Ez egy nagyon finom, könnyen és gyorsan elkészíthető étel, amit lehet tálalni húsmentes (pénteki, vegetáriánus) ételként, könnyű vacsoraként, vagy nagyevőknek köretként.

Hozzávalók (4 főre):

  • 4-5 db közepes méretű krumpli
  • 2 csapott evőkanál (tönkölybúza) liszt
  • 1-1 kávéskanál só, őrölt bors, őrölt szerecsendió, őrölt gyömbér, esetleg cayanne bors
  • 1 csipet őrölt babér
  • 1 tk vegamix
  • kevés (hidegen sajtolt) olaj
  • 1-2 ek zsemlemorzsa
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 nagy pohár (330 g) tejföl, vagy 2 dl (főző)tejszín
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 60-70 g reszelt sajt

Elkészítés:
A krumplit meghámozom, megmosom, vékony karikákra vágom és hagyom kicsit leszáradni.
A lisztet és az összes fűszert egy kis tálkába szórom és jól elkeverem.
Egy közepes méretű tepsit, vagy hőálló üvegtálat (az enyém 19x29 cm) kikenek olajjal és megszórom a zsemlemorzsával.
A krumplikarikákat megforgatom a fűszeres lisztben és egyenletesen elterítem a tálban. Elosztva a krumplin rákarikázom a vöröshagymát is.
A tejfölben elkeverem a maradék fűszeres lisztet, és az apróra vágott fokhagymát, majd végiglocsolom vele a hagymás krumplit.
Végül a tetejét megszórom reszelt sajttal.

Meleg sütőben 35-40 percig alufóliával letakarva párolom, közepes hőfokon. Az utolsó 20 percre leveszem róla a fóliát, majd feljebb tekerem a hőfokot, hogy a teteje is megpiruljon.

Tipp:

  • Pikánsabb ízt kap, ha a tejfölbe 50 g juhtúrót keverek.
  • Még ízesebb, ha füstölt sajt kerül a tetejére.
  • A tálat bacon szalonna csíkokkal is ki lehet bélelni; úgy persze már nem "sovány", vegetáriánus étel lesz.

Megjegyzés:
Amikor a sütőben sült ételek tetejére sajtot, hagymát, zsemlemorzsát szórunk és ezt a felső réteget ropogósra sütjük, azt hívják Gratinírozásnak.
Akkor sikerül a legjobban, ha a hozzávalókat lapos, tűzálló tálba rétegezzük, a rétegeket jól megfűszerezzük, így a nagy felületen a ropogós rész is nagyobb lesz.

A recept eredeti változatát Frank Júlia: A legfinomabb vegetáriánus ételek című szakácskönyvében találtam.
 

Szerző: kreativiki  2012.01.11. 01:11 Szólj hozzá!

Címkék: vegakaja Finomságok

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr973527454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.