Sajna, sok ember tányérján csak szilveszterkor fordul elő a lencse a sok pénz és gazdagság reményében, pedig érdemes év közben is sokszor megfőzni, mert még ha gazdagságot nem is biztosan, de egészséget mindenképpen várhatunk tőle.

Hozzávalók:

  • 200 g lencse
  • 50 g füstölt hús (szalonna, tarja, karaj, csülök…)
  • 1 ek (hidegen sajtolt repce)olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 db sárgarépa
  • 1 nagy fehérrépa
  • kevéske zellergumó és a zöldje
  • 1 póréhagyma (el is hagyható)
  • 1 db nagyobb szem krumpli (egész vékonyan szeletelve)
  • 1(-2) ek vegamix
  • 1 kk őrölt babér vagy
    1 szép nagy babérlevél (amit aztán ki lehet venni a kész levesből)
  • 1 kk (őrölt) szegfűszeg
  • 1 csipet (őrölt) feketebors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • kevéske só
  • petrezselyem
  • 2 pár virsli

A tálaláshoz tejföl

Elkészítés:
A lencsét (a babbal ellentétben) nem kell sokat áztatni, elég neki annyi idő, míg a zöldségeket megpucolom és felaprítom. A krumplit egészen vékonyka szeletekre vágom, hogy jól szétfőjenek a levesben és szépen besűrítsék.

A szalonnát, vagy/és a husit vékonyra szeletelem és az olajon kicsit megpirítom.  Rádobálom először az előkészített hagymát, kicsit később a többi zöldséget is, és jól átforgatom őket. A lencsét most már leszűröm és azt is belezuttyantom.
Annyi vízzel öntöm fel, hogy jól ellepje.

A fűszereket én szeretem frissen őrölve belefőzni a levesbe, de egészben, teatojásba téve is lehet készíteni és a főzés végén egyben kiemelni.
A sóval csak óvatosan, mert lehet, hogy a hústól is elég sós lesz a leves!

Lefedve, kis lángon hagyom őket főni, de vigyázat, ez nem tart olyan sokáig (kb. 40 perc)!

Ha már a zöldségek szépen felpuhultak, hozzáadom az apróra vágott fokhagymát és petrezselymet, majd a felkarikázott virslit is.
Ha nem érzem kellően sűrűnek, 1-2 merőkanálnyit kiveszek a levesből, botmixerrel pépesítem, majd visszaöntöm a leveshez.

Tálaláskor ízlés szerint lehet rá tejfölt kanalazni.

Tipp:
Igazán akkor lesz finom a lencseleves, ha állt egy kicsit és az ízek összeértek, ezért én kora reggel szoktam elkészíteni, hogy tálaláskor tuti legyen, de másnap az igazi...
 

Szerző: kreativiki  2011.12.30. 06:28 Szólj hozzá!

Címkék: Finomságok

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr83503753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.