Igen, tudom, palacsintareceptje is mindenkinek van, de mégis leírom, hogy én hogy csinálom, hátha Neked mégsincs, vagy nagyon másmilyenebb, mint az enyém...No, meg ma épp azt kell sütnöm uzsira és a blogban is jól mutat a gofri után...

Hozzávalók (kb. 13 darbhoz):

  • 250 g (fehér tönkölybúza) liszt
  • ½ csomag sütőpor
  • 1 tk fahéj
  • csipet só
  • 1 egész tojás
  • 1 ek cukorféle
  • 250 ml tej
  • 250 + kb. 250 ml víz
  • 2 ek olaj

Elkészítés:
A lisztben elkeverem a sütőport, a fahéjt, a sót.
A tojásokat a cukorral és egy kis tejjel habosra keverem.
Apránként, a maradék tejjel, majd 2,5 dl vízzel felváltva hozzádolgozom a lisztet.
Ha a tészta már csomómentes, lefedve hűtőbe teszem pihenni legalább ½-1 órára.

Sütés előtt hozzákeverek még kb. 2-2,5 dl vizet, hogy csak kicsit sűrű, könnyen terülő legyen a tészta. Végül 2 evőkanál olajat is a tésztába öntök, hogy ne tapadjon le sütéskor, és, hogy ne kelljen minden palacsinta előtt olajozni a serpenyőt, mert úgy túl zsíros lesz.

A palacsintasütőt először üresen jól felhevítem, majd közepes lángra visszavéve merőkanállal belecsorgatok egy adag (kb. 70-80 ml) tésztát. A serpenyőt mozgatva egyenletesen elterítem, és kb. fél-1 perc alatt megsütöm az egyik felét, majd óvatosan alányúlva egy műanyag lapátkával (nekem nem megy a dobálás...), megfordítom és 10-20 másodperc alatt készre sütöm.

Így a tésztám egy könnyű, vékony, szép világos lap lesz, amit élvezet megtölteni bármilyen édes krémmel, akárcsak a gofrit.

Megjegyzés:

  • A készítésbe szeretem bevonni a Gyerekeimet is. Már profin tudják felváltva a tésztába adagolni a tejet és a lisztet.
  • Néha a tartalmasabbá tétel érdekében szoktam a tésztába csempészni némi teljes kiőrlésű lisztet, de csak kb. 50g-nyit, hogy a kisült palacsinta ne legyen túl nehéz és vastag. Ilyenkor jó szintén kevés (50 g) rizslisztet is hozzáadni, hogy ellensúlyozza a "nehézséget".
  • Ha biztosra akarsz menni, az első sütés előtt önts egy pár csepp olajat a serpenyőbe, hogy semmiképpen ne ragadjon le.
  • A palacsintasütő olajozást ne hagyd ki, ha teljesen új serpenyőt kell "felavatnod".
    Tapasztalatom szerint a sütőnek is bele kell jönnie a sütésbe, hogy jó palacsinták sülhessenek.
  • A munka végén a serpenyőt csak maximum egy papírtörlővel törlöm át, vagy sima vízzel öblítem el; mosószerrel sose, hogy az "olajos patinája" megmaradjon.

Kb. 13 dbnál, töltelék nélkül egy-egy palacsintában 60 kcal-nyi energia és 7 g szénhidrát van.

Szerző: kreativiki  2012.01.17. 01:17 Szólj hozzá!

Címkék: Finomságok

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr793540250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.