A családom imádja a lángost. Nyáron a budai Római-partra és a Balatoni Dédihez járunk lángost enni, de szezonon kívül én alkotok itthon.
A sok-sok recept közül végül ezt az alábbit szerettük meg nagyon, mert gyorsan elkészül és egy dagasztásnyit akár egy hétig is ehetünk kisebb részletekben; csak elő kell venni a hűtőből és formázni-sütni-kenni-enni.
Az eredeti neve is „Hetes Lángos”, mert egy hétig hűtőben eltartható, de egy-egy fiús sörpartis este persze, lazán elfogy…

Hozzávalók:
150 ml tej + kevés cukorféle (én mézet szeretek bele tenni)
50 g (1 egész kocka) friss élesztő
1 kg liszt (tapasztalatom szerint a legjobb a 700 g fehér (tönköly)búzaliszt + 300 g rétesliszt)
3 tk só
3 kis pohár (450 ml) kefír
3 db tojás

Elkészítés:
Az élesztőt elmorzsolom és elkeverem a langyos, édes tejben. Míg kicsit felfut, egy nagy tálba kimérem a liszteket és hozzákeverem a sót.
Fontos, hogy nagy tálban legyen megdagasztva és kelesztve a lángostészta, hogy legyen helye a duplájára dagadni. Réteslisztet pedig azért jó beletenni, mert így formázáskor könnyebben nyújtható lesz majd, nem szakad el a tészta. A tönkölyliszt pedig egyszerűen csak egészségesebb, mint a sima búzaliszt.

A liszt közepére kis mélyedést csinálok és beleöntöm az élesztős tejet. Egy kis lisztet szórok a tetejére, és konyharuhával letakarva kb. 10 percet hagyom pihenni.
Ezután hozzáadom a kefireket, és az előre felvert tojásokat, majd jól összedolgozom a tésztát. Tapasztalatom szerint így készítve nem ragad, hamar elválik az edény falától és a kéztől; a végeredmény egy lágy, homogén tészta lesz. Dagasztás közben nem szabad (és nem is kell) sokat lisztezni, nehogy végül kemény legyen a tészta.
Végül egy frissentartó fóliával letakarom az edényt és hűtőben (vagy ősszel már kinn az erkélyen) egy éjszakát pihentetem.

Sütés előtt kb. fél órával előveszem a hidegről a tésztát, majd kb. pingponglabdányi golyókat tépkedek belőle és lelapítom (vagy kis sodrófával kinyújtom) kör alakúra, de még ne a teljes méretre. Amíg így is kicsit kel a tészta előkészítek egy serpenyőt, amibe bőven öntök olajat (így a lángos nem szívja majd vele tele magát) és felforrósítom. Egy tálat is előkészítek papírtörlővel kibélelve, hogy majd arra szedhessem ki az elkészült lángosokat.

Ha már forró az olaj (serceg benne a próbatésztadarab) a kezembe veszek egy kis tésztakorongot és laza mozdulatokkal körkörösen széthúzogatom a megfelelő méretűre, így teszem az olajba.
Mindkét oldalát kb. 1-1 percig sütöm, majd kiszedem és a papírtörlővel kibélelt tálba állítom, hogy a felesleges olaj lecsöpöghessen róla. Jöhet a következő, és így haladok, míg telnek a bendők.

Tejföllel, sajttal, fokhagymakrémmel tálalom, ki hogy szereti.

Tipp:
Az esetleg megmaradt lángostésztát lefóliázott tálban ismét hidegre teszem, vagy lefagyasztom. Ez utóbbi esetben felhasználás előtt jó pár órával (egy éjszakára) elő kell venni, hogy jól felengedhessen, felkelhessen, majd a fent leírtak szerint lehet formázni-sütni-kenni-enni.

Ráadásrecept
Fokhagymakrém házilag
1 fej fokhagymát egészem apró darabokra zúzok, vagy leturmixolom némi olívaolajjal, egy kis sóval és egy kevés vízzel. Ha nem fogyna el a lángoshoz, hűtőben pár hétig eltartható (bár kicsit be fog barnulni), vagy remekül felhasználható fűszervaj készítésére, vagy bármibe, amibe fokhagymát tennénk.

A recept eredetijének forrása a Lángosok könyve, amit regisztráció után több más receptkönyvvel együtt le lehet tölteni a Drótpostagalamb Recepttárából.

Szerző: kreativiki  2011.10.21. 14:32 Szólj hozzá!

Címkék: Finomságok MindenféleMásféle

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr183320013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.