Van egy jól bevált Banános muffin receptem, amit egy hirtelen jött ihletre kissé átalakítottam sütőtökösre. Az eredmény isteni finom lett, így gondoltam ezt is felfűzöm a sütőtökös sorba.

Íme:

Hozzávalók (12 darabhoz):

  • 150 g jó puha vaj
  • 100 g cukorféle
  • 4 db tojás
  • 250 g reszelt sütőtök
  • 1 ek citromlé
  • 2 kk szódabikarbóna, vagy ½ csomag sütőpor
  • 50 g kukoricaliszt + 150 g rizsliszt, vagy 200 g rétesliszt
  • ¼ - ¼ kávéskanálnyi szerecsendió, szegfűszeg, kardamom, fahéj, gyömbér, vagy ízlés szerinti egyéb fűszerek, de el is hagyhatók
  • kevés (szőlőmag)olaj a forma kikenéséhez

esetleg még a süti tetejére, vagy a tésztába (amitől jó ropogós is lesz) némi durvára vágott, vagy egész tökmag/napraforgómag/mandula/dió/mogyoró,  csoki szintén reszelve, vagy kockázva, és ami még eszedbe jut.

Elkészítés:
A vajat hagyom jól megpuhulni, majd a cukorféléhez adva habosra keverem és egyenként beledolgozom a tojásokat is.
A liszteket elkeverem a szódabikarbónával (vagy sütőporral), a fűszerekkel és a magőrleményt is hozzáadom, ha azt a muffin „belsejébe” szánom.
A sütőtököt meghámozom, kimagozom és lereszelem, majd meglocsolom a citromlével.
A tojásos masszába apránként belekeverem a lisztet, majd a sütőtököt is.
A muffinformákat lespriccelem és bekenem szőlőmag-olajjal és feltöltöm a tésztával.
Kedvem szerint a sütemények tetejét díszítem egész, vagy durvára őrölt magokkal, esetleg 1-1 kocka csokoládéval.
A sütő középső rácsára tolva, előmelegített 200˚Con (a közepestől kicsit magasabb hőfokon) 20-30 perc alatt megsütöm.
A formában hagyom kihűlni, aztán tálalom.

Megjegyzés:
Tojást már evő (10 hónapos kor fölötti) gyerekeknek kitűnő uzsonna. Természetesen, az esetleg használt olajos magok csak nagyobb, és arra nem érzékeny csemetéknek adhatók.
Rizsliszttel készítve lisztérzékenyek is ehetik.

Tápérték (darabonként, a javasolt „feltétek” nélkül):
Energia : 215 kcal és Szénhidrát : 24 g

Ajánló:
A sütőtök egészségességéről EBBEN az írásomban olvashatsz.
ITT pedig találhatsz több receptet, leírást a sütőtök házi felhasználhatóságáról.

Szerző: kreativiki  2011.11.03. 15:00 2 komment

Címkék: dió sütőtök citrom mandula Finomságok

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr53350655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gildenstein 2011.11.06. 11:16:09

Milyen vajat szoktál használni hozzá? a sütikhez mindig ugyanazt használod?

kreativiki 2011.12.12. 11:13:32

Bocs, bár szóban már elmondtam, azért le is írom a választ...
Tapasztalatom szerint nagy különbség nincs sütésnél vaj és vaj között. Erre a célra egyébként általában a legolcsóbb, éppen kapható magyar készítményt használom. (Ez mostanság a Bakony-vaj.)
A különbséget a margarin és a vaj használata között látom. A vaj nekem sokkal finomabb...