A téli hidegben sokszor jól esik melegítő meleg ételt enni, és persze az sem baj, ha hipp-hopp el tud készülni...Nálunk most ilyen lett a tejbegríz, aminek hosszas kísérletezés után megtaláltam a TotálTuti változatát.

Hozzávalók (hármunkra számolt, egyszerre elfogyó adag):tejbegriz_1.jpg

  • kb. 2 teáskanál (kókusz)vaj
  • 500 ml tej
  • 1 csipet só
  • kb. 5 evőkanál (búza vagy kukorica)dara
  • ½ teáskanál fahéj
  • csipet kardamomm (elhagyható)
  • 1 tk vaníliaesszencia, vagy őrölt, kikapart vanília
  • 1-(2) ek méz (vagy nádcukor)

A tálaláshoz némi kakaó, fahéjpor, darált dió, esetleg darabolt gyümölcsök, lekvárféle, vagy amit akartok...

Elkészítés:
A (kókusz)vajat felolvasztom a tejben, megsózom és lefedve hagyom felforrni.
Ha a tej már gyöngyözni kezd meghintem fahéjjal, öntök bele vanília esszenciát, bele kanalazom a darát és takarékra véve a lángot folyamatosan kevergetem míg be nem sűrűsödik (kb. 5 perc).
Ha kellő állagú már a tejbegríz, elzárom a lángot és pici hűlés után elkeverek benne egy kevéske mézet.

Tálaláskor mindenkinek a kedve szerint szórom meg kakaóval, dióval, de én momentán csak úgy "simán" szeretem.

Tipp:

  • A mennyiséget könnyű változtatni, mert minden 1 deci tejhez kell mérni 1 evőkanál darát.
  • Ha inkább cukorral szereted, minden evőkanál darához számolj fél kanálnyi cukrot, amit még szárazon (tejbezúdítás előtt) keverj össze.
  • Búzadara helyett lehet használni kukoricadarát is (pl. gluténérzékenység esetén).
Szerző: kreativiki  2013.01.15. 01:15 1 komment

Címkék: tejtermék Finomságok

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr45070279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kreativiki 2013.12.13. 12:21:24

A híresztelésekkel ellentétben az illusztrációként megjelenített fotót én készítettem, saját tulajdonom, mint általában a blogon megjelenő képek, ahol nem tüntetem fel külön a forrást.
Bármely hasonlóság más fotókkal pusztán a véletlen műve.