Már régen szemeztem ezzel a süteményfajtával, mert tudtam, ez (is) tuti befutó lesz a lányaimnál. ’Barnácska’, alias Barni egy igazán igazi amerikai sütemény; nagyon könnyű elkészíteni és mérték nélkül fogyasztva eléggé egészségtelen, telis tele van csokoládéval, vajjal, cukorral…Több receptet is kipróbáltam, próbáltam egészségesíteni is (variálni a lisztekkel, csökkenteni a vaj és csokimennyiséget), de vagy a jellegét veszítette el, vagy nagyon kiszáradt. Végül a Lányaimmal erre a változatra szavaztunk, hogy megtartjuk és uzsira egy pohár tej mellé csak 1-1 szeletet eszünk, vagy kicsit többet...

Hozzávalók (27 vékonyka szelethez):

  • 150 g (másfél tábla, minimum 70% kakaótartalmú) csokoládé
  • 150 g vaj
  • 150 g dió, esetleg mogyoró, mandula, vagy kesudió
  • 150 g (tönkölybúza) liszt
  • 1 csipet só
  • 200 g barnacukor
  • 1-2 tk vanília esszencia
  • 3 db tojás

Elkészítés:
A már olvadozó vajba beledarabolom a csokit és felolvasztom őket.
Nagyobb darabokra vagdosom a diót, és egy tálban összekeverem a liszttel és a csipet sóval.
A csokis vajhoz kevés hűlés után hozzákeverem a cukrot, a vanília esszenciát, majd egyenként a tojásokat is, végül pedig a lisztes diót.

Egy kicsi tepsit (az enyém 18 x 25 cm-es) kibélelek sütőpapírral, majd egyenletesen elsimítom benne a tésztát.
Alacsony hőfokon (180 ˚C-on) sütöm kb. 25-30 percig.

Ha kisült, a tepsiben hagyom teljesen kihűlni, aztán hidegre teszem másnapig, csak utána szeletelem.

Megjegyzés:

  • Egyes receptekben írnak kisebb-nagyobb mennyiségű (általában egy csapott kávéskanálnyi) sütőport is bele, de tapasztalatom (és az amerikai internetes oldalak) szerint jobb nélküle. Ha a kelleténél egy kicsit is több sütőpor kerül a tésztába, bár szépen felemeli a sütit, de hűléskor a közepe beesik.
  • A Lányaim kérésére csalok néha annyit, hogy 50-75 g-nyi jó minőségű tejcsokival keverem az étcsokit.
  • Ha vendégségbe, felnőtteknek készül sokat dob rajta egy kevéske, a tésztába kevert rum, vagy mandula likőr.
  • A másnap szeletelést tényleg jó betartani, mert a sütőből kijőve még jó ideig „forrócsokis” a közepe.
  • Azt az elszomorító tényt, hogy nem lehet rögtön nekiesni azzal szoktuk áthidalni, hogy este/késő délután alkotjuk meg a browniet, így könnyebb kivárni, míg másnap szeletelhetővé válik.
  • Zárható dobozban tartva minőségromlás nélkül napokig eltartható.
  • A sütit annyira egyszerű elkészíteni, hogy nálunk már a Lányaim csinálják; én csak kimérek, olvasztok és darabolok, de a szakszerű kevergetést és tepsibetételt ők végzik nagy örömmel.

Ajánló:
Ha már a csokinál tartunk, találtam egy kedves, érdekes oldalt e témában, ajánlom Neked is figyelmedbe a chocologia oldalt.

Szerző: kreativiki  2012.02.01. 02:01 1 komment

Címkék: Finomságok

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr823964060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gildenstein 2012.02.04. 13:00:09

Volt szerencsém megkóstolni... szerintem a legjobb benne a nagyobb dió és mogyoró darabok :)
Mivel nálunk nehezen megy a "csak 1-1 szeletet eszünk" ezért inkább a házi műzliszeletet sütöm, azt már többször is próbáltam, szuper jó
köszi kreatiViki ;-)