
  • Minden felhasználásra szánt anyagot tegyél a kezed ügyébe, hogy ne kelljen kapkodnod.
  • Ha nincs valamely az adott receptben szereplő alapanyagod, használhatsz helyette hasonlót, vagy ki is hagyhatod, az illóolajat más illóolajjal helyettesítheted.
  • Az elkészült krémet, mindig hagyd teljesen kihűlni, mielőtt lezárod, nehogy a páralecsapódás miatt tönkremenjen.
  • A kozmetikumok felvitele előtt mindig moss kezet, így csökken az esélye annak, hogy baktériumok juthassanak a kezedről az arcodra, szádra, a szemedre, vagy a tégelybe.
  • Légy türelmes és alapos az előkészületben (fertőtlenítés, kikészítés), az alkotásban, a keverésben és a használatban is.
    A víztartalmú krémek végső állaga csak másnapra alakul ki.
    A kozmetikai termékek állandó cserélgetése akár bőrbetegséget (rosacea ’rézorbánc’) is okozhat, tehát ha egy krém bevált számodra, légy hozzá hűséges. Persze ez nem jelenti azt, hogy apróbb változtatásokat ne tehetnél meg az alaprecepten.
    A kellő hatást a hosszas és rendszeres használat hozza meg.
     
Szerző: kreativiki  2011.09.28. 15:05 Szólj hozzá!

Címkék: Szépség

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr783263437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.