Egyszer régen, valamikor év közben a párom Nagymamája sütött diós és mákos kalácsot. Csodálkoztam is, hogy, hát nincs Karácsony...Felvilágosítottak; ez nem is bejgli...Tényleg nem. Annál sokkal finomabb. Azóta már rengetegszer megsütöttem én is uzsonnára és bejgli helyett Karácsonyra.

Hozzávalók az alaptésztához:

  • 50 g friss élesztő (vagy 2 csomag száraz)
  • 1+1 dl langyos tej
  • kevés méz (vagy cukor)
  • 150 g vaj (vagy margarin)
  • 50 g cukorféle
  • 4 tojás sárgája
  • 1-2 tk vanília esszencia (vagy 1 rúd vanília)
  • 500 g liszt (100 g rétes és 400 g fehér tönkölybúza liszt)
  • csipet só

Elkészítés:
Felolvasztom a vajat és hagyom picit hűlni.
Az élesztőt belemorzsolom, elkeverem kb. 1 deci langyos, egy kevés mézzel édesített tejben. Félretéve felfuttatom.
A tojások sárgáját a cukorral egy kis tálban jól kikeverem, felöntöm a másik 1dl tejjel, az olvasztott vajjal és hozzáadom a vaníliát is.
A lisztben elkeverek egy csipet sót, közepébe mélyedést csinálok, ide öntöm a felfuttatott élesztős tejet, és egy kevés lisztet szórva a tetejére konyharuhával letakarva kicsit pihentetem. Amikor az élesztős tej mozgolódni kezd, akkor a tejes tojásos vajas folyadékot 3-4 részletben hozzákeverve lágy tésztát dagasztok, amíg fényes, és hólyagos lesz.
Mint a kelt tésztáknál általában, itt is fontos az alapos dagasztás, hogy jó foszlós legyen a kisült kalács.
Letakarom konyharuhával, és meleg helyen kb. 2 óra alatt kétszeresére kelesztem.

Amíg a tészta kel, elkészítem a töltelékeket és hagyom őket hűlni.

Hozzávalók a MÁKtöltelékhez:

  • 1 dl víz
  • 100 g cukor
  • 50 g vaj (vagy margarin)
  • 150 g darált mák
  • 1-2 ek zsemlemorzsa
  • 1-2 ek sárgabarack lekvár

Ha kicsit pikánsabb ízt szeretnél akkor még:

  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 ek citromlé
  • 1/4 kk őrölt szegfűszeg és mehet bele 50 g mazsola is.

A mákos töltelék elkészítése:
A vizet a cukorral és a vajjal felforralom, majd beleöntöm a mákot és a zsemlemorzsát.
Ha fűszeresebben akarom, akkor hozzáteszem a szegfűszeget és a citromhéjat is, és az egészet egy percig főzöm.
A tűzről levéve adom hozzá a citromlevet, a sárgabarack lekvárt és a mazsolát, majd a masszát jól elkeverem és kihűtöm.
A töltelék olyan keménységű lesz, hogy késsel könnyedén kenhető.

Hozzávalók a DIÓtöltelékhez:

  • 1 dl tej
  • 80 g cukor, (ha előre cukrozott, bolti diót használsz, akkor elég 60 g is!)
  • 30 g vaj, vagy margarin
  • 200 g darált dió
  • 1-2 ek zsemlemorzsa

Fűszeresebb lesz, ha hozzáteszel még:

  • 1 kk kanál őrölt fahéj
  • 1 narancs lereszelt héja
  • 2 ek a narancs levéből
  • 50 g mazsola
  • 1/2 dl rum

A diós töltelék elkészítése:
A tejet a cukorral és a vajjal felforralom, majd beleszórom a darált diót és a zsemlemorzsát. Folyamatosan kevergetve két percig forralom.
A tűzről levéve keverem bele a fahéjat, a narancshéjat, narancslevet, és az előzőleg rumba áztatott mazsolát (de ez utóbbiakat el is lehet hagyni, pláne, ha gyerekeknek készül...).
Ha hígnak találod a masszát, még egy rottyanásnyi időre visszateheted a tűzre. A lényeg, hogy a töltelék kenhető sűrűségű legyen.
Hagyom kihűlni, de időnként azért átkevergetem, hogy ne egyben dermedjen meg.

Töltés, sütés:
A megkelt tésztát 2 felé veszem és lisztezett felületen, 1-1 5 mm vastag téglalapot nyújtok belőlük. A szélességük kicsit kisebb, mint a tepsi hossza, amiben sütöm őket. A vastagságuk inkább több legyen, mint kevesebb, mert, ha túl vékony a tészta, dagadáskor szétreped.
A lapokat egyenletesen megkenem a töltelékekkel, úgy, hogy körben 2 cmnyi területet üresen hagyok majd megkenem tojásfehérjével (nehogy majd kifolyjon).
Óvatosan feltekerem mindkettőt, a végeiket elrendezem, visszanyomkodom a tekercsek belsejébe.
Sütőpapírral bélelt, akkora tepsibe fektetem a rudakat, hogy kényelmesen elférjenek, közöttük és a falaktól maradjon egy-egy kis hely (az enyém 23 x 30cmes), hogy konyharuhával letakarva, meleg helyen ismét (kb. fél óra alatt még kicsit kelhessenek).
Ha túl nagy tepsibe teszed őket, akkor szétfolynak, nem lesz tartásuk, ha meg szűken vannak, nem lesz terük tovább kelni és szétnyomják egymást.

Sütés előtt a rudak tetejét mézes tejjel, vagy a megmaradt tojás fehérjével megkenem.
180°Cra előmelegített sütőben (közepes lángon) kb. 40 perc alatt sülnek meg.
 

Szerző: kreativiki  2011.12.23. 14:47 Szólj hozzá!

Címkék: dió citrom Finomságok

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr613491200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.