A megsült mézeskalácsokat többféle módon lehet díszíteni. Már írtam a magos-kirakásról, most jöjjön az úgynevezett 'ájzolás', azaz a cukormázzal való rajzolás.

Cukormáz
Hozzávalók:

  • 1 tojásfehérje
  • 1 tk citromlé, vagy (alma)ecet
  • kb. 180-200 g átszitált porcukor
  • 1 csapott tk étkezési keményítő, vagy átszitált rizsliszt
  • egy csipet finomszemű só

Készítés:
200 g porcukorban elkeverek (maximum!) 1 csapott teáskanál étkezési keményítőt (vagy rizslisztet) (ez összetartja, és egyenletessé teszi a máz folyását) és egy csipet finom szemű sót (hogy szép fehér maradjon a máz, ne legyen idővel fénytelen, áttetsző).
Az egészet fém tésztaszűrőn átszitálom, hogy csomómentes legyen. (Ha csomós marad, folyton eldugítja a habzsákot és megakasztja a vonalakat.)

Üvegtálban (így nem folyósodik vissza a felvert tojás) 1 mokkáskanálnyi facsart citromlével (szigorúan gyümölcsből) kemény habbá verek 1 tojásfehérjét.

Kis kézi habverővel (nem géppel) kanalanként keverem a habba a kb. 180-200 g jól átszitált porcukrot.
Addig adagolom a porcukrot, amíg összekavarva igen sűrű anyag nem lesz belőle. Akkor jó vékony vonalak mintázására a máz, ha a felhúzott csúcsok csak nagyon lassan (vagy szinte nem is) süppednek vissza.

Tippek a mázhoz:
Ha gyerkőc fog rajzolni a mázzal, akkor érdemesebb jóval hígabbat készíteni (kb. 150 g cukorból), hogy könnyebben kinyomhassa a tubusból.
A túl folyós mázat értelem szerűen még több cukorral lehet keményíteni.
A túl kemény mázat kevés (tényleg csak pár csepp) vízzel lehet hígítani.
• Lehet színezni kakaóporral, kurkumával, cékla-, vagy spenótlével is a cukormázat. (Saját véleményem szerint ez, bár „természetes” színezék, mégis természetellenes hatást kelt…)
• Nagyobb felület befedésére hígabb mázat érdemes készíteni, mert az jobban elterül. (Cukormáz készítéskor, amikor még elég híg egy kis pohárba kiveszek egy keveset a ’satírozáshoz’, vagy a kész mázat hígítom pár csepp vízzel.) Ezt is lehet egy nejlonzacskóba töltve használni, vagy kis ecsettel felvinni a kitöltendő felületre.
• A cukormáz levegőn is gyorsan szárad, nem kell újra sütőbe tenni miatta a mézeskalácsot.
• A kész mázkrémet nem szabad hűtőbe tenni, mert elfolyósodik, ha felenged!
A bekevert máz jól lezárt edényben, tubusban kb. 2-3 napig használható fel, utána kiválik belőle a fehérje, vagy elszíntelenedik, áttetszővé válik.

Íróeszközök az ájzoláshoz:

  • A legegyszerűbb egy nejlonzacskó, aminek egyik sarkát körömvágó ollóval lecsippentem, így egy kicsi lyukat kapok. Sajnos ennek hátrány, hogy a lyuk idővel kitágul és egyre vastagabb vonalakat rajzol.
  • Kifejezetten erre a célra (is) kapható műanyag habzsák, amihez több lyukméretű „fej” is tartozik. (1 eurós boltokban kb. 300,-Ft.)
    Hátránya, hogy a kiszereléstől függően előfordulhat, hogy a legkisebb lyuk is túl nagy, valamint, hogy a zsák a forrasztásnál rendszerint elpattan az igénybevételtől.
  • Mézeskalács rajzoló tubus, Habtubus
    Ez a szerkezet tényleg arra a célra készült, hogy mézeskalácsokra írókázzon vele az ember. Ez egy műanyag tubus, aminek a vége „le van vágva” (itt tölthető bele a máz), de el van látva egy zárószerkezettel. A csőrén pici a lyuk és még „kupakja" is van, hogy használat után le lehessen zárni és ne száradjon ki a cukormáz. Imádom!
    Egy évembe került míg végre rábukkantam a beszerzési helyre Andi konyhájában ezer néhányszáz forintért.
    (Több olvasott gasztrobloggernek is írtam, hogy hol vették az övéket, de válaszra sem méltattak…)
    Az adás-vétel hipp-hopp és nagyon korrekt módon zajlott. Megrendelés, átutalás utáni másnap már hozta is a postás.
    Egy fél évvel később az egyik 1 eurós boltban Habtubus néven találkoztam újra ugyanezzel a szerkezettel, amit 800,-Ft ért árultak. A csomagolás szerint a zebegényi székhelyű Szé-Ko Trade Kft forgalmazza Magyarországon.


Egyéb díszítő módok:

  • Magokat (dió, mogyoró, mandula, mazsola, szezámmag, napraforgómag…stb.) is lehet sütés előtt a nyers tésztába nyomkodni díszítés gyanánt.
  • Különböző színű ételszínezékekkel be lehet festeni a kisült kalácsokat, így az ájzolás színes alapra is készülhet. Érdemes a festést a még forró, a sütőből kivett süteményekre egyenletesen felvinni. A nem kellően beszívódott színezék elszínezheti a cukormázat. A túl híg cukormáz feloldhatja a festéket, ami megint csak elszíneződést okoz.
    (Ételszínezékeket többféle színben az élelmiszerboltok sütnivaló alapanyagos részlegében találod.)
  • Friss cukormázpöttyel különböző színű és méretű étkezési dekorgyöngyöket, hópelyhet, szivecskét is lehet „ragasztani” a mézeskalácsokra.
    (Ezeket is az élelmiszerboltok sütnivaló alapanyagos részlegében találod.)

Ajánló:
Egyéb mézeskalács-készítésről szóló írásaim között megtalálod, hogy én hogyan csinálom:

Láthatsz általam készített mézeskalácsokat ITT.

Szerző: kreativiki  2011.12.05. 16:18 Szólj hozzá!

Címkék: citrom mézeskalács Finomságok

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr353440419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.