Házi műzliszelet

2012. február 02. - kreativiki

Jöjjön megint egy tuti (könnyen, gyorsan elkészíthető és finom) uzsonnáravaló, és most az egészséges kategóriából.

Hozzávalók:

  • muzliszelet.jpg100 g zabpehely
  • kb. 20-20 g dió, mogyoró, földimogyoró, mandula, napraforgómag durvára törve
  • 2 tk fahéj (vagy kínai ötfűszer keverék, esetleg más téli fűszerek)
  • 3 tk cukorféle (a legjobb talán a Xilit, vagy a barnacukor)
  • 80 g teljes kiőrlésű (tönkölybúza) liszt
  • 125 g vaj
  • 100 g (3-4 ek) méz
  • 100 g (3-4 ek) (házi) lekvár

Elkészítés:
A zabpelyhet összekeverem a durvára vágott/tört/darabolt magokkal, a fahéjjal és a cukorfélével. Ennek a ¾ét elkeverem a teljes kiőrlésű liszttel, a megolvasztott vajjal és 1-2 evőkanál mézzel. Ez lesz a „tészta”, amit belenyomkodok egy sütőpapírral kibélelt formába (ez nálam egy 18 x 25cmes kis tepsi).

A lekvárhoz hozzáadok 1-2 evőkanál mézet és ezzel megkenem a „tészta” tetejét, majd megszórom a maradék zabpelyhes magokkal. (Kicsit meg is szoktam nyomkodni, hogy a magok beleragadjanak a lekvárba.)

Előmelegített, forró sütőben kb. 30 perc alatt sülnek aranybarnára.

Kihűlve szeletelheted és, ha dobozba teszed, napokig finom marad.

Tipp:

  • Tovább lehet bonyolítani a tésztát mazsolával és aszalt gyümölcsökkel, bár megjegyzem, az sokat dob a kalóriákon és a szénhidráton.
  • Más magokkal (szezám, tökmag, stb.) is lehet variálni az összetevőket, de ezek összmennyisége ne legyen 100 g-nál több.

Megjegyzés:
A Xilit (nyírfacukor) egy édes kristályos szénhidrát, egy természetes édesítőszer, ami a  szinte minden zöldségben és gyümölcsben benne van. A cukrot 1:1 arányban helyettesítheti, hozzá hasonlóan oldódik, de a cukorhoz képest sokkal (40%-kal) kevesebb energiatartalmú (2,4 kcal/g). Glikémiás indexe pedig 7-13 közötti (lassan emeli a vércukorszintet), így cukorbetegek és fogyókúrázók is nyugodt szívvel fogyaszthatják.
Egy hátránya van, az ára; 250 g kb. 1.000,-Ft.

A Kínai ötfűszer keverék tartalmazza szinte az összes téli (melegítő hatású) fűszert. Van benne: fahéj, csillagánizs, szegfűszeg, édeskömény, ánizs. (Ezekről a fűszerekről igyekszem hamarosan bővebben is írni.)
Egyre több helyen látom így egyre könnyebb beszerezni; 10 gr kb. 120,-Ft.
Természetesen házilag is elkészíthető, csak össze kell keverni a (lehetőleg frissen ledarált) alkotókat. Az édesköményből és az ánizsból csak fele annyit, mint a többiből.

Energia tartalma 135 kcal, és 14 g szénhidrát van benne kb. 20 darabnál, darabonként.

A recept eredetijét valamelyik 2009-es Wellnes magazinban találtam.

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr84044004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása