Lángos, ahogy mi szeretjük

2011. október 21. - kreativiki

A családom imádja a lángost. Nyáron a budai Római-partra és a Balatoni Dédihez járunk lángost enni, de szezonon kívül én alkotok itthon.
A sok-sok recept közül végül ezt az alábbit szerettük meg nagyon, mert gyorsan elkészül és egy dagasztásnyit akár egy hétig is ehetünk kisebb részletekben; csak elő kell venni a hűtőből és formázni-sütni-kenni-enni.
Az eredeti neve is „Hetes Lángos”, mert egy hétig hűtőben eltartható, de egy-egy fiús sörpartis este persze, lazán elfogy…

HOZZÁVALÓK

  • 7eslangos.jpg150 ml tej + kevés cukorféle
    (én mézet szeretek bele tenni)
  • 50 g (1 egész kocka) friss élesztő
  • 1 kg liszt
    (tapasztalatom szerint a legjobb a 700 g fehér (tönköly)búzaliszt + 300 g rétesliszt)
  • 3 tk só
  • 3 tk őrölt kömény (elhagyható)
  • 3 tk fokhagymapor (elhagyható)
  • 3 kis pohár (450 ml) kefír
  • 3 db tojás

ELKÉSZÍTÉS

Az élesztőt elmorzsolom és elkeverem a langyos, édes tejben.
Míg kicsit felfut, egy nagy tálba kimérem a liszteket és hozzákeverem a sót.

A liszt közepére kis mélyedést csinálok és beleöntöm az élesztős tejet.
Egy kis lisztet szórok a tetejére, és konyharuhával letakarva kb. 10 percet hagyom pihenni.

Ezután hozzáadom a kefireket, és az előre felvert tojásokat, majd jól összedolgozom a tésztát.

Tapasztalatom szerint így készítve nem ragad, hamar elválik az edény falától és a kéztől; a végeredmény egy lágy, homogén tészta lesz.
Dagasztás közben nem szabad (és nem is kell) sokat lisztezni, nehogy végül kemény legyen a tészta.

Végül egy frissentartó fóliával letakarom az edényt és hűtőben (vagy ősszel már kinn az erkélyen) egy éjszakát pihentetem.

Sütés előtt kb. fél órával előveszem a hidegről a tésztát, majd kb. pingponglabdányi golyókat tépkedek belőle és lelapítom (vagy kis sodrófával kinyújtom) kör alakúra, de még ne a teljes méretre.

Amíg így is kicsit kel a tészta előkészítek egy serpenyőt, amibe bőven öntök olajat (így a lángos nem szívja majd vele tele magát) és felforrósítom.

Egy tálat is előkészítek papírtörlővel kibélelve, hogy majd arra szedhessem ki az elkészült lángosokat.

Ha már forró az olaj (serceg benne a próbatésztadarab) a kezembe veszek egy kis tésztakorongot és laza mozdulatokkal körkörösen széthúzogatom a megfelelő méretűre, így teszem az olajba.

Mindkét oldalát kb. 1-1 percig sütöm, majd kiszedem és a papírtörlővel kibélelt tálba állítom, hogy a felesleges olaj lecsöpöghessen róla.
Jöhet a következő, és így haladok, míg telnek a bendők.


Tejföllel, sajttal, fokhagymakrémmel tálalom, ki hogy szereti.

Tanács

  • Fontos, hogy nagy tálban legyen megdagasztva és kelesztve a lángostészta, hogy legyen helye a duplájára dagadni.
  • Réteslisztet pedig azért jó beletenni, mert így formázáskor könnyebben nyújtható lesz majd, nem szakad el a tészta.
  • A tönkölyliszt pedig egyszerűen csak egészségesebb, mint a sima búzaliszt.

Tipp
Az esetleg megmaradt lángostésztát lefóliázott tálban ismét hidegre teszem, vagy lefagyasztom. Ez utóbbi esetben felhasználás előtt jó pár órával (egy éjszakára) elő kell venni, hogy jól felengedhessen, felkelhessen, majd a fent leírtak szerint lehet formázni-sütni-kenni-enni.

RÁADÁS RECEPT

Fokhagymakrém házilag
1 fej fokhagymát egészem apró darabokra zúzok, vagy leturmixolom némi olívaolajjal, egy kis sóval és egy kevés vízzel. Ha nem fogyna el a lángoshoz, hűtőben pár hétig eltartható (bár kicsit be fog barnulni), vagy remekül felhasználható fűszervaj készítésére, vagy bármibe, amibe fokhagymát tennénk.

A recept eredetijének forrása a Lángosok könyve, amit regisztráció után több más receptkönyvvel együtt le lehet tölteni a Drótpostagalamb Recepttárából.

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr823320013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása