Gyerekkoromban a nagymamámtól minden családi eseményre Méterest kértünk, mert egy TotálTutiSüti.
Ő mindig óckodott mondván "jaj, az olyan hosszadalmas, bonyolult és macerás..."; de persze, mindig megcsinálta nekünk...

Nem rég egy ismerősömmel beszélgettünk a süteményekről és megemlítette, hogy a hétvégén úgy ettek volna valami édeset, úgyhogy összedobott egy méterest a családjának.
Hogy mi?! Összedobott?! És igen. Ezen felbuzdulva elővettem a családi receptet és kipróbáltam.
Se nem hosszadalmas, se nem bonyolult, semmi macera, viszont tényleg TotálTuti.

HOZZÁVALÓK
A krémhez:

  • 2 tasak puncs ízű pudingpormetereskalacs.jpg
  • 500 ml tej
  • 150 g cukorféle
  • 250 g vaj
  • 4 ek rum

A tésztához:

Azért mert fontos, hogy a kétféle tészta egyforma méretű legyen, és mert az elkészítés utolsó előtti fázisában úgyis "kétfelé kell venni" majd teljesen külön kezelni, így egyszerűbbnek láttam külön-külön elkészíteni.
A receptben is így fogom említeni őket.

SÁRGA tészta

  • 2 db tojás
  • 120 g kristálycukor
  • 50 ml olajmetereskalacsszeletek.jpg
  • 50 ml meleg víz
  • 125 g rizs-, vagy rétesliszt
  • ½ csomag sütőpor

BARNA tészta

  • 2 db tojás
  • 120 g kristálycukor
  • 50 ml olaj
  • 50 ml meleg víz
  • 110 g rizs, vagy rétesliszt
  • 10 g (1 ek) cukrozatlan kakaópor
  • ½ csomag sütőpor

ELKÉSZÍTÉS:

A pudingport kevés hideg tejben csomómentesen elkeverem, majd hozzáadva a többi tejet is folyamatosan kevergetve sűrű krémmé főzöm. Ha megvan félreteszem, hogy hadd hűljön ki minél jobban, addig nekilátok a tészták elkészítéséhez.

A sárga tésztához kemény habbá verem a 2 tojás fehérjét, majd apránként beledolgozom a kristálycukrot is. Hozzáadom a sárgákat, az olajat és a meleg vizet. A lisztben elkeverem a sütőport, majd kanalanként a tojásos cukorhoz adom.
Egy őzgerincformát kibélelek sütőpapírral (kicsit beolajozom a formát, majd olajos kézzel belesimítom a papírt. Ebbe öntöm a tészta masszáját.
Előmelegített 180°C-os (5ös fokozatú gáz) sütőben kb. 20-25 percig, tűpróbáig sütöm (ha beleszúrok egy hústűt nem lesz rajta tésztamaradék).

A barna tészta ugyanígy készül, csak a  kevesebb mennyiségű lisztet kakaóporral egészítem ki. Azt is a sütőporral együtt a liszthez keverem mielőtt a folyadékhoz adnám.

Amíg sülnek a tészták a vajat habosra keverem a cukorral, hozzáadom a rumot is és jól elkeverem a kihűlt pudinggal.

Ha minden megvan és kihűlt, akkor az őzgerincforma bordáinak megfelelően kb. 1 cm vastag szeletekre vágom mindkét kisült tésztát.
A szeleteket 1cm vastag pudingréteggel ragasztom össze felváltva:
1 szelet sárga tészta - 1 cm puding -1 szelet barna tészta - 1 sárga - puding -1 barna - sárga - puding - barna........
A végén két 50 cm hosszú pepita sütirudam lesz, amit olvasztott csokival bevonok, majd az egészet jópár órára hideg helyre teszem. Ja, még nem is mondtam? Ezért hívják "MÉTERES"nek.....

Tálaláskor FERDÉN kell szeletelni, hogy minden rétegből jusson 1-1 szeletbe.

Csokiolvasztás
Gőzfürdő felett (egy lábasba forró vizet teszek és ebbe egy kisebb tálat, amibe beledarabolom a csokit) kevés vajjal, esetleg (kókusz)olajjal és pici citromlével hagyom, hogy a csokoládé egészen folyóssá váljon, majd egyenletesen rákenem a sütire.

Tippek

  • Ha sűrűn készítesz Méterest, érdemes beszerezni két egyforma őzgerincformát, hogy egyszerre tudjanak sülni a tészták. Így némi időt meg lehet spórolni.
  • A csokiolvasztáshoz kiválóan fel lehet használni például a mikulás és húsvéti csokik maradékát.
  • Vendégeskedés előtt 1-2 nappal érdemes elkészíteni, ugyanis álltában egyre finomabb lesz (persze, egy ponton túl már inkább az enyészeté kezd lenni, de addig úgyis hipp-hopp elfogy...).
Szerző: kreativiki  2013.07.15. 07:15 Szólj hozzá!

Címkék: kókuszolaj Finomságok

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr255401005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.