Boldog Csütörtököt!

2012. június 28. - kreativiki

Valahogy, ha baj ér, az általában Csütörtökön történik…Tudom, a gondolatnak teremtő ereje van, ezért elhatároztam, hogy tisztára mosom ezt a napot a fejemben és minden héten a legtutibb napom a Csütörtök lesz.

Kezdtem a dolgot azzal, hogy utánanéztem, milyen jó dolgok kapcsolódnak ehhez a naphoz:

  • Nálunk a hétvégi pihenőt követő negyedik munkanap, a hét negyediknek tekintett napja, bár az ótestamentumi teremtéstörténet szerint (és más országokban) az ötödik nap, mikor Isten megteremtette a halakat és a madarakat.
  • Elnevezését a szlávoktól vettük át, akik a csetiri, csetvertek ’négy, negyedik’ szót használják.
  • Az ókori rómaiak Jupiter főistennek, az ég és a vihar istenének szentelték ezt a napot.
  • A germánok Jupiter mintájára a saját vihar istenükről Thonar-nak, 'Thor napjának'  nevezték el (angolul Thor’s Day, azaz Thursday).
  • A Húsvét előtti nagyhéten Jézus és az apostolok ezen a napon, azaz nagycsütörtökön tartották az Utolsó Vacsorát. Ekkor van a Farsangi dorbézolás maradékait eltüntető Torkos Csütörtök is.
  • Húsvét vasárnaptól számított 40. napon, tehát mindig csütörtökön tartjuk Jézus Krisztus mennybemenetelének az ünnepét.
  • A zsidó és iszlám vallásban csütörtök a böjt napja.
  • A hindu vallásban a csütörtök guruvar ’a guru napja’.
  • „Szerelem csütörtök, (dob szerda...)”

Micimackó kis illemtankönyve szerint, „ha kellemetlennek érzed, hogy nincs különösebb okod barátod meglátogatására, mondd azt, hogy csak Boldog Csütörtököt szerettél volna kívánni.”

Ha már a Csütörtöknél tartunk muszáj említést tennem szegény ragadványáról, a „Csütörtököt mond” kifejezésről…, aminek semmi köze ehhez a szép naphoz!
A régi időkben felettébb bonyolult volt egy-egy pisztoly/puskalövés előkészítése, ráadásul, ha a sárkány hegye (a ravasz) rosszul volt beállítva és a cső vasához csapódott, kis csattanó hangot adott, a fegyver pedig nem sült el. Ennek az eredménytelen csattanásnak a csé hangra emlékeztető; csettet vet, csöttöt mond kifejezésből kapta az el nem sült lövés kudarca a csütörtök nevet. Végül a katonák mindenféle sikertelen próbálkozásra azt mondták, hogy csütörtököt mondott, amit aztán az egyszerű emberek is átvettek.

A Csütörtökök (és minden más nap) vidámítása érdekében egy újabb zenei zsenialitást kell megosztanom Veled; Bobby McFerrin Don't Worry Be Happy című dalát

Tapasztalat
Ma bárkivel beszéltem, találkoztam, mindenkitől „BoldogCsütörtököt” kívánással köszöntem el, ami láthatóan mosolyt varázsolt az arcokra. Már megérte…feheralaponudvbiki.jpg

Forrás: Wikipedia.hu, Hegedűs Géza illiktudni, Melissa Dorfman France: Micimackó kis illemtankönyve, avagy amit még egy medvebocsnak is illik tudnia

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr194617460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása