A Nagyböjtben elővettem az összes vegetáriánus szakácskönyvem és élvezettel próbálgatom a húsmentes recepteket.
Ez a rizspuding (ami kicsit hasonlít a rizskochra, de egyszerűbben készül és nem olyan száraz) nagyon bevált nálunk, mert egy kiadós zöldségleves utáni főfogásnak, de önmagában reggelire-uzsonnára-vacsorára is kiváló amellett, hogy nagyon egyszerű elkészíteni és isteni finom!

Hozzávalók:

  • kevés vaj kikenni a tálat, de, ha elmarad sem baj
  • 6 ek (100 g) rizs
  • 1-2 ek kókuszreszelék és/vagy mazsola (elhagyható)
  • 2 (-3) ek (nyers barna nyírfa) cukor
  • 2 dl sűrű kókusztej (vagy helyette másmilyen tej)
  • 4 dl tej
  • 1 tk vanília esszencia (elhagyható)
  • 1 tk fahéj, vagy szerecsendió, vagy kínai ötfűszer keverék
  • esetleg még durvára vágott dió, mogyoró, mandula, stb…

Elkészítés:
Egy kis hőálló tálat kikenek vajjal, beleöntöm a megmosott rizst amit összekeverek a kókuszreszelékkel (esetleg mazsolával is), majd a cukorral.
A tejeket kimérem, elkeverem bennük a vaníliát és a rizsre öntöm.
A tetejét megszórom a fűszerrel, esetleg a durvára vágott csonthéjasokkal.
A legalacsonyabb tűznél (kb.160°-on) fedő nélkül 2-2,5 órát "sütöm" a sütőben.

Csak így „csupaszon” is nagyon finom, de nyakon lehet önteni bármilyen édes öntettel; lekvárral, kompóttal, vanília sodóval, vagy megszórni kakaóval.

A recept kókusztalan eredetijét a Szakácskönyvtár Vegetáriánus konyha című szakácskönyvében találtam.
 

Szerző: kreativiki  2012.02.29. 02:29 Szólj hozzá!

Címkék: vegakaja Finomságok

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr234220213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.