Grissini, magyarán KenyérPálcika

2012. július 25. - kreativiki

A minap sörözős fiús buliba készültünk a Családdal. Mostanság sokszor készítettem szalonnás-sajtos puffancsot, ezért inkább megkérdeztem a Vendéglátót, hogy mégis mit süssek az alkalomra. Nagy meglepetésemre egyből rávágta, hogy KenyérPálcikát!

Ilyet korábban akkor csináltam sokszor, mikor a Lányok 1év körüliek voltak; kiflicsücsök rágcsálós korukban...

Hozzávalók:grissini.jpg

  • 25 g friss élesztő (vagy 7g szárított)
  • 2 dl meleg víz + kevéske (1-2 tk) méz (vagy cukor)
  • 2 ek tejföl, vagy joghurt, vagy helyette 1dl víz
  • 400 g liszt
    (például 200 g fehér tönkölybúza, 100 g teljes kiőrlésű tönköly és 100 g rétesliszt)
  • 1 tk só
  • 1 tk őrölt kömény
  • 50 g olvasztott vaj, vagy 2 ek olaj (hidegen sajtolt)

Esetleg még:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma (elhagyható)
  • zöldfűszerek; például medvehagyma, rozmaring, szurokfű (oregano), bazsalikom
  • kevéske szárított, aszalt paradicsom
  • némi (kb. 20 g) reszelt sajt
  • némi (kb. 20 g) apró kockákra vágott húsos szalonna
  • a tetejére esetleg egy kevés szezámmag

Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatom a mézes-tejfölös vízben (azaz addig hagyom állni benne, míg szép hab nem lesz a lé tetején).
A vajat felolvasztom és kicsit megfuttatom benne a vöröshagymát és a medvehagymát.
A sajtot lereszelem, a szalonnát és a fokhagymát apró kockákra vágom.
A lisztet kimérem és elkeverem benne a sót és a fűszereket (a hagymás-sajtos változatban a sót és a köményt).
A közepébe mélyedést csinálok és ebbe öntöm a felfutott élesztőt. Kicsit (pár percet) hagyom őket dolgozni, majd hozzáadom az előkészített sajtot, szalonnát, fokhagymát és gyúrni kezdem a tésztát. Menet közben több részletben dolgozom bele a vajas hagymát.
Az egészet jó alaposan bedagasztom, mint a kenyeret. Lágy, kellemes tészta lesz belőle.
Jó meleg helyre teszem és hagyom 1-1,5 órát kelni.

Ha már duplájára kelt, kb 1-1,5 cm vastagra nyújtom, ujjnyi széles, arasznyi hosszú (vagy ahogy sikerül) csíkokra vágom és szólok a Lányaimnak, hogy jöjjenek gyurmázni...A csíkocskákat kígyókká sodorjuk és egy sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket (kicsit távolabb egymástól, mert sülés közben megnőnek).
A tetejüket tojással megkenem, esetleg megszórom kevés szezámmaggal, és 20-30 percet hagyom még kicsit kelni őket a tepsiben.

Előmelegített sütőben kb. 200 °C-on (magas lángon) 15-20 perc alatt barnulósra sütöm a rudacskákat.

Tipp

  • A lisztből nyugodtan kihagyhatod a teljes kiőrlésűt, ha könnyebb pálcikákat szeretnél.
  • Nálam bevált, hogy kevés rétesliszt is van a tésztában, úgy kevésbé szakad formálás közben.
  • Szerintem nem követelmény, hogy egyenletesek és egyformák legyenek a pálcikák; lényeg a vidám alkotás.
  • Az alaptésztát rengeteg módon lehet variálni a fogyasztók életkora, neme és az ízlés igényei szerint
  • A sajtos hagymáson kívül kedvenc nálunk a szurokfüves-bazsalikomos-szárított paradicsommal készülő kenyérpálcika, de megintcsak biztatlak, hogy kísérletezz kedvedre.
  • Én a legjobban sárgadinnyével és jófajta (pármai)sonkával szeretem uzsonnára.

A bejegyzés trackback címe:

https://tarkafirka.blog.hu/api/trackback/id/tr244673712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.